Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Eva Jakoubková: Život s Petrem Novákem plný vášně i alkoholu, nakonec záhadná smrt

1. listopadu 2020 | 06:00

Byla považována za nejkrásnější a nejtalentovanější herečku své generace. Půvabná, usměvavá, s uhrančivýma modrýma očima a vždy milá a ochotná. Herectví jí přinášelo radost, v soukromí ale moc štěstí neměla. Její předčasná smrt je toho důkazem.

Narodila se v roce 1952 a o herectví snila už jako malá holka, když dostala pod stromeček vyřezávané loutkové divadlo. Později ji uchvátila pohádka Princezna se zlatou hvězdou a proti vůli rodičů se přihlásila na brněnskou konzervatoř. Po dvou letech přešla na pražskou DAMU. Herec Stanislav Zindulka na ni vzpomínal jako na mimořádně talentovanou herečku. Eva brzy získala angažmá v divadle v Hradci Králové a přišly první velké role.

Poprvé se objevila před kamerou ve dvaceti v televizní inscenaci Don Juan a brzy následovaly seriály. Diváky uchvátila jako Ivanka v seriálu Inženýrská odysea, výborná byla i v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře. Hrála hlavně křehké naivní ženy, ovšem zvládla i charakterní role. Byla oduševnělá a inteligentní, v tom byla její síla. Když nastoupila v roce 1975 do Činoherního klubu, potkala se tam s takovými hvězdami, jakými byli Abrhám, Somr, Čepek či Zahajský. Hrála s citem a svým postavám dávala duši.

 

Pokud jde o soukromí, moc štěstí neměla. Byla až moc vlídná a hodná a neuměla používat lokty. Zejména s muži to neměla lehké. S otcem měla kontroverzní vztah a její lásky bývaly žhavé a impulzivní. Jakmile se zamilovala, šla do toho po hlavě. Ovšem když vášeň pominula, nerozpakovala se to partnerům sdělit bez servítek.

Její první velkou láskou byl režisér Evžen Sokolovský, který si ji vyhlédl už na DAMU. Po něm následovali další, které okouzlila svýma uhrančivýma očima. Patřili k nim Ilja Racek, Ivan Luťanský, a dokonce i Miloš Kopecký. Vždy dávala přednost starším mužům, u nichž hledala pocit bezpečí. Dlouho nemohla najít toho pravého. Jejím osudovým mužem se nakonec stal zpěvák Petr Novák.

V roce 1984 se za něj provdala a zdálo se, že je to láska na celý život. Po třech letech se ale bouřlivě rozvedli – aby spolu po čase zase začali žít. Eva už v době jejich seznámení koketovala s alkoholem. Po představení chodívala popíjet, aby zahnala stres. Těžko však mohla s tímhle démonem bojovat, když i její muž holdoval alkoholu. Její kolegyně Jana Břežková o ní prozradila, že měla přímo v divadle schovanou lahev vodky a v kabelce nosila prášky. Aby mohla fungovat, kombinovala obojí dohromady. 

Když musela Eva v roce 1992 opustit Činoherní klub, život pro ni ztratil smysl. Zamkla se před světem a trápení utápěla i nadále v alkoholu. Čas trávila nejčastěji se svým manželem v jednom ze staroměstských barů, kde měl Novák dokonce i své hudební ceny. V roce 1997 ale zemřel na celkové selhání organismu a Eva začala pít ještě víc.

 

Po smrti svého muže žila velmi osaměle a začala se stýkat s lidmi, kteří ji jen využívali. Často neměla vůbec peníze, a když je měla, hned je půjčila. Svého manžela přežila Eva o osm let. Její smrt byla záhadná, dodnes se neví, co bylo přesnou příčinou. Byl to alkohol? Nebo ji zabil někdo, kdo ji využíval? V jejím bytě totiž chyběly peníze i směnky, které s sebou nosila. Jak to bylo doopravdy, se už asi nedozvíme.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jací byli jejich osudoví muži? Další příběhy hereček nejen z doby první republiky si přečtěte na webu Blesku pro ženy. Osudy hereček najdete ZDE.                                                                      

Autor: aši