Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 největších prvorepublikových milovníků, po kterých ženy šílely!

4. října 2017 | 06:00

Byli krásní, charizmatičtí a ženám se z nich podlamovala kolena. Tihle filmoví krasavci se navždy zapsali do dějin české kinematografie, a to nejen kvůli svým rolím. Dodnes se na ně rády díváme a dodnes se nám z nich tak trochu podlamují kolena. Nebo vám ne?

Rolf Wanka

Říkalo se mu „náš Rudolph Valentino“ podle legendárního hollywoodského milovníka. Rolf měl šarm a ženám se pokaždé rozbušilo srdce, když ho spatřily na plátně. Přitom herec nebyl kdovíjaký, ale jeho sex-appeal přebil i herecké nedostatky. Právě on byl jediným českým hercem, který měl i hollywoodský styl. Hercem se stal, protože prostě chtěl. Jeho hvězda vyletěla rychlostí blesku a rychle taky zmizela. Ovšem fanynky na něj vzpomínají dodnes. Byl tak trochu uličník, dobrodruh a nádherný chlap, kterého tehdejší zejména ženské časopisy opěvovaly. A když se objevil na plátně do půl těla, ženy doslova omdlévaly. Navíc oplýval noblesou, šlechtickým chováním a vybranou mluvou. Která by odolala?

 

Gustav Nezval

Typický představitel červené knihovny, milovník jako vyšitý. Byl urostlý, vysoký, krásný a měl uhrančivý pohled. Na rozdíl od Wanky talent měl, jinak by ho asi nepřijali jako eléva do Národního divadla. Byl také pilný a cílevědomý – a samozřejmě mu pomohl vzhled. Díky sportu měl svalnaté tělo, které ve filmech rád ukazoval. Na divadle i ve filmu ztvárnil desítky rolí, a to nejen milovníků, v pozdějším věku dokázal, že nemá jenom hezkou tvář. A kde všude jste ho mohli vidět? Proslavily ho role ve filmech Muži nestárnou, Muzikantská Liduška, později se objevil i v televizi, například v seriálech Tři chlapi v chalupě nebo Hříšní lidé města pražského.

 

Raoul Schránil

Jedním z dalších představitelů prvorepublikových romantických milovníků byl Raoul Schránil. A že po něm byla velká poptávka! Elegán a gentleman, od kterého byste peprnější slovo neslyšeli, pohledný muž s citlivým hlasem – bez něj by se neobešlo snad žádné filmové melodrama. Ve filmu hrával především bohaté synáčky, playboye a svůdníky, to mu šlo výtečně. Poprvé se postavil před kameru v roce 1935 a během pěti let se do něj zamilovala snad každá žena v Československu. Skvělý byl v komediích Eva tropí hlouposti, Roztomilý člověk nebo Provdám svou ženu. Ale nebyl jen krásným milovníkem, byl skutečně talentovaný, což se projevilo několika zahraničními nabídkami. A jestli ho provázely nějaké skandály? Mluvilo se o tom, že ulovil každou ženu, ale důkazy na to neexistují.

 

Oldřich Nový

Zřejmě nejpopulárnější herec tehdejší filmové éry. Byl zářivou hvězdou se vším všudy, možná zářivější, než byl třeba Vlasta Burian nebo Hugo Haas. Není divu, vždyť pro ženy byl právě on králem všech milovníků, který dokázal rozklepat nejedna dívčí kolena. I když celý život miloval především divadlo, dnes ho známe hlavně jako filmového herce. Kritici by mu asi vytkli jeho úzký rejstřík a poněkud naivní herecký výraz, ovšem divačky by s nimi nesouhlasily ani náhodou. Měl totiž obrovské charizma a nadhled, díky kterým ho zbožňovaly. Vzpomeňte na filmy Dědečkem proti své vůli, Eva tropí hlouposti, a především na nesmrtelného Kristiána. Přitom v soukromí to žádný bonviván nebyl. V roce 1936 si vzal Alici Wienerovou a zůstal s ní do smrti. To, že neporodila jeho jedinou dceru, už je jiná věc.

 

Svatopluk Beneš

Ani tenhle herec nebyl žádný namyšlený floutek, ale distingovaný a elegantní muž, kterého ženy milovaly. Jeho hvězda na rozdíl od jiných nikdy nepovadla, a kdyby se narodil v USA, pravděpodobně by se stal velkou hollywoodskou hvězdou. Jenže se narodil v Roudnici nad Labem. Film ho okouzlil v polovině třicátých let, a když pak viděl Muže v offsidu, rozhodl se, že se stane hercem. Bez vědomí rodičů se přihlásil na konzervatoř a v šestnácti letech ho přijali! Šel si tvrdě za svým, a když v roce 1937 školu dokončil, brzo se z něj stal vyhledávaný herec. První filmovou roli získal ve snímku Léto, kde mu byla partnerkou krásná Marie Glázrová. Na divadle hrál komické role, ve filmu milovníky. Tím byl ostatně i v soukromí. Dokonalý elegán, na kterého prý ženy stály fronty. A on se jim rozhodně nevyhýbal. Přesto podobně jako Schránil toužil po trvalejším vztahu, který našel až s tolerantní Boženkou. Seznámili se po válce a vydrželi spolu až do hercovy smrti v roce 2007.

 

Podívejte se, jak vypadala prvorepubliková móda. Tohle nosila Adina Mandlová!

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak vypadala prvorepubliková móda a šaty Adiny Mandlové • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

 

 

 

Autor: aši