Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Všichni občas nemluvíme pravdu! Lžou více ženy nebo muži a proč?

  • 1. října 2017 | 06:00

    Jestli právě teď tvrdíte, že jste nikdy, ale opravdu nikdy nelhali, pak už to je jedna velká lež. Odborníci říkají, že každý z nás denně pronese minimálně dvě lži. A když se potkají dva cizí lidé, během prvních deseti minut zalžou dokonce třikrát. Nevěříte? V čem lžeme a proč vlastně lžeme? A kdo lže víc, ženy nebo muži?

     

  • Muži lžou častěji a liší se i důvody lhaní

    Autor: iStock

    Je to pravda, podle průzkumů lžou muži víc než ženy. A pokud jde o důvody lhaní, ženské lžou hlavně ze soucitu, kdežto muži pro to, aby ušetřili peníze. Průměrně pak lžou muži čtyřikrát týdně, ženy „jen“ třikrát. Nejčastější lež? „Jsem v pořádku.“ Muži taky lžou proto, aby dostali něco, co chtějí nebo aby vypadali zajímavější než skutečně jsou. Druhá nejčastější lež? „Ten dárek je vážně moc hezký.“ Třetí lež: „Jsem zdravý.“ A jaké jsou další důvody lhaní?

     

  • Nevinné lži

    Autor: iStock

     

    Říkáme je proto, abychom udrželi nebo navázali kontakt. Naší základní a přirozenou vlastností je udržovat vztahy, a když to vypadá, že pravda nezabírá, často se pak uchylujeme ke lži. Cílem lží je například ochrana našich nebo cizích pocitů, případně udržení společenského statusu. Rodiče lžou svým dětem o existenci Ježíška nebo jim neřeknou důvod, proč od nich tatínek skutečně odešel.

  • Milosrdné lži

    Autor: iStock

     

    Lžeme-li někomu o jeho zdravotním stavu nebo o našem, pak je to sice lež, ale takzvaná bílá, milosrdná. Měli jste doma psa nebo kočku, které přejelo auto? Co jste pak řekli svým dětem? Určitě jste jim neřekli, že vaši miláčkové trpěli! To by přece děti zlomilo.

     

  • Lži kvůli vzrušení

    Autor: iStock

     

    Věřte tomu nebo ne, ale spousta lidí lže proto, aby vylepšili konverzaci, aby si zachovali posluchače nebo aby vytvořili nějaké větší emoce, s nimiž by mohli posluchači sympatizovat. Stává se to tak často, že si ani nevšimnete, že jste zalhali.

  • Lhaní kvůli pozornosti

    Autor: iStock

     

    Někteří lidé lžou proto, aby upoutali pozornost. Cítí se ignorováni nebo odmítáni a potřebují, aby si jich všichni všimli. V současném světě sociálních médií, kdy vládne životu Facebook, Instagram nebo Twitter, je tento typ lhaní příliš snadný a častý.

     

  • Lži pro získání soucitu

     

    Autor: iStock

    Lidé lžou i proto, aby je druzí litovali. Vyrábějí jako na běžícím pásu traumatizující a lítostivé příběhy, jen aby jim ostatní říkali, jak moc je litují. Jde o manipulativní formu pozornosti. V extrémních případech se může tahle forma lhaní projevit Münchhausen syndromem, kdy se lhář úmyslně poškozuje nebo předstírá, že je zraněn.

  • Nevědomé lži

    Autor: iStock

     

    Spousta lidí lže, aniž by si uvědomovala, že lžou. Prostě říkají věci a tam kdesi uvnitř věří, že to je pravda. Nebo chtějí, aby to byla pravda. Jejich touha po pravdě je vede k tomu, že svoje lži opakují znova a znova, protože žijí v domnění, že se to pak skutečně splní.

     

  • Lži, které vlastně nejsou lži

    Autor: iStock

     

    Když jsme pod tlakem, naše myšlení může být ve stresu a naše vzpomínky jsou pak značně nespolehlivé. Několik studií dokazuje, že vzpomínky jsou ovlivňovány mnoha faktory, které se časem mění, a že je vlastně neustále rekonstruujeme pokaždé, když o nich přemýšlíme. Takže pak řekneme něco, o čem se domníváme, že to je pravda, ale ona není. Jen jsme to zapomněli.

  • Notorické lhaní

    Autor: iStock

     

    Existují samozřejmě i notoričtí lháři, kteří prostě lžou, protože musí a neumí si pomoct. Tihle lháři škodí sami sobě, pokud se ovšem nedostanou k moci. Někdy lžou tihle lidé jen proto, že jsou nejistí sami sebou a chybí jim sebedůvěra. I muži, kteří jsou permanentně nevěrní, bývají notoričtí lháři – své partnerce lžou pořád a ujišťují ji o tom, že jí nikdy nezahnuli.

     

  • Patologické lhaní

    Autor: shutterstock

     

    Působí na první pohled důvěryhodně a okouzlujícím dojmem. Ovšem jejich lži jsou chladné, vypočítavé a směřují ke konkrétnímu sebestřednému cíli. Nejsou poctiví a lži využívají ve svůj prospěch. Odborníci řadí tuhle poruchu mezi nejsložitější a velmi špatně léčitelnou. Patologické lháře můžou odhalit takzvané stresové signály – mnutí rukou, ošívání se, vynucené i zmrazené úsměvy či neobvyklá gesta.

     

     

    Jak řešit lhaní u dětí? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Vztek, lhaní, neposlušnost - jak si poradit s dětským zlobením? • VIDEO: YouTube/Sancedetem

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.