Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co nikdy nedělat ve vztahu: Tyto věci jsou ještě horší než nevěra

  • 15. listopadu 2017 | 12:00

    Přestože spousta vztahů končí nevěrou, zdaleka to není ten hlavní důvod. Ostatně to, že se jeden z partnerů rozhodne navázat paralelní vztah, je většinou známka toho, že něco dlouhodobě neklape. Které věci jsou ve vztahu ještě horší než nevěra?

     

  • 1. Když si partneři v rodině nepomáhají

    Autor: iStock

    Častým důvodem rozchodu bývá fakt, kdy se jeden z partnerů domnívá, že ten druhý nepřistupuje k péči o rodinu rovnocenně. To, že nechce (většinou manžel) ženě pomoct s dětmi nebo organizací rodinných aktivit, obvykle budí naštvanost, později odpor, a nakonec i nenávist. Pro řadu žen je pak žádost o rozvod jediný způsob, jak partnera vyburcovat. Někdy to pomůže, jindy nepomůže absolutně nic.

  • 2. Absence komunikace

    Autor: iStock

    Absence komunikace je dalším zabijákem manželství. Není to o tom, co ten či onen řekl, ale hlavně o tom, co neřekl a měl říct. Problémy se vyskytují v každém vztahu a je normální, že to tak je. Jen se o nich musí mluvit. Jakmile spolu partneři přestanou mluvit, problémy se začnou hromadit někam pod koberec a nabalovat na ně další a další. Není divu, že jednou vybuchnou jako papiňák.

  • 3. Zmizelá intimita

    Autor: iStock

    Upřímně, manželství může fungovat i bez sexu, ale mnohem horší je, když ze vztahu zmizí intimita. Na ní je ale potřeba pracovat každý den, i když je to možná po patnácti letech těžké. Ale bez intimity a vzájemného sdílení společných okamžiků vztah nemůže pokračovat, natož dobře fungovat. Přitom stačí, když vyrazíte společně třeba vyvenčit psa nebo si dát večeři.

  • 4. Závislost na sociálních sítích

    Autor: iStock

    Před padesáti lety nic takového neexistovalo a vlastně ani před dvaceti. A možná ani před deseti to nebylo tak dramatické. Bohužel čím dál více mužů se stává závislými na sociálních sítích, a nemusí to být nutně proto, že chtějí svou partnerku virtuálně podvádět. Nicméně, jakmile už se někdo zaregistruje třeba na Tinderu nebo jiné seznamce, asi není něco ve vztahu v pořádku. Ovšem existují i muži, kteří nehledají virtuální sex, jen musí být prostě neustále on-line, takže počítač nevypnou ani večer v ložnici. Blikající obrazovka není tím ideálním, co by mělo v posteli blikat!

  • 5. Pocit odcizení

    Autor: iStock

    Lidé velmi často uvádějí, že k rozvodu je dovedl pocit odcizení, kdy si se svým partnerem připadali vedle sebe jako cizinci. Anebo v lepším případě jako slušní spolubydlící. Jakmile se partneři odcizí a nenajdou cestu ke sblížení, je to cesta do záhuby. Ve vztahu to musí pořád aspoň trochu jiskřit! Nemusí lítat třísky, ale něco by vás spojovat mělo.

  • 6. Sobectví

    Autor: iStock

    Sobectví se projevuje různými způsoby, ať už je to vztah k penězům, neochota naslouchat a být emocionálně přítomen, nesdílení odpovědnosti za domácnost a děti či neochota vnímat potřeby toho druhého. Přesná definice sobectví se liší případ od případu, ale výsledek je vždy stejný. Bohužel téměř vždy vede k rozpadu manželství.

  • 7. Vztah jako samozřejmost

    Autor: iStock

    Jakmile lidé uzavřou sňatek, velmi často se domnívají, že už mají toho druhého jistého, takže se méně starají o to, aby byl šťastný. Mizí lichotky, pohlazení, poděkování nebo polibky, jen tak, jako kdysi. Velké procento lidí tvrdí, že byli celé roky nešťastní právě z tohoto důvodu, ale že zároveň čekali, že se něco změní. Když k tomu ale nedojde, nakonec si nešťastný partner uvědomí, že bez toho druhého mu možná bude líp.

  • 8. Partneři hovoří dvěma jazyky

    Autor: iStock

    Dva lidé se mohou milovat jedině tehdy, když mají společný „jazyk lásky“. Neznamená to, že budou milovat stejné jídlo nebo budou provozovat stejný druh sportovní aktivity. O tom to není. Jazyk lásky znamená, že partneři jsou spolu rádi, že dokážou dávat i brát, dohodnout se na věcech týkajících se budoucnosti. Jazyk lásky znamená ujišťování, chválu, pozornost, fyzický kontakt i praktické skutky, jakými je třeba nákup, výměna plenek nebo příprava oběda. Když tenhle jazyk chybí, vztah postupně zaniká.

     Jaké jsou největší mýty o manželství? Tyhle! Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyhle! • VIDEO: BPŽ/Markéta Tošnarová

Autor: aši
Diskuse ke článku
.