Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak na chlapa v krizi středního věku, kterého trápí erekce a tloustnutí?

  • 5. listopadu 2017 | 06:00

    Mysleli jste si, že obdobím přechodu trpí jen ženy? Omyl, muži jsou na tom podobně. Jen se o jejich potížích méně mluví. Přitom protivní dokážou být snad ještě víc než ženské!

  • I muži mají své dny

    3744751:gallery:true:true

    Téměř polovina mužů ve věku od čtyřiceti do šedesáti let trpí náladovostí a popudlivostí. Ta je mnohdy spojená například s faktem, že nejsou schopni už tak „hravě“ dosáhnout erekce a udržet si ji. A protože jsou ješitní, s tímto řekněme nepříjemným nedostatkem se neumějí vypořádat.

    Když ještě začnou bilancovat své životní výhry a prohry, ve kterých se začnou pitvat, přijdou o blízkého člověka nebo ztratí zaměstnání, je jasné, že se blíží krize. A věřte, že ji silnější polovička lidstva snáší podstatně hůř než ženy.

     

  • Nestojí a nestojí

    Autor: iStock

     

    Pokud se s problémem erekce muž vůbec lékaři svěří a neřeší ho potají modrými pilulkami, je mu doporučeno, aby změnil dosavadní životní styl. To znamená zmírnit chronický stres, vyrovnat se s nezbytnými změnami, zdravě jíst, cvičit, nekouřit. Jenže jak už to bývá, ono se to lehce říká, ale hůř dělá. Jeho nenálady samozřejmě odnáší nejbližší okolí – tedy i rodina, přátelé či kolegové.

    Co s tím?

    Můžete se obrnit trpělivostí a zkusit ho přimět, aby o problému mluvil. Nenápadně začněte vařit zdravější jídla, která budou mít především dostatek zinku a vitaminů A a C. Účinnou zbraní je také česnek. Vyhecujte ho ke společné procházce. Dejte mu zkrátka čas, ať se s tím vším sám srovná.

     

  • Zakulacování a přibývání na váze

    Autor: iStock

     

    Kolem pětačtyřicítky, někdy i dřív, začnou i hubeňouři tloustnout. Zakulacuje se jim obličej, některým jako by narostla hlava. Jejich vizáž mění i postupující pleš. Výrazně se proměňuje také psychika. Jsou podráždění, bolí je hlava, trpí výkyvy nálad, nespavostí, nebo dokonce upadají do depresí a odmítají kontakt s okolím. Z některých mužů se stávají workoholici, jiní si dokazují mužnost tím, že začnou nový vztah s mnohem mladší ženou a stávající klidně rozbijí.

    Co s tím?

    Určitě mu neříkejte, že mu narostlo břicho, i když si přes něj nevidí na přirození. Stěžuje si, že ho bolí hlava? Neutrální odpověď, že vás občas bolí také, bude ta nejvhodnější. Se stárnutím se musí vyrovnat sám. On musí poznat, kde jsou jeho hranice. Směrujte ho ale tak, aby nerezignoval. V ideálním případě pochopí, že krize nese možnost proměny.

     

  • Smrt blízkého člověka

    Autor: iStock

     

    Ztráta milované osoby rozstřelí každého a vždycky. Jenže pokud muž přijde o rodiče nebo nejbližšího kamaráda v období, kdy sám není úplně v pohodě, a navíc bilancuje dosavadní život, vyrovnává se s touto ztrátou trochu hůř. V mnoha případech se z něj v tu chvíli stane malý vyděšený kluk, který si začal uvědomovat, že už ani on sám není nejmladší.

    Co s tím?

    Pro ženy je většinou zhroucení muže ze ztráty někoho blízkého překvapením. Očekávají totiž, že to nějak zvládne, a když vidí, že to tak není, vlastně neví, jak se zachovat. Ptají se samy sebe, jestli o tom mají mluvit, nebo radši mlčet. Dejte mu tedy každopádně najevo, že jste mu vždy k dispozici, připravena sdílet s ním jeho smutek, aniž byste ho nutila do optimismu.

     

  • Ztráta zaměstnání

    Autor: iStock

     

    Když přijde chlap o práci, navíc kolem padesátky, ztrácí s ní současně i jistotu, že je chlap. Náhle nenosí domů peníze, takže se obává, že je rodině vlastně přítěží. Přijde o kolegy ze zaměstnání, a tím i o témata k hovorům s nimi. Zpočátku si volnost sice může užívat, ale pokud je bez práce déle než tři měsíce, začnou se dostavovat chmury, podrážděnost, mnohdy i hysterie.

    Co s tím?

    Základem je nenabízet řešení a odpustit si dobré rady. Ty jen zbytečně prohloubí jeho pocity selhání a vlastní neschopnosti. Ztráta zaměstnání je vždy šok a pro muže v tomto věku je těžké si projít stadiem odmítnutí a přijetí aktivního řešení situace. Vy se zase vedle něj budete muset poprat s vlastní netrpělivostí a nejistotou. Snažte se s partnerem trávit co nejvíce času a přimějte ho, aby s vámi mluvil o svých myšlenkách a pocitech.

     

  • Když vydělá manželka víc

    Autor: iStock

    Měla jste vždy plat nižší nebo srovnatelný se svým partnerem, a najednou vás povýšili v práci, a tím jste si polepšila i finančně? Vy samozřejmě máte radost a už plánujete, co nového koupíte do domácnosti nebo kam svého manžela pozvete. Když to uděláte, on se tváří kysele místo toho, aby měl radost.

    Vy jste z toho samozřejmě zklamaná, protože tomu vlastně nerozumíte. Kladete si otázku, proč také on nesdílí radost s vámi. Jenže mužský svět je orientován na výkon, sílu a moc, pokud tedy vy začnete vydělávat víc, může to vaše drahá polovička brát jako své vlastní selhání a neschopnost, což může být spouštěčem depresí.

    Co s tím?

    Tady je velmi důležité, abyste mu jasně dala najevo, že si ho i nadále vážíte, respektujete ho a berete jako svého partnera. Rozhodně nepoužívejte výši svého platu jako argument k čemukoli. Vhodná je také společná kasa, a ne dělení peněz "na moje a tvoje". A pokud se ofrňuje, že mu občas koupíte nějaký dárek? Nedělejte to a raději si zajděte na kosmetiku nebo na masáž. Pokud mu svou výši příjmu nedáváte „patřičně sežrat“, časem pochopí, že se s tím bude muset zkrátka vyrovnat.

     

     

     

     

     

Autor: jp
Diskuse ke článku
.