Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Milena Dvorská: Dcera utekla k sektě, nikdy už ji neviděla a zemřela steskem

22. prosince 2022 | 06:00

Krásné oči a nádherná tvář byly doslova magnetem pro filmaře. Ne nadarmo si ji vybral Jan Werich do pohádky Byl jednou jeden král. Bylo jí patnáct let a role Marušky ji vystřelila do hereckého nebe. Netrvalo dlouho a další filmové role následovaly. Popularita stoupala, ovšem její soukromý život ani zdaleka pohádku nepřipomínal. Právě dnes je to 13 let, co nás navždy opustila.

Milena původně studovala zdravotnickou školu a zřejmě by z ní byla krásná sestřička, ovšem na Vánoce v roce 1954 dostala nabídku od Jana Wericha, aby si zahrála Marušku v pohádce Byl jednou jeden král. V roce 1956 vyměnila sesterský plášť za studium na DAMU, kam ji vzali bez maturity. V té době už za sebou měla i další film – Anděl na horách. Její sláva stoupala a hned po škole nastoupila do Divadla E. F. Buriana. Tam hrála s malou přestávkou až do roku 1991.

Její soukromý život ale nebyl vůbec pohádkový. Už během studií se seznámila s bulharským studentem režie Orfeiem Cokovem. Byl to vášnivý vztah trvající pět let. Milena otěhotněla, ale Cokov se rozhodl zůstat v Bulharsku. Milena stála před závažným rozhodnutím. Jak uživí dceru? Nechtěla o ni přijít, tak ji dala na vychování svým rodičům na venkov. Do konce života ji tohle rozhodnutí trápilo.

VIDEO: Byl jednou jeden král. Nezapomenutelný Jan Werich a Milena Dvorská – dívka s pronikavě modrýma očima, která se neuměla líbat a děsně se styděla

Video se připravuje ...
Byl jednou jeden král. Nezapomenutelný Jan Werich a Milena Dvorská – dívka s pronikavě modrýma očima, která se neuměla líbat a děsně se styděla • VIDEO: Videohub

U babičky a dědečka vyrůstala Milenina dcera až do svých šesti let. Když se pak vrátila k matce do Prahy, stýskalo se jí a často plakala. V té době už byla Dvorská vdaná za Josefa Krause, s nímž měla syna Jakuba. Vztah byl šťastný a vydržel přes čtyřicet let. Přesto nebyla úplně šťastná. Soužití dcery s matkou nebylo idylické. Dcera totiž obviňovala matku, že na ni křičí a bije ji, to ale Dvorská důrazně popírala.

Dvorská měla sice skvělého manžela a syna, harmonický život to ale nebyl. Neshody mezi matkou a dcerou se stupňovaly a vyvrcholily v roce 1989, kdy se dcera Lucie seznámila se studentem FAMU Janem Dvorským. Ten založil sektu a vystupoval pod jménem Parsifal Imanuel. Svou dceru Lucii spatřila herečka naposledy v roce 1991, kdy dcera utekla s Dvorským do ciziny. Tam mu porodila celkem osm dětí.

Ztráta dcery a nemožnost se s ní vidět Dvorskou silně poznamenaly. Často vystupovala v médiích a prosila dceru, aby se vrátila zpátky. To se ovšem nestalo. Tyto skutečnosti měly vliv i na její kariéru, která sice upadala, ale pořád se ještě v nějakém tom snímku objevila. Ať už to byly snímky Vesničko má středisková, Poslední růže od Casanovy nebo film Kamenný most. Za ten dostala nominaci na Českého lva.

 

Svůj životní úděl nesla těžce, i když měla po svém boku manžela a syna. Útěchu hledala v alkoholu a lécích na spaní. V posledních letech už nedostávala moc filmových nabídek, což její stav ještě zhoršovalo. Dcery se nikdy nedočkala, ovšem slzy jí vehnala do očí prvorozená vnučka Julie, která se u ní v prosinci 2009 nečekaně objevila. Možná to bylo pro herečku tak silný emotivní zážitek, že to její srdce nevydrželo. Zemřela o pár dní později.

 

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jací byli jejich osudoví muži? Další příběhy hereček nejen z doby první republiky si přečtěte na webu Blesku pro ženy. Osudy hereček najdete ZDE

 

 

 

Autor: aši