Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rozvedení radí: Tohle jsme měli dělat jinak a možná by nám to vydrželo!

  • 9. června 2017 | 06:00

    Máte pocit, že vám manželství jede tak nějak samospádem? Nebo už vám to naopak drhne a modlíte se, aby se stal zázrak? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Když nemáknete, vztah vám dlouho nevydrží.

     

  • Nevyrážejte do útoku

     

    Autor: Profimedia

    Je tak snadné na partnera řvát, že je líný tlučhuba… Jenže tohle „vyříkávání si“ k ničemu nevede. Chyby, které jsem dělala, i vědomí toho, že jsem mohla vztah zachránit, mi vždycky došly až pár let po rozchodu. Proč jsem, sakra, nutila prvního muže do intelektuálních debat, když jsem mohla některé věci rozebírat s kamarádkami? Jak to, že mě nenapadlo druhého partnera dotáhnout na terapii už na začátku? Místo toho jsem se tvářila, že problém neexistuje. Existoval, a tak bouchl o deset let později. Rozhodla jsem se proto udělat něco pro vás i pro sebe a posbírala jsem zásadní rady od odborníků i rozvedených.

     

    Jaké největší mýty o manželství kolují? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyhle! • VIDEO: BPŽ/Markéta Tošnarová

     

  • Pravidelně uklízejte

     

    Autor: Profimedia

    V tomhle případě nejde o gruntování bytu, ale vztahu. Důležitá je totiž atmosféra, a ta zhoustne i ve chvíli, kdy budete mít dlouhodobě pocit, že je manžel často v hospodě nebo neoceňuje vaše každodenní teplé večeře. Čím déle v sobě necháte problémy a frustrace bobtnat, tím hůře se pak odstraňují, a tím větší škodu nadělají. „Malé drobnosti se sčítají a nakonec stačí pomyslná poslední kapka, aby se protrhla celá hráz negativní energie, kterou už nejde kontrolovat,“ říká koučka Lucie Němečková z Mapylasky.cz.

    Má kamarádka se na týden od partnera odstěhovala, protože se pohádali kvůli tomu, jestli koupí sušičku, nebo ne. Několik měsíců ji totiž štvalo, že po návratu do práce po mateřské na ní muž nechal veškerou péči o děti i o domácnost, jako by byla pořád ještě na mateřské dovolené. „Až na terapii jsme si byli schopní s manželem vyříkat, co nás trápí, aniž by náš rozhovor skončil řevem a slzami,“ přiznává sedmatřicetiletá Ludmila. Pokud máte čistit vzduch a věci si vyříkávat, musíte vytvořit bezpečné prostředí. Nikdo se totiž neotevře ve chvíli, kdy se bojí útoku. Důležité je nechat partnera říct svůj názor, aniž bychom se oba hned obhajovali, útočili nebo kritizovali. Nikdy tedy nezačínejte hovor kritikou partnera, ale popište své pocity. Když se situace během konfliktu začne vyhrocovat, diskusi stopněte.

     

  • Zajímejte se o jeho svět

    Autor: Profimedia

    Uvědomte si, že každý jste jiný, a co udělá šťastnou vás, může být pro partnera naprosto nedůležité. A naopak. „Zajímejte se o svět partnera a dělejte gesta vstřícnosti. A můžou to být drobné maličkosti: připravená večeře, koupě oblíbeného časopisu, pomoc s náročným úkolem, masáž pro uvolnění, ale i milá odpověď místo odseknutí,“ doporučuje Lucie Němečková. Důležité je najít drobnosti, které potěší právě vašeho partnera.

     

  • Hledejte plusy, ne minusy

    Autor: Profimedia

    V těch největších krizích máme tendenci nenechat na partnerovi nit suchou a vidět na něm jen to nejhorší. „Rozvedla jsem se, protože manžel nenosil domů moc peněz, nutil mě neustále uklízet, na všechno měl jasný názor a odmítal z něj ustoupit,“ přiznává čtyřicetiletá Lenka. Jenže pět let po rozvodu jí prý došlo, že úplně zapomněla, jak čestný člověk to byl, kolik času a péče věnoval jí i dětem i že pro něj celou dobu byla středem vesmíru. I když jste naštvaná, snažte se vzpomenout si alespoň na tři věci, které na partnerovi obdivujete, a nebojte se mu to říct.

     

  • Radujte se z každého dne

    Autor: Profimedia
     

    Super dovolená, romantická večeře, drahý dárek. To všechno je kořením každého vztahu, ale základem jsou stovky a tisíce obyčejných dní, kdy se nic moc neděje. Prostě ráno vstanete, jdete do práce, vrátíte se, uvaříte večeři, manžel cestou nakoupí. Jenže právě každodenní péče hraje ve vztahu naprosto zásadní roli. S chlapem, který kvůli vám rok nehne brvou, a pak vám dá k narozeninám auto, vydržíte chvíli, ale ne celý život. Mnohem lépe se žije s mužem, který si s vámi povídá, pomáhá vám a stojí vedle vás každý den.

     

  • Myslete i na sebe

     

    Autor: Profimedia

    Spisovatelka Halina Pawlowská sice říká, že si nemyslí, že by ženy měly mít rády samy sebe, ale spíš své muže, děti a psy, jenže to má malý háček. Pokud ve vás nezůstane malý kousek sobectví, všechny ostatní strčíte na první místo a časem to převálcuje vás i vaši lásku. „Byla jsem tak zamilovaná, že jsem se vzdala všeho, co mě do té doby bavilo. Chtěla jsem být se svým mužem, vařit pro něj, randit, milovat se a trávit s ním veškerý volný čas. Od rozvodu, který už jsme měli podaný, nás zachránila kamarádka, která mi drsně nastavila zrcadlo. Až když jsem se trochu odpoutala a přestala jsem dělat otrokyni, všechno se pomalu, ale jistě začalo lepšit,“ popisuje pětatřicetiletá Marie situaci, která jí vztah zachránila. Ono totiž všeho moc škodí. Samostatnosti i závislosti.

     

     

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.