Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat?

  • 20. ledna 2017 | 06:00

    Už Sigmund Freud řekl, že kdo má oči, aby viděl, a uši, aby slyšel, tak se může hravě přesvědčit o tom, že žádný smrtelník neudrží tajemství. Všechno je na nás vidět. Naše tvář vždycky zračí jednu ze šesti emocí. Které to jsou a proč je tak často maskujeme, aby nevyšly najevo?

  • Šest univerzálních emocí

    Autor: Shutterstock

    Podle psychoanalytika a hypnoterapeuta Richarda Webstera, autora knihy Čtení z obličeje, tvoří slova pouze 7 procent z celkového dojmu, zatímco tón hlasu 38 procent a řeč těla 55 procent. Důležité je neverbální sdělení ve tváři poznat a vysvětlit ho. Nejenže si tím prý zjednodušíme cestu životem a bude nás více bavit, ale můžeme i dosáhnout větších úspěchů na všech frontách. Je to prostě fascinující dovednost, kterou se může naučit každý!

  • Překvapení

    ...
    Autor: Shutterstock

    Překvapení poznáte podle čela, očí a úst. Obočí se v případě, že jste překvapení, obloukovitě pozvedne, vodorovné vrásky na čele se zvýrazní, bělmo je víc vidět, čelist poklesne a ústa jsou uvolněná a někdy pootevřená.

     

  • Štěstí

    ...
    Autor: Shutterstock

    Když jste šťastní, obvykle to ostatní poznají podle toho, že se vřele usmíváte. Úsměv vyzařuje z očí, úst i tváří. Dolní víčka se trochu zvednou a pod nimi vidíte vrásky. Oči jsou jiskřivější a u koutků se můžou objevit vějířky vrásek. Ústa se roztáhnou do širokého úsměvu a vrásky vedoucí od nosu ke koutkům úst se zvýrazní. Díky tomu se tváře jakoby nafouknou a zvednou. Obvykle se přitom také pootevřou ústa a odhalí se horní zuby.

  • Strach

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tahle emoce je symbolizována obočím, čelem, očima a ústy. Obočí se pozvedne a přiblíží k sobě. Vrásky na čele budou výraznější a uprostřed čela budou hlubší. Lidé, kteří se něčeho bojí, doširoka otevřou oči, až se nad duhovkou objeví oční bělmo. Ústa jsou uvolněná a někdy pootevřená.

     

  • Zlost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zlost odhaluje obočí, ústa a někdy i nos. Když je někdo znechucený nebo rozčilený, dívá se přímo na osobu, která zlost způsobila. Obočí se sníží a mezi ním se vytvoří vrásky. Horní i dolní víčka se napnou a oči se zúží. Čelist jakoby ztuhne a sníží se i frekvence mrkání. Rozzlobený pohled pak vypadá ještě hrozivěji. Rty jsou stisknuté a koutky úst směřují mírně dolů. Některým lidem se taky rozšíří nosní dírky.

  • Odpor

    ...
    Autor: Shutterstock

    Odpor znázorňují oči, nos, ústa a tváře. Dolní víčka se zvednou a hned pod očima se vytvoří jemné vodorovné vrásky. Na nose se taky objeví vrásky, díky tomu se zvednou tváře. Horní ret se ohrne a uprostřed se nadzvedne.

  • Smutek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Smutek odrážejí ústa, obočí a čelo. Ústa jsou uvolněná, koutky svěšené. Někdy se mohou rty lehce chvět. Vnitřní část obočí se pozvedne, zvýrazní se tak kolmé vrásky mezi obočím a vodorovné vrásky uprostřed čela. Často z očí tečou slzy nebo se může zdát, že má dotyčný na krajíčku.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.