Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jste vyhořelá, nebo se blíží menopauza? 5 příznaků, podle kterých to poznáte!

  • 5. března 2017 | 06:00

    Jste unavená, bez nálady, špatně spíte, nic vás nebaví (ani sex), do práce chodíte z nutnosti a nejraději byste se na půl roku hodila marod, často brečíte, nebo jste naopak apatická? Možná si myslíte, že jde o syndrom vyhoření, ale pokud je vám kolem padesátky, je pravděpodobnější, že se blíží menopauza. Tohle jsou příznaky, které by vám měly napovědět.

  • 1. Špatná nálada nebo časté změny nálady

    ...
    Autor: Shutterstock

    Máte-li špatnou náladu, pak příčinou nemusí být zrovna manžel nebo dospívající syn, ale blížící se menopauza. Podle statistiky až 71 % žen ve věku 41 až 55 let zažívá „blbou“ náladu, kterou lékaři připisují právě menopauze. Může za to pokles hladiny estrogenu a progesteronu, což má negativní vliv na emoce. Snažte se zahrnout do svého každodenního života meditaci, jógu nebo zklidňující cvičení. Svěřte se svým blízkým a nedělejte, že se nic neděje. Pečujte o svá přátelství. Náladu také zvedne fyzická aktivita – pravidelné cvičení podporuje produkci endorfinů, které můžou resetovat vaši blbou náladu.

  • 2. Potíže se spánkem

    ...
    Autor: iStock.com

    Spousta žen má ve věku od 44 do 55 let problémy se spaním. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim, to znamená, že budete chodit do postele ve stejnou dobu každý večer a budete se ve stejnou hodinu probouzet. Ložnice by měla být zatemněná, tichá a mělo by v ní být chladněji. Před spaním moc nejezte a nepijte alkohol, zhoršuje to nespavost. Zkuste přírodní cestu a před spaním popíjejte třezalkový čaj. Pokud užíváte antidepresiva, pak na něj ale zapomeňte, snižuje účinnost léků.

     

  • 3. Úzkost, podrážděnost a agresivita

    ...
    Autor: Shutterstock

    Podrážděnost i útočnost bývají nejčastějším emocionálním příznakem menopauzy a trpí jimi až 61 % žen! Vyzkoušejte relaxační techniky, které vám pomůžou minimalizovat pocity úzkosti. Bohužel, hormonální nerovnováha v menopauze může vyvolat negativní myšlení, které ohrožuje vaše vlastní konstruktivní myšlení, což vede následně nejen k úzkosti, ale i k agresivnímu chování. Máte-li nízké sebevědomí, bojíte se selhání a chováte se podrážděně, jezte potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, hořčík a vitamin B12. Snažte se nepřemítat dokola o tom, PROČ se cítíte tak špatně, ale zkuste si každý večer říct tři věci, které vám šly dobře nebo které se vám povedly. Podle studie z Indiana University funguje i sledování videa, na kterém si hrají kočky. Ano, chlupaté dovádění prý zvyšuje energii, pozitivní emoce a snižuje úzkost a podrážděnost.

  • 4. Problémy s koncentrací a motivací

    ...
    Autor: Shutterstock

    I těmito symptomy se vyznačují deprese či syndrom vyhoření, ovšem ve věku kolem padesátky bude příčinou spíše blížící se menopauza. Nedá se nic dělat, do práce se chodit musí, takže nezbývá než si poradit. Stanovte si malé cíle a napište si klidně seznam věcí, které jste odkládala – rating od nejjednoduššího po nejtěžší. Pak se je pokuste během týdne vyřešit. Začněte těmi nejsnazšími. I malé úspěchy můžou pomoct při obnově důvěry a nastartování motivace. Na koncentraci pomáhají dechová a relaxační cvičení, jako jsou jóga, tai-či nebo meditace, na někoho zabírají masáže či bylinky.

     

  • 5. Zvýšená plačtivost, nebo naopak apatie

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zní to možná jako fráze, ale i když jste apatická a nic se vám nechce, úplně nejlepší je začít něco dělat. Cokoli. Mně osobně se osvědčily fyzické práce, jako jsou luxování, vaření, pečení nebo hrabání se v hlíně na zahrádce. Na plačtivost zase může zabrat nějaká drobnost, kterou si koupíte (klidně jednou týdně nebo každý den, pokud na to máte), mně spraví náladu svíčka nebo knížka (hlavně ne moc romantická, při ní byste brečela ještě víc). A ještě něco: nebojte se svěřit se, důležité je, abyste se neizolovala. Izolace ovlivňuje nejen náladu, ale i sebevědomí.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.