Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tři snadné a překvapivé tipy, jak zlepšit komunikaci s partnerem

  • 26. února 2017 | 06:00

    Máte potíže mluvit o svých pocitech s někým, koho milujete? Nebo máte problém se svým partnerem mluvit tak nějak pořád? Podle nedávných průzkumů mluvení o pocitech není nutně nejlepší cesta k tomu, aby byl vztah zdravý, šťastný a úspěšný. Existují i jiné, snadnější způsoby pro smysluplnou a intimní interakci.

  • 1. Zaměřte se na drobnosti a maličkosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Myslíte si, že mluvit o televizním pořadu nebo o počasí je naprostá blbost? Ale tyhle údajně nepodstatné detaily prý mnohem úspěšněji zlepší citové vazby s vaším partnerem. A mnohem rychleji než tzv. „hluboké“ diskuse o vašich pocitech. Americký psychoanalytik Harry Stack Sullivan hovoří o metodě, kterou nazval „podrobný dotazník“, ve které navrhuje, aby partneři shromažďovali informace o všech částech svého života.

    Světské a často prchavé okamžiky, které jsou součástí každodenního života páru, mají větší dopad na zdraví vztahu než se pokoušet o citově smysluplné a vážné rozhovory. Dokonce i seznam potravin může být způsob, jak sdílet společný prostor a čas a jak ukázat tomu druhému lásku. Třeba když do nákupního seznamu napíšete jeho oblíbené sušenky.

  • 2. Podělte se o zkušenosti, i ty zdánlivě nevýznamné

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nedávná studie publikovaná v Psychological Science zjistila, že se cítíme blíž k partnerovi, když můžeme hovořit o zkušenostech, které máme společné. Páry, které mají potíže, mohou udělat první krok k nápravě tím, že začnou mluvit třeba o svých dětech, zejména pokud jde o příjemné chvíle nebo roztomilé incidenty. Samozřejmě že mnohé konflikty vznikají právě kvůli chodu rodiny, takže si musíte dávat pozor, abyste nevytahovali momenty, které by spustily další svár.

    Určitě ale můžete třeba uznat, že jste se oba snažili najít nejlepší řešení pro děti, které máte oba rádi. Tyto sdílené zkušenosti nemusí být ve slovech, stačí třeba vyjet společně na kolo, sledovat společně film nebo si dopřát sklenku vína. To všechno zesílí příjemné zážitky. Můžete taky vzít svého partnera za ruku nebo se ho jen na chvilku dotknout. To jsou chvíle, které mohou zlepšit váš vztah, a třeba i v tichu.

     

  • 3. Pozorně poslouchejte a ptejte se

    ...
    Autor: Shutterstock

    Umění naslouchat a poslouchat je jednou z nejlepších věcí, které můžou s největší pravděpodobností upevnit pocit sounáležitosti vůči partnerovi. Jeden ze způsobů, jak zlepšit schopnost naslouchání, je technika zvaná aktivní naslouchání. Jedná se o formu poslechu, při kterém musíte dát druhému na vědomí nejen to, že posloucháte, třeba když kývnete hlavou nebo řeknete „hm“, ale i to, že chápete, o čem ten druhý mluví.

    Pochopení může být sděleno úsměvem, slovy nebo frázemi nebo jen jednoduchým prohlášením: „Chápu.“ Pokud opravdu rozumíte. Je zajímavé, že aktivní poslech může zahrnovat i přerušení, abyste si věci vyjasnili. Pokud ale svého partnera chcete přerušit, nezapomeňte ho požádat o svolení. „Je mi líto, ale můžu se tě na něco zeptat?“ Pak se zeptejte na něco, co jednoznačně souvisí s objasněním toho, co vám partner říkal. Pokud nesouhlasíte, počkejte, až domluví, a teprve pak vyjádřete nesouhlas.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.