Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Důkaz lásky, nebo peklo? 8 signálů, že žijete s chorobným žárlivcem!

14. července 2017 | 06:00

Žárlivost je v pořádku, pokud se to ovšem nepřehání. Když jí je moc, dokáže zabít nejeden vztah. A jakmile je vedle vás muž, který je chorobně žárlivý, pak je možná lepší utéct dřív, než bude pozdě. Poznáte ho? Tyhle signály a náznaky chování vám k určení diagnózy pomůžou!

 

Je příliš dychtivý

Přehnaně žárliví muži jsou ve vztahu až moc ochotní udělat cokoli, a to co nejdřív. Jsou to oni, kdo chce poskočit dál, a nejraději by se k vám nastěhovali už po dvou týdnech. Pozor na to, obvykle se muž (a vlastně i žena) rozhoduje k závazku k tomu druhému po pečlivém zvážení, i když je zamilovaný. Jestli se vám zdá, že je ten váš až moc dychtivý a chce se k vám nastěhovat se svými kufry, může být něco špatně. Jednak nehraje s odkrytými kartami, jednak asi patří k nadměrně žárlivým mužům, kteří potřebují mít nad ženou kontrolu.

Je až moc milý a hezký

Samozřejmě, že to, že je někdo hezký, neznamená nutně, že je takový či makový, natož chorobně žárlivý. Ovšem když máte vedle sebe chlapa, který je až moc milý, neuvěřitelně krásný, pak byste měla být ve střehu. Kořenem žárlivosti je vždy strach – strach ze ztráty. A strach je vždy zakořeněný v nízkém sebevědomí. Muž s nedostatečnou sebedůvěrou může těžko uvěřit, že by mohl přitahovat ženu, jako jste vy. Žárliví muži mívají problém se sebevědomím, proto se pak stávají přehnaně milými, zejména před ženou, kterou chtějí získat.

Trvá na tom, aby vás vždy doprovázel

Zpočátku se to může zdát roztomilé a taky nevinné, když váš partner trvá na tom, že vás doprovodí na pracovní schůzku, firemní večírek či rande s kamarádkami, a ještě vám řekne, že vás pak vyzvedne. Dokonce i tehdy, když vás bude chtít doprovodit na nákupy, se to může jevit velmi pozitivně. Ovšem pozor, možná to nedělá z toho důvodu, že by měl o vás strach nebo že by vám chtěl pomoct vybrat tu nejhezčí sukni – jeho ochota možná souvisí se strachem a s jeho přehnaným žárlením. Neochota muže nechat vás jít samotnou je typickým signálem nadměrné žárlivosti.

Potřebuje neustálé ujišťování

Ptá se vás pořád dokola, jestli ho milujete? Jestli jste spokojená? Jestli je vám s ním fajn? Jistě, lásku bychom si měli vyznávat a dávat najevo, ovšem každodenní ujišťování – a třeba i desetkrát za den – hraničí se škodlivostí. Je to taky signál nedostatku sebevědomí a nízké sebeúcty. Mnoho mužů má tento špatný syndrom, a nedej bože když „selžete“ a poskytnete mu málo ujištění! To pak bude mazec!

Pořád vám telefonuje a kontroluje vás

Žárliví muži cítí nutkání vždy vědět přesně, kde jsou jejich partnerky a co právě dělají. Jestli vám partner volá celý den a každý den v týdnu a je pak rozrušený, nebo dokonce naštvaný, když mu telefon nezvednete, existuje velká pravděpodobnost, že máte chorobně žárlivého chlapa. Tihle muži dokážou hněv přetavit v násilí: slovní i fyzické. Pozor na ně! Nikdo nemá právo kontrolovat váš čas ani váš život – a to ani ten, koho milujete (nebo si to myslíte).

Neustále si nárokuje váš čas

Možná si to neuvědomujete, ale i to je další důležitý příznak potenciálně chorobně žárlivých mužů. Zdá se, že vždycky přijdou s něčím, co by od vás potřebovali, co by udělali, s čím byste jim mohla pomoct, a stává se to znova a znovu, takže časem začnou ovlivňovat vaši společenskou rutinu. Nadměrně žárliví muži jsou známí tím, že rádi vytvářejí scénáře, jen aby vás dostali do svých pout. Chtěla jste jít ke kamarádce? Kdepak, teď budete muset držet šroubovák nebo s ním pojedete vybírat barvu do pokoje. Ale to jsou jen triky, které žárlivci používají, aby ženy udrželi v dosahu tak dlouho, jak jen to jde. A nebude trvat dlouho a vy zjistíte, že už skoro nemáte přátele.

Hovoří ošklivě o vašich kamarádkách

Chorobní žárlivci obvykle začnou říkat o vašich přátelích a kamarádkách ošklivé věci ve chvíli, kdy vás chtějí od všech oddělit a mít vás jen pro sebe. Budou říkat, že vaše kamarádky nejsou skutečné kamarádky, že jsou falešné a že vás pomlouvají, a to tak dlouho, až tomu uvěříte.

Rád vás kritizuje

Když už dokázali odcizit svou ženu od lidí, kteří ji podporovali, začnou ji žárlivci obvykle kritizovat. Většinou to jsou hromadné komentáře o tom, jak vypadá, co dělá špatně, jak se obléká – a kritizují ji klidně i před cizími lidmi. Proč to dělají? Protože doufají, nevědomě, že už pak nikdy nebudete přemýšlet o tom, že byste si našla někoho jiného. Kdo by vás taky chtěl, že? Žárlivec se bude snažit vám namluvit, jaké štěstí vás potkalo, že si vzal právě vás (nebo že s vámi žije). Začnete na něm být velmi závislá a ve finále budete opravdu věřit tomu, co říká. A odtud už je jen malý krůček k tomu, abyste se stala obětí domácího násilí.

Jak žárlí celebrity? A jak moc žárlí? Podívejte se na naše VIDEO:

 

Video se připravuje ...
Jak žárlí celebrity? Zdá se, že hodně! • VIDEO: Adam Balažovič

 

 

 

 

Autor: aši