Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!

  • 22. ledna 2017 | 06:00

    Rozvodoví právníci mají právě teď největší žně. Podle průzkumů se totiž během ledna až o 30 procent více manželských párů rozhodne, že své manželství ukončí. Ne vždy je to ale správný závěr, takže pozor na překotné nápady, ke kterým jste dospěli třeba během vánočních svátků.

  • Nespokojené páry nechtějí kazit sváteční atmosféru

    Autor: profimedia.cz

    Podle prezidenta Americké akademie manželských právníků Jamese McLarena je počet podání žádostí o rozvod až o třetinu větší a tento trend trvá až do začátku března. Podobné trendy lze pozorovat nejen v USA, ale i ve Velké Británii a jiných evropských zemích. Podle McLarena je to zřejmě kvůli tomu, že nespokojené páry se zdráhají rozbít rodinu během Vánoc. Pokud už přemýšlejí o rozvodu, obvykle chtějí prožít poslední společné svátky pohromadě, hlavně kvůli dětem. Nový rok už ale začíná s novými předsevzetími. I proto trendu, kdy se lidé vrhají do rozvodů hned po svátcích, říkají odborníci „novoroční syndrom“.

     

  • Nový rok s novým a čistým štítem

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nový rok chtějí lidé začít s čistým štítem, a pokud manželství neklapalo už dlouhou dobu, je možné, že oba partneři dospějí k závěru, že rozvod je jediné možné řešení. Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová, pod vlivem mezníku starého roku, který se láme do nového, touží řada lidí zamést před vlastním prahem a učinit rozhodnutí, které život změní k lepšímu. „Může působit i fakt, že v tom pomyslně nejsme sami. I ostatní mají snahu s novým rokem usilovat o všelijaké změny,“ říká. Pokud je navíc novoroční rozhodnutí výsledkem dlouhodobé bilance a hlavně máte-li už dopředu v hlavě rozvržené kroky, kterými budete vstříc předsevzetí kráčet, je jeho šance na úspěch větší.

     

     

  • Leden: vyústění dlouhodobé nespokojenosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dlouhodobá nespokojenost ve vztahu, vážné problémy a život pod tlakem bývají obvykle důvodem pro rozvod. A svátky bývají takovým posledním impulzem pro to, abychom ten krok skutečně udělali. „Svou roli sehrává i fakt, že za sebou máme vánoční svátky strávené v rodinném kruhu. Jak může být tohle období pěkné pro rodinu semknutou a zdravě prosperující, tak dokáže být velmi náročné a přímo devastující pro rodinu s dlouhodobě nefunkčními vztahy. Lednová žádost o rozvod je tak nutným vyústěním dlouho zrající nespokojenosti,“ dodává psycholožka. Přesto se možná vyplatí dopřát si trochu oddechu a nedělat ukvapená rozhodnutí. Je rozvod skutečně jediným řešením vašich problémů?

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.