Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Růžena Šlemrová. Milá dáma, kterou proslavily role semetrik

Fotografie
31. května 2017 | 06:00

Růžena Šlemrová vytvořila nezapomenutelné postavy hádavých semetrik a nafoukaných paniček. Na plátně se jako svůdnice, po které muži šílí, neobjevila, ale to téhle slavné prvorepublikové herečce vůbec nevadilo. Pro své negativní role byla ochotná udělat cokoli, dokonce i šišlat nebo ráčkovat. A právě v komických rolích byla naprosto nepřekonatelná!

Protivné paničky se staly její škatulkou

Od třicátých let minulého století se objevovala po boku Oldřicha Nového, Vlasty Buriana či Jindřicha Plachty. Nikoli však jako milovnice, nebo dokonce svůdnice, ale jako panička z lepší společnosti. Její postavy byly nepříjemné, nesympatické a velmi protivné. Byla v nich ale fantastická, takže není divu, že ji režiséři brzy do téhle škutulky zařadili. Vážnější role na ni čekaly jen v divadle. Růžena Šlemrová si ale nestěžovala, ve filmech se doslova vyřádila a pro vykreslení postav byla ochotná udělat skutečně cokoli – včetně třeba šišlání. A stejně jako její filmové paničky, i ona měla vytříbený vkus, který ráda předváděla.

 

Milovnice kožešin, klobouků a psů

Herečka zbožňovala krásné a drahé šaty, milovala šperky, klobouky i kožešiny. S financemi si nemusela dělat starosti, její manžel Robert Šlemr byl filmový producent a zakladatel Hostivařských ateliérů. Její róby šila nejen Podolská, ale i její vlastní švadlena – a podle jejích návrhů! Šlemrová byla velmi šikovná a kreativní, ráda si své šaty navrhovala sama. Kromě lásky k módním výstřelkům milovala i psy. Konkrétně pražské krysaříky, jejichž popularizátorkou se stala i ve svých filmech. Ano, psi, které uvidíte ve filmech, ve kterých hrála, byli téměř určitě její vlastní.

 

Milá a dobrosrdečná dáma

Pokud byste chtěli tuto dámu soudit podle jejích rolí, zřejmě byste byli zklamaní. Doma a mezi přáteli byla naprosto jiná – milá, příjemná, skromná a velmi veselá. Ráda jezdila s manželem do přírody, do lázní a ve volném čase navrhovala šperky a také je vyráběla. Tuhle herečku také neprovázely žádné skandály ani milostné avantýry. S manželem Robertem byla velmi šťastná, jediné, co jim chybělo, byli potomci. Po válce to šlo s jejím herectvím z kopce, přece jen – role dojiček krav nebo soudružek jí moc neslušely. Pamatovat si ji ale budete určitě z filmu Dovolená s Andělem, kde excelovala po boku Jaroslava Marvana. A jak jinak než v roli šťouravé a nepříjemné dámy. Její herecké umění ocenili i mnozí kolegové. Marie Rosůlková o ní kdysi prohlásila: „S tím se musí člověk narodit!“

 

Jak se natáčela druhá část seriálu První republika? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak se natáčí druhá část První republiky. Byli jsme u toho! • VIDEO: Igor Hellebrandt / BPŽ

Autor: aši