Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

8 signálů, podle kterých poznáte, že žijete s citovým manipulátorem

  • 16. dubna 2017 | 06:00

    Mít vedle sebe manipulátora je strašné. Není přitom jednouché takového partnera odhalit, bývají totiž velmi zruční. Začínají jemnou manipulací a postupně přidávají na intenzitě, takže si ani nestačíte uvědomit, že se vám to děje. Naštěstí je snadné takového člověka rozpoznat – když víte, co hledat. Podívejte se vedle sebe, nežijete s někým takovým?

  • 1. Podkopávají vaši víru v realitu

    ...
    Autor: iStock

    Emoční manipulátoři jsou neuvěřitelně zkušení lháři. Trvají na tom, že se něco stalo, i když se to nestalo, nebo naopak, že k žádnému incidentu nedošlo. Trvají velmi často na tom, že něco udělali nebo řekli, i když neřekli. Potíž je v tom, že jsou v tom tak dobří, že si ve finále nejste jistá svým vlastním rozumem.

     

    Jaké typy chlapů si ženy vybírají podle Petry Černocké? Jsou to tyhle dva typy:

    Video se připravuje ...
    Petra Černocká: Ženy si během života vybírají dva typy mužů • VIDEO: Tereza Kovářová

     

  • 2. Jejich činy neodpovídají slovům

    ...
    Autor: iStock

    Citoví manipulátoři vám řeknou, co chcete slyšet vy, ale jejich činy jsou naprosto jiný příběh, který nemá s vyřčeným slovem nic společného. Velmi často slíbí svou podporu, ale když nastane čas, aby svůj slib dotáhli do konce, chovají se, jako byste jim byli na obtíž. Nutí vás, abyste formovali svoje vnímání podle toho, co je vhodné pro ně.

     

     

  • 3. Jsou odborníci na svalování viny na jiné

    ...
    Autor: iStock

    Dokážou mistrovsky využít vlastní vinu ke svému prospěchu. Vždy ve vás vyvolají pocit, že se budete cítit provinile za něco, co jste ani neudělali. A pokud se nebudete cítit provinile, budou vás dusit. Bez ohledu na to, o jaký problém šlo, VŽDY to bude vaše vina.

     

     

  • 4. Rádi ze sebe dělají oběť

    ...
    Autor: iStock

    Citoví manipulátoři NIKDY nedělají chyby – vždy je házejí na druhé a sami se staví do role těch, kteří jsou chudáci. Většinou jste to právě vy, kdo jim ubližuje. Pokud se rozzlobíte nebo jste rozrušená z toho, co provedli, je to vaše vina, že jste měla nepřiměřená očekávání. A pokud se rozzuří oni – opět je to vaše vina. Emoční manipulátoři nemají odpovědnost za nic.

     

  • 5. Hrají si na citlivé, ale je to šaráda

    ...
    Autor: iStock

    Ať už jde o osobní nebo pracovní vztah, emocionální manipulátoři vždycky „přeskočí“ několik kroků. Moc brzy sdílejí svoje pocity a totéž očekávají od vás. Líčí, jak jsou zranitelní a citliví, ale to je lest a šaráda, aby vás dostali do svého vnitřního kruhu a mohli jste nést vinu za jejich pocity.

     

  • 6. Jsou citová černá díra

    ...
    Autor: iStock

    Tihle lidé moc dobře vědí, že jsou géniové v umění vysát z ostatních jejich vlastní emoce. A pokud mají špatnou náladu, všichni kolem to vědí, protože se budou snažit vás do ní dostat taky. Ale to není tak nejhorší, oni jsou tak zruční a šikovní, že ve vás vyvolají pocit, že to vlastně vy jste zodpovědná za jejich nálady a že jste povinna je zlepšit.

  • 7. Vytvářejí dojem mučedníků

    ...
    Autor: iStock

    To umí tito manipulátoři naprosto skvěle! Jsou doslova dychtiví, aby to vypadalo, že chtějí pomoct, nebo se dokonce přihlásí jako dobrovolníci. Ovšem pozor, počáteční dychtivost rychle vezme za své a oni vzdychají, sténají a navrhují kde co, jen aby to nemuseli dělat. A pokud jim to dáte náhodou najevo, ujistí všechny okolo, že jste paranoidní. Vy – ne oni. Cíl? Opět stejný, abyste se cítila provinile, a dokonce i jako blázen.

     

  • 8. Znají všechna tlačítka a neváhají je zmáčknout

    ...
    Autor: iStock

    Emoční manipulátor moc dobře zná vaše slabá místa a velmi rychle to využije proti vám. Pokud si nejste něčím jistá, jestli pochybujete o tom, zda vám to či ono sluší nebo se bojíte firemní prezentace, vždy vás naprosto dokonale a jistě „rádi“ zastraší nebo vás zmanipulují tak, abyste se vlastně cítila ještě hůř.

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.