Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 příznaků, že jste na pokraji vyhoření! Tohle by vás mělo varovat!

  • 22. září 2017 | 06:00

    Stres se projevuje mnoha způsoby. Můžete mít špatnou náladu, být podrážděná nebo vás můžou bolet zuby či hlava. Pokud nezačnete poslouchat své tělo, můžete se dostat až do situace, kdy vyhoříte. Nejste už náhodou na pokraji sil? Nečíhá na vás vyhoření v tmavých rozích kanceláře, neschovává se za stolem u oběda? Pokud máte tyhle příznaky, měla byste s tím něco dělat!

  • Cítíte se unavená a nemáte chuť na sex

    Autor: iStock

     

    Jasným znakem přemíry stresu a vyhoření je pocit neustálé vyčerpanosti a únavy, a to psychické i fyzické. Jako byste ztratila veškerou energii, kterou nemůžete nijak znova načerpat, i když se o to snažíte. Nemáte dost sil na to, abyste chodila cvičit, nebaví vás sex. 

     

  • Máte bolesti hlavy

    Autor: iStock

     

    Jakmile jste v napětí a ve stresu, může vás začít bolet hlava, a to dost silně. Nejčastějším spouštěčem takzvaných stresových bolestí hlavy je právě stres. Při stresu tělo produkuje hormony, které ho dostávají do bojového režimu, svaly se napnou a začne vás bolet hlava. Pokud míváte bolesti téměř neustále, zahráváte si se zdravím. Začněte meditovat, cvičit jógu nebo jinak relaxujte.

  • Nemáte motivaci

    Autor: iStock

     

    Vyhořelí lidé nebo ti, kteří jedou naplno až moc, už necítí nadšení pro věci, které je dříve bavily. Nemají onu vnitřní motivaci pro další práci. Všechno, co dělají, dělají jako stroje automaticky, bez nadšení a elánu. Ztráta motivace je další příznak toho, že jste na pokraji sil.

     

  • Jste frustrovaná a cynická

    Autor: iStock

     

    Máte pocit, že na tom, co děláte, vlastně ani trochu nezáleží? Je vám jedno, jak to dopadne, nevadí vám, když vám nadřízený vytkne nějakou vaši chybu? Je to jasné, jste na pokraji sil. Můžete být pesimistická, apatická a začít se od lidí izolovat. I to je jasná známka toho, že nejste zcela v pořádku.

  • Nedokážete se soustředit

    Autor: iStock

     

    Dalším příznakem přemíry stresu a vyhoření je neschopnost koncentrovat se. Jakmile se objeví nějaký negativní prvek, vnímáte ho jako hrozbu a vaše instinkty se nastartují do pozice boje nebo útěku. To může negativně ovlivnit vaši schopnost řešit problémy nebo se fundovaně rozhodnout. Můžete být taky mnohem zapomnětlivější.

     

  • Cítíte se beznadějně a apaticky

    Autor: iStock

     

    Cítíte, že nic není tak, jak by mělo být, na ničem nezáleží, a cítíte naprostou beznaděj? Váš život vám připadá naprosto tragický? Jakmile se příznaky začnou zhoršovat, tyto pocity se mohou ještě znásobit. To je stav, kdy se sama sebe budete ptát: Jaký to má všechno smysl? Máte-li tyto symptomy, jste na cestě k vyhoření. Je důležité, abyste se zastavila a přehodnotila míru stresu dřív, než bude pozdě.

  • Máte pořád žízeň a neustále pijete kávu

    Autor: iStock

     

    To by vás možná ani nenapadlo, že by pocit žízně mohl souviset s vyhořením či přemírou stresu... Ale je to tak. Když pociťujete úzkost, vaše nadledvinky začnou vyplavovat stresové hormony do těla. Únava nadledvinek vede ke kolísání ostatních hormonů, způsobí to i snížení počtu sloučenin, které ovlivňují stav elektrolytů a hladiny tekutin. Proto se cítíte vyprahlá. Vedle toho pijete stále více kávy, kofein vám totiž dočasně a zdánlivě dodává energii...

     

  • Padají vám vlasy a potíte se

    Autor: iStock

     

    Nadměrné pocení způsobené stresem může postihnout každého, kdo zažívá více úzkosti, než je obvyklé. Můžete zkusit nějaké triky, které stres regulují, jako jsou vědomé hluboké dýchání či poslech uklidňující hudby. Pokud jde o vlasy, při stresu dostává zabrat imunitní systém, což vede k tomu, že vlasové folikuly trpí a začnou padat vlasy.

  • Vaše hmotnost kolísá nahoru a dolů

    Autor: iStock

     

    Vidíte na své domácí váze neustále jiné číslo? Menší změny v hmotnosti nejsou neobvyklé, ale pokud se u vás objevily změny chuti k jídlu, může to signalizovat, že jste na cestě k vyhoření. Pokud se vrháte na ledničku často, aniž byste měla hlad, není to v pořádku. Opačně to však taky není v pohodě – jestli vám přestalo chutnat a nejíte skoro vůbec, zamyslete se nad sebou.

     

  • Bolí vás svaly

    Autor: iStock

     

    Máte napjatou a ztuhlou šíji? Bolí vás záda, ramena a krk? Nemusí to být kvůli špatné matraci nebo novému polštáři, ale kvůli přemíře stresu. Stres a blížící se vyhoření se můžou projevit jako svalové napětí. U žen jsou typické bolesti v horní části zad. Chce to masáž, zpomalit a relaxovat, jinak skončíte špatně.

     

     

    Anketa
    Dokážete vnímat signály, které vám říkají, že jste ve stresu a hrozí vám vyhoření?
    Ano, umím to a dokážu stres odstranit
    8 %
    Ne, neumím to
    13 %
    Poznám, že jsem ve stresu, ale neumím relaxovat
    80 %
    Hlasovalo: 78 čtenářů
    Děkujeme za Váš hlas!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.