Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oddělené ložnice: Zabiják lásky, nebo naopak? 6 důvodů, proč je to výhoda!

  • 3. září 2017 | 06:00

    Dříve byly oddělené ložnice považovány za jasnou známkou toho, že vztah nefunguje. Dnes už to neplatí. Podle mnoha průzkumů spí odděleně každý čtvrtý pár, a přesto to mnohým z nich klape. Odborníci říkají, že právě oddělené postele mohou oživit vztah a zabránit ponorkové nemoci. Jaké jsou podle nich další výhody oddělených ložnic?

  • Probouzíte se odpočinutější

     

    Autor: iStock

     

    Oddělený spánek je dobrý v tom, že partneři se vzájemně neruší. Pokud spíte v jedné ložnici, pak mi dáte za pravdu, že ne vždy se shodnete v čase, kdy chcete ulehnout, nebo v době, kdy se ráno probouzíte. Je vážně těžké dosáhnout kvalitního nočního spánku bez přerušování, když vedle vás chrápe partner (nebo partnerka), případně podniká noční procházky po bytě. David Bennett, certifikovaný poradce a manželský kouče, tvrdí, že partneři, kteří spí společně, se v průměru probudí za noc až 6x! Prý to vede k duševním a fyzickým onemocněním včetně depresí a obezity.

     

    Co ženy nechtějí v posteli od partnera slyšet? Tohle!

    Video se připravuje ...
    Tohle v posteli slyšet nechceme! • VIDEO: Bpž/ccmixter.org(Ramblinglibrarian)

     

  • Přestanete se stresovat kvůli sexu

    Autor: iStock

     

    Jakmile sdílíte společné lože, podvědomě tušíte, že by třeba ten večer mělo dojít k sexu. Ovšem ne vždy se dostanete do té správné nálady, když jste měli rušný den v práci nebo když víte, že k sexu by mělo dojít. Ovšem sex není nebo neměl by být rutina. Jak říká sexuální expertka Miyoko Rifkin, když spíte v oddělených ložnicích, zmizí nebezpečí pocitu, že sex je povinnost, a také se zbavíte obav z toho, že byste partnera museli odmítnout. Díky odděleným ložnicím si můžete sex „naplánovat“ opravdu na dobu, kdy se vám chce. Navíc to může být mnohem víc vzrušující!

     

  • Budete líp vypadat

    Autor: iStock

     

    Přestože některé studie tvrdí, že páry spící spolu v jedné posteli jsou zdravější a šťastnější než ty, které mají oddělené ložnice, pravdou je, že když nemáte kvalitní spánek (ať už je důvodem cokoli), nemůžete nikdy ráno vypadat dobře. „Studie naznačují, že lidé, kteří nemají dostatek kvalitního spánku, mají více tuku v oblasti břicha,“ říká Rifkin. Ať už váš partner chrápe, vydává jiné zvuky nebo si čte do dvou do rána, nemůžete si pořádně odpočinout! Spěte tedy sami, váš obličej i tělo se vám odmění.

  • Váš vztah bude lepší

    Autor: iStock

     

    Staré klišé o tom, že „nevíte, co máte, dokud to není pryč“, je v tomto případě velmi pravdivé. Když spíte v oddělených ložnicích, máte větší šanci ocenit intimitu a fyzický kontakt, který se mohl po letech stát stereotypním. Klinická psychoterapeutka Kristie Overstreet tvrdí, že jakmile nejste pořád spolu, hledáte naopak více společných cest ke sblížení. Oddělené ložnice pak pomáhají udržet fyzickou povahu vztahu jako prioritu a zabraňují nudě.

     

  • Budete se méně hádat

    Autor: iStock

     

    Naše babičky se sice usmiřovaly v posteli, ovšem kdo ví, jak to vlastně bylo. Když máte nekvalitní nebo často přerušovaný spánek, můžete se cítit velmi brzo na pokraji sil. Děláme a říkáme pak věci, které vlastně ani nechceme říkat, a jen proto, že jsme podráždění a kousaví. „Samostatné spaní v oddělených ložnicích umožní, abyste si více odpočinuli a osvěžili se. Nemáte pak tendenci se tolik hádat, protože vaše nálada je mnohem lepší,“ říká psychoterapeutka Overstreet.

  • Najdete v sobě více lásky

    Autor: iStock

     

    Co si budeme povídat, když váš partner noc co noc chrápe jako na lesy, asi vás brzo přestane přitahovat. Při pohledu na jeho otevřená slintající ústa vás asi moc erotických představ nepřepadne. Oddělené ložnice tahle rizika minimalizují, nebo dokonce zcela odstraní. „Sólo spaní ukončí vaši zášť a zlepší komunikaci,“ domnívá se vztahový kouč Chris Armstrong.

     

     

    Souhlasíte s názorem, že oddělené ložnice zlepší vztah?
    80%
    20%
    Děkujeme za Váš hlas!
    100 hlasů
    25 hlasů

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.