Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

8 věcí, které byste nikdy neměla dělat nebo říkat po hádce se svým partnerem

  • 19. února 2017 | 06:00

    Je normální, že se dva lidé opačného pohlaví hádají. A je to dokonce i prospěšné. Vztahům hádky prospívají, ovšem jen ty konstruktivní. Ovšem jen málokdo ví, že pro váš vztah není důležité jen to, co říkáte svému partnerovi v zápalu boje, ale i to, jak se chováte po boji.

  • 1. Po hádce mu nedávejte „studenou sprchu“

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že po hádce potřebujete aspoň chvíli pro to, abyste hádku vstřebala. Ovšem jednou z největších chyb je, když partner po hádce zahájí několikahodinovou obstrukci, která zahrnuje především ignoraci. „Pokud potřebujete po hádce prostor, ok, ale řekněte to tomu druhému. Teprve až uplyne čas, který jste si stanovili, vraťte se a chovejte se zase normálně,“ říká Rachel Sussman, psychoterapeutka z New Yorku. Jakmile totiž budete partnera po hádce ignorovat a snesete na něj kbelík studené vody, bude si myslet, že ho chcete ještě více potrestat.

  • 2. Nepoužívejte jeho slova jako zbraň

    Autor: Shutterstock

    Ať už váš partner říká během hádky cokoli, tahle slova a výroky by měly zůstat jen v boji. „Poukazovat druhý den na to, co ten druhý v hádce řekl, je chyba,“ říká Michelle Golland, psycholožka z Los Angeles, která vede párové terapie. Tohle ale páry dělají často, a bohužel se pak točí ve spirále neustálého obviňování. Ty jsi řekl to, ty tamto. Ne! Jakmile něco váš partner vyřkne během hádky, v ten okamžik mu řekněte, že vám to vadí nebo vás to zabolelo, ale další den se už k tomu nevracejte.

     

    Video se připravuje ...
    Horoskop lásky na rok 2017 podle astroložky Martiny Boháčové

  • 3. Neříkejte mu: „Je mi to líto“

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ještě víc mu tím ublížíte. Touto větou sdělujete partnerovi: „Nech mě být, chci dělat něco jiného, jsem z toho nemocný." Pokud je vám něčeho líto, musíte mu říct jasně, čeho vám je líto, vysvětlit mu, o čem mluvíte. Druhá část by pak měla následovat ve stylu: „V budoucnu budu…“ A je dobré vyplnit prázdné místo ujištěním, jak znova neuděláte stejnou chybu.

  • 4. Nesvalujte vinu na druhého

    ...
    Autor: Shutterstock

    Existuje milion věcí, na které byste mohla svalit vaši hádku. Špatný den v práci, že vás bolela hlava, že "jste blbě spala"... Svalovat vinu na partnera není fér, pokud víte, že on není na vině. Hádky jsou o informacích, takže pokud budete naštvaní, smutní nebo zklamaní z práce, měl by to váš partner vědět. „Až budete mít příště špatný den v práci, varujte svého muže dřív, než přijdete domů,“ radí Michelle Golland.

     

  • 5. Neodcházejte dřív, než skončíte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Uplynulo pár minut od chvíle, co jste se pohádali? Řekněte manželovi, že jste připravená ještě odpovědět na jeho případné dotazy, nebo mu dopřejte čas na přemýšlení. Pokud chce partner otevřít problém i po několika dnech, nedělejte mrtvého brouka a dejte mu šanci o tom znova mluvit. Pokud je třeba, vraťte se, omluvte se a poslouchejte, co má na srdci.

  • 6. Odmítnout sex po hádce? Ano, ale…

    ...
    Autor: Shutterstock

    Oba jste se po hádce omluvili a vše jste si vyříkali. Mnozí muži si myslí, že tím je problém vyřešen, a chtějí mít třeba hned ten večer sex. Ženy to mohou vnímat jinak a sex je dost často to poslední, na co mají po velké hádce chuť. „Nenuťte se k tomu, ale partnera odmítněte diplomaticky, řekněte mu něco v tom smyslu, že chápete, že chce být blízko vás, ale že vy nemáte náladu na to, se milovat,“ říká Rachel Sussman.

  • 7. Nezaměřujte se na to, co způsobilo hádku

    Autor: Shutterstock

    Energii soustřeďte spíše na to, abyste dosáhli řešení, nikoli na to, abyste neustále v hlavě přehrávala důvod toho, proč jste se hádali. Řekněme, že se chystáte na nějaký večírek a manžel zapomněl vybrat peníze z bankomatu. Místo toho, abyste mu to pořád dokola předhazovala, poproste ho, ať rychle vyběhne ven a zajde k bankomatu. Na druhou stranu – pokud je jeho zapomnětlivost konzistentní, zkuste mu říct: „Všimla jsem si, že u sebe nemíváš hotovost, co se s tebou děje?“ Je to méně kritický způsob, jak mu jeho problém připomenout.

     

  • 8. Neříkejte: „Já to tak nemyslela“

    ...
    Autor: Shutterstock

    To je, jako byste se snažila použít gumu na fix. Tahle věta ještě víc rozněcuje situaci, protože manžel na to zřejmě odpoví něco ve smyslu "ale ano, myslela", což vyvolá další hádku. Pracujte spíše na budoucnosti a řešení problému, nikoli na minulosti. Když totiž řeknete "já to tak nemyslela", výsledkem stejně bude, že se váš partner bude cítit tak, jak se cítí.

     

     

Diskuse ke článku
.