Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdy je lepší dát chlapovi kopačky, protože je nebezpečný?

  • 3. února 2017 | 06:00

    Na první pohled to nemusíte poznat, a zpočátku se vám může zdát nový přítel dokonce i přitažlivý. Imponuje vám jeho galantnost, rozhodnost, odvážnost, nekompromisnost, ovšem ve vystupňované míře můžou být tyhle vlastnosti nebezpečné. Jenže ve fázi zamilovanosti to nevidíte nebo nechcete vidět.

  • Kategorie nebezpečných mužů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Muž závislý: Nejčastěji se to týká alkoholu, jiných drog nebo automatů, je zvyklý na okamžité uspokojení svých potřeb.

    Muž chorobně žárlivý: Ten má silnou potřebu neustále kontrolovat váš život, obvykle mívá nízké neuvědomované sebevědomí.

    Muž agresivní: Je agresivní verbálně i fyzicky, často v důsledku neschopnosti ovládat své emoce hněvu.

    Muž manipulátor: Je velmi nebezpečný zejména kvůli tomu, že je obtížně rozpoznatelný na počátku vztahu, jeho pravá tvář se ukazuje až během trvání vztahu, obvykle až potom, co spolu začnete žít, nebo po svatbě, někdy až po narození dítěte.

    Muž citově chladný: Muž, který nemá schopnost empatie, nezajímá se o to, co prožíváte a jak by jeho chování mohlo působit na druhé.

    Muž nedospělý: Tomuto typu chybí pocit zodpovědnosti, často je zvyklý na záchranný kruh svých rodičů nebo alespoň matky.

    Někdy se mohou vyskytnout i kombinace výše zmíněných typů – agresivní chorobně žárlivý manipulátor, nedospělý závislý muž apod. Hrůza.

     

  • Poznáte patologického partnera?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Určité rysy můžete pozorovat už od počátku. Závislý muž svou závislost nedokáže dlouho skrývat, někdy dokonce slibuje, že kvůli ženě se závislostí přestane, a mnohé ženy se považují za „zachránkyně“ a jsou přesvědčeny, že se muž kvůli nim změní. Toto někdy bývá důvod, proč si ženy vyberou „komplikovaného“ partnera, protože věří, že jsou natolik významné, že se muž kvůli nim změní (přestane pít, přestane dělat žárlivé scény, začne být zodpovědný atd.). Jenže i nadále chodí do hospody, rozbíjí věci, chorobně žárlí, je nespolehlivý, nesplní, co slíbí, lže a tak dále. „Varovné signály žena zachytí ve většině případů, jenom jim nechce dát prostor,“ říká psycholožka Sandra Brown. Výjimkou snad bývá jen manipulátor, jehož pravá tvář se opravdu ukazuje až později.

     

  • Co dělat, když jste ve vztahu s nebezpečným mužem?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Záleží na typu nebezpečného muže a na tom, jaké závazky k danému muži máte. Určitě řeší situaci jinak žena svobodná bez společného majetku a jinak žena, která má s daným mužem tři děti. Obecně je možné říci, že je důležité pracovat sama na sobě – uvědomit si, co ve vztahu získávám, proč ve vztahu setrvávám, co mohu udělat pro to, abych se ve vztahu cítila lépe – odpovědět si upřímně a třeba i za pomoci profesionálního psychoterapeuta. Někdy je ovšem jediné dobré řešení: vzít nohy na ramena.

     

  • Proč ignorujeme varovné signály?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina žen kvůli tomu, že se bojí samoty. Chtějí zachraňovat, tikají jim biologické hodiny, chtějí ukázat bývalému partnerovi, který je opustil, že jsou schopny najít si rychle nový vztah, chtějí uniknout z domova, chtějí odejít ze vztahu a bez navázání nového k tomu nemají odvahu. Těch důvodů je spousta. A někdy hluboko v nich sídlí pocit, že bez vztahu nemají žádnou hodnotu a že se musí o někoho starat.

     

     

  • Dát mu kopačky a jít dál?

    Autor: Shutterstock

    Jakmile vidíte, že partner se nemění a nepomáhá nic, je na čase uvědomit si, co od vztahu očekáváte, jaké hodnoty jsou pro vás podstatné a co nemůžete tolerovat. Hlavní je nic si nenalhávat, zůstávat nohama na zemi, a když už se vznášíte, dejte tomuto vznášení dost času, aby mohlo pominout, a vy se tak mohla na svého partnera podívat realisticky. To platí zvláště na začátku vztahu. Někdy stačí půl roku, kdy začnete objevovat i stinné stránky svého partnera, které k němu samozřejmě patří. Pokud se ale spolu vidíte jen o víkendech, pak je zapotřebí více času na odhození růžových brýlí. No a když vám konečně spadnou a vy opravdu zjistíte, že máte vedle sebe patologického partnera, raději odejděte dřív, než bude pozdě.

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.