Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek?

  • 24. března 2017 | 06:00

    Říká se, že nevěra je jako rakovina – probouzí bolest a lidé najednou nevědí, co se životem. Máme ale i dobrou zprávu. Stejně jako rakovina se dá nevěra přežít a může vás posunout.

  • Nevěra ohrožuje emocionální stabilitu

    ...
    Autor: Shutterstock

    „Existuje jeden prohřešek, který může pár okrást o jejich vztah, štěstí a identitu – nevěra. Přesto tomuhle extrémně rozšířenému aktu tak málo rozumíme,“ tvrdí americká psycholožka Esther Perel. Její rok a půl stará přednáška o nevěře změnila pohled na jeden z nejčastějších důvodů k rozvodu.

     

    „Nikdy nebylo lehčí podvádět a nikdy nebylo složitější udržet tajemství. A nikdy si nevěra nevybírala takovou psychologickou daň. Kdysi manželství představovalo ekonomickou jednotku a nevěra ohrožovala naši ekonomickou stabilitu. Ale teď je manželství romantický vztah, takže nevěra ohrožuje naši emoční stabilitu. Dříve jsme hledali lásku a romantiku v nevěře, teď ji hledáme v manželství, které nevěra ničí,“ vysvětluje Esther rozdíl mezi nevěrou našich babiček a tou dnešní.

    Vztahová koučka Esther Perel ve videu zkoumá, proč lidé podvádějí, i když žijí ve spokojeném vztahu:

    Video se připravuje ...
    Vztahová terapeutka Esther Perel zkoumá, proč lidé podvádějí i když žijí ve šťastném partnerství a proč nevěry tak zraňují. • VIDEO: www.ted.com

  • Sociální sítě jako důkaz

    ...
    Autor: Shutterstock

    Máte pocit, že kolem nevěry se nadělá čím dál víc cavyků, že naši předkové nějaké ty úlety tiše tolerovali a nechodili kvůli nim k terapeutovi? Jenže když „ujely nohy“ dědovi, babička maximálně našla stopy rtěnky na košili, kdežto dneska na Facebooku nebo v mobilu najdete všechny detaily a prožijete podvod tak nějak úplně reálně, a o to bolestivěji. Přesně to popisuje pětatřicetiletá Jana, které manžel odjel na služební cestu. Ona si s dětmi půjčila jeho tablet kvůli hrám. Na něm ale vyskočila zpráva: Lásko, těším se na tebe. „Chvíli to trvalo, než mi došlo, že to manžel nepsal mně. Pak jsem začala pátrat. A po půlhodině jsem před sebou měla děsivě přesný obraz dvouletého vztahu mého muže s kolegyní z práce. I s fotkami!“ popisuje Jana.

  • Zrada, která ohrožuje vnímání sebe sama

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dnes prý zahýbáme mnohem častěji, ale o to víc nás zrada bolí. „Když jsem zjistil, že je mi manželka nevěrná, chvíli jsem měl hrozný vztek, ale mnohem horší bylo, že jsem úplně ztratil půdu pod nohama. Najednou jsem nevěděl, kdo jsem já, kdo je ona, kdo jsme byli my dva jako pár. Dlouho jsem se ptal sám sebe, jestli budu moct ještě někdy vůbec někomu věřit,“ popisuje své pocity padesátiletý Miloš a odbornice na vztahy jeho pocity vysvětluje. „Nevěra dává signál, že pro partnera nejsem nenahraditelný, jak jsem si celou dobu myslel. Je to maximální zrada, která ohrožuje vnímání sebe sama. Většina lidí ale není chronickými nevěrníky. Byli celá léta věrní a jen jednou překročili čáru, o které si mysleli, že ji nikdy nepřekročí, a riskují, že ztratí vše. Románek je aktem zrady a také výrazem touhy a ztráty. V samé podstatě nevěry často najdete touhu po emočním spojení, po něčem novém, a přání znovu najít poztrácené kousíčky sebe sama,“ tak trochu obhajuje nevěrníky Esther Perel.

  • Hledání sebe sama

    ...
    Autor: Shutterstock

    Takhle to po sedmi měsících terapie vidí i záletnice Andrea. „Celý život jsem byla hodná holčička, hodná matka, hodná manželka a dělala jsem všechno, co se ode mě čekalo. Až do chvíle, kdy jsem si po deseti letech spokojeného manželství začala s mladším sousedem. Asi to bude znít divně, ale tohle byla moje pubertální vzpoura, která mě málem stála manželství. Najednou jsem to byla já taková, jaká opravdu jsem: divoká, rebelská, nespoutaná,“ popisuje Andrea, která po nevěře doslova změnila celý život. Našla si práci, která ji baví, změnila styl oblékání a rozhodně po večerech nevyvařovala celé rodině. „Když hledáme obdiv druhých, ne vždycky se odvracíme od partnera, ale spíše od osoby, kterou jsme se my samy staly. Takže často nehledáme jiného muže, ale spíše své vlastní, jiné já,“ vysvětluje psycholožka.

  • Krok za krokem, jak udělat z pekla šanci

    nevěra
    Autor: shutterstock

    UKONČIT

    První a základní krok je nevěru ukončit. Okamžitě a bez výhrad. Pak teprve má cenu mluvit o nápravách škody.

    LITOVAT

    „Kde není porozumění, nemůže být pokání, kde není pokání, tam není odpuštění, kde není odpuštění, není uzdravení,“ vysvětluje párový terapeut Pavel Rataj základní krok k tomu, aby se časem všechno v dobré obrátilo. Důležité je uznat lítost nad tím, že se to vůbec stalo, ne jen nad tím, že jsme někomu ublížili.

    VYUŽÍT CHAOS

    „Díky chaosu, který po nevěře vzniká, můžou vést páry hluboké rozhovory upřímně a otevřeně, což se jim předtím nedařilo třeba celé desetiletí,“ snaží se nás Esther motivovat k tomu, abychom si s partnerem konečně navzájem vyříkali všechno, o čem jsme do té doby neměli chuť nebo čas mluvit.

  • Tlustá čára, nebo nový vztah?

    sex
    Autor: shutterstock

    NEDĚLAT TLUSTOU ČÁRU

    Ti, kdo podvedli, mají tendenci raději nic neřešit, uznají svou chybu, ale kdyby bylo na nich, prostě by udělali tlustou čáru a hotovo. Hlavně aby to už bylo pryč a na všechno se rychle zapomnělo. Jenže tak to nefunguje. „Nevěrník by měl prožít negativní prožitky zraněného, vcítit se do toho, co podvedený partner potřebuje, a snažit se najít odpovědi na jeho otázky,“ vysvětluje Pavel Rataj.

    HODNĚ SE SNAŽIT

    Na nevěrníkovi je, aby pracoval na oživení vztahu. On se musí snažit, vymýšlet rituály, situace, které budou partnerovi příjemné, které po malých krůčcích pomůžou vybudovat nový vztah. Nakonec pokud o něj stojí, je to to nejmenší, co může udělat. 

    CHTÍT NOVÝ VZTAH

    Vaše první manželství skončilo. Chcete vytvořit společně druhé? A to je vlastně zásadní otázka. Stejné už to nebude nikdy, jde jen o to, jestli máte chuť a sílu budovat se starým partnerem úplně nový vztah od začátku.

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.