Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nechce s vámi spát? Možná je asexuál! Musíte se kvůli tomu rozejít?

15. září 2017 | 06:00

Ženy si obvykle myslí, že když s nimi partner nechce spát, je nevěrný. Jenže tak to třeba vůbec nemusí být! Důvodem může být partnerova asexualita. Asexuál je totiž osoba, která nemá zájem o sex a sex ji nepřitahuje. Může ale vztah s někým takovým klapat, pokud vám na sexu záleží a k životu ho potřebujete jako sůl?

 

Snížená sexuální touha je běžná

Podle studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Journal of the American Medical Association, se se sníženou sexuální touhou potýká třiačtyřicet procent žen a jedenatřicet procent mužů. Poměrně vysoké číslo, že? Jiná anketa provedená mezi čtenáři Men’s Health Forum zase prozradila, že patnáct procent mužů ve věku osmnáct až devětapadesát let nepociťuje zájem o sex – a to jsou bez jakýchkoli zdravotních obtíží. Čtyřicet procent pak uvedlo, že s přibývajícím věkem prostě zájem o sexuální dovádění klesá. Takže nemusíte panikařit, když ten váš prostě nemá chuť.

Asexuálové nemají chuť na sex

Někdy je ale nezájem mnohem hlubší a sexuální touha téměř neexistuje, a to ani v poměrně nízkém věku. Pokud máte někoho takového vedle sebe, možná vás napadá, že snad nejste dost přitažlivá nebo že někoho má. Asexuálové nepociťují sexuální touhu, ale k uspokojení přistupují prostřednictvím různých forem, přičemž nedávají přednost sexuálnímu vztahu. I mezi nimi ale existují odlišnosti – někteří vnímají vzrušení, ale netouží ho sdílet v páru, jiné ho neprožívají vůbec, další touží „aspoň“ po dotycích a pohlazení a sex si čas od času dopřejí. Může však takový vztah fungovat, zvlášť pokud vy sama jste dračice?

Hlazení a dotyky jim nevadí

Pětatřicetiletá Jana se po rozvodu seznámila s mužem o deset let starším. Nikdy nebyl ženatý a bylo jí s ním dobře. Jediné, co jí vadilo, byla intenzita sexu. Pavel ho jen výjimečně sám inicioval, a když ano, bylo to rychlé a aby se neřeklo. Hlazení a dotyky fungovaly, ale sex nic moc. Mnohem později se jí svěřil, že sex „prostě nemusí“. Přesto s ním zůstala, a i když jsou její potřeby mnohem vyšší, funguje to. Oba jsou nuceni dělat kompromisy, ale zvykla si ona i Pavel. Rozejít se nechtějí. Psycholožka Magdalena Dostálová říká, že velmi záleží na tom, v jakém věku a jakém životním období se partneři nacházejí.

Starší partneři mívají sexu méně

Starší manželé v důchodovém věku už asi nebudou laškovat několikrát denně. A je to přirozené. „Dojde prostě k postupnému oboustrannému vyhasínání sexuální touhy. Pakliže se stane, že jeden z partnerů by v intimní oblasti chtěl být aktivní, viděla bych jako velmi přínosný rozhovor obou partnerů na toto téma,“ radí psycholožka. Intimní oblast totiž zahrnuje širokou škálu koitálních i nekoitálních technik, z nichž mohou partneři vybírat.

Jak postupovat, pokud chcete ve vztahu zůstat

Co dělat, když se milujete a nechcete se kvůli nedostatku sexu rozejít? Lehké to není. Jak říká Magdalena Dostálová, pokud je v mladším či středním věku jeden z partnerů asexuální, jde o poměrně komplikovanou záležitost. Na druhou stranu to nemusí nutně znamenat katastrofu v podobě rozvodu. „Motivace soužití s asexuálním partnerem se liší případ od případu. Je-li nezájem o intimní oblast následkem nemoci či úrazu, dostáváme se do úplně jiné situace, než když spolu partneři přestanou sexuálně žít například následkem vleklé partnerské krize. Pakliže se nezájem o sexuální oblast objeví v pozdějším věku, můžete čerpat z toho dobrého, co je za vámi, ze společných zážitků a podobně. Pomůžou u společné aktivity a zájmy partnerů,“ radí psycholožka.

Vztah bez intimností: Neberte si to osobně

Jak tedy postupovat, pokud je vedle vás asexuál a máte pocit, že váš vztah za to stojí? Přijměte jeho asexualitu a snažte se jí porozumět. Nejhorší, co můžete udělat, je snažit se ho změnit. Nejde to. Na druhou stranu se nejedná o žádnou duševní ani fyzickou vadu, která by byla závažnou překážkou. Neberte si jeho asexualitu osobně. Není to o vás, je to o něm. Není to o tom, jak vypadáte nebo jestli jste přibrala. Je asexuální, protože je prostě asexuální. Nezměníte to. Miluje vás díky vám samotným. Vyhněte se nátlaku a obviňování. Pokud se nemilujete každý den, nevadí.

Otevřeně o všem komunikujte. Má chuť jednou za měsíc? O.K., mezitím můžete masturbovat. Partneři, kteří se milují, by i tohle měli umět řešit a nastavit kompromis mezi sexuálními potřebami. Váš vztah je jen váš a nemusí odpovídat standardům. Vy si tvoříte pravidla, nikdo jiný vám do toho nemusí mluvit.

Dokázala byste žít s asexuálním partnerem, pokud byste si jinak rozuměli?
41,3%
58,7%
Děkujeme za Váš hlas!
19 hlasů
27 hlasů

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši