Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nenechte se vysát energetickým upírem! 5 tipů, jak se jim ubránit v práci

  • 21. dubna 2017 | 06:00

    Někteří lidé jsou milí a někteří prostě ne. Pokud s vámi nesdílejí společný prostor, pak vám to může být ukradené. Ovšem co dělat, když se někdo takový s vámi potkává každý den, a to po celou pracovní dobu?

  • 1. Nedejte se!

    ...
    Autor: iStock

    Důležité je zůstat silným a nedat se. V opačném případě budete vyčerpaní, unavení a ve finále třeba i v depresi. „Pracovala jsem ve firmě, kde jsme měli kolegyni, která byla neustále negativně naladěná. Pořád si jen stěžovala, shazovala nás a chovala se, jako by jí celý svět ubližoval,“ vypráví pětatřicetiletá Jana z Prahy. Trávit většinu dne s někým takovým není opravdu žádný med. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že takový člověk je vlastně chudák, který pravděpodobně trpí frustrací, proto ubližuje ostatním. Pamatujte si jedno: každá akce přivolá protiakci. Necháte-li se tedy vtáhnout do jeho hry, na jeho narážky okamžitě zareagujete útokem, uškodíte jen sami sobě. Lepší je nic neříkat a nezapojit se do řeči – negativní osoba si totiž přeje právě to.

     

  • 2. Nenechte se ovlivnit jeho náladou

    Autor: iStock

    „Pokud se v týmu vyskytuje někdo, kdo je negativní, pak je důležité nenechat se jeho náladou ovlivňovat, nenechat se vtahovat do jeho nespokojenosti, ale držet si svou vlastní cestu, své vlastní názory a naladění,“ radí psycholožka Jitka Nesnídalová.

     

    Víte, jak vládnou ženy mužům? Takhle to vidí Jirka Jakima:

    Video se připravuje ...
    Komici v ženském světě: Jirka Jakima o tom, jak ženy vládnou mužům! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

     

  • 3. Když s ním musíte komunikovat, pak jedině neutrálně

    ...
    Autor: iStock

    Nevstupujte s ním do rozhovorů o tom, jak je v práci všechno špatné, a když ke komunikaci dojde, pak se vždy snažte téma hovoru přesměrovat k něčemu neutrálnímu či pozitivnímu. Vykládá vám o tom, jak ho naštvali v bance, na úřadě, jinde? S úsměvem mu předložte něco pozitivního, třeba že jste den předtím vyzkoušeli nový recept, že jste si byli zaběhat a že to bylo prima. Negativní kolega brzy vycítí, kde je vyslyšen a kde mu pšenka nepokvete.

     

  • 4. Pracujte na své sebejistotě a nenechte se vytočit

    ...
    Autor: iStock

    I když někdo negativní stojí ve vaší blízkosti, neznamená to nutně, že vám bez vašeho souhlasu sebere energii. Záleží jen na vás, jestli mu to dovolíte. Pravda je, že někdo je odolnější, jiný méně. Pracujte proto na své sebejistotě, aby vás nerozhodila každá maličkost. Zkritizoval vás nahlas před všemi, že vypadáte jako pitomec? Je to jeho problém, ne váš. Neurážejte se, vytvořte si ochranný štít a nepusťte ho k sobě.

     

  • 5. Zkuste podat pomocnou ruku

    ...
    Autor: iStock

    Zkuste mu podat pomocnou ruku, stačí se ho třeba jen zeptat, jestli něco nepotřebuje. I to může udělat zázraky. Psychologa ze sebe ale nedělejte! Selhalo všechno? Omezte kontakt s takovým upírem, vyhýbejte se mu, a když nebude zbytí, změňte zaměstnání. Psychické zdraví máte jen jedno!

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.