Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 věcí, které byste měla stihnout dřív, než vám bude padesát

  • 5. června 2019 | 06:00

    Život letí závratnou rychlostí. To můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Když padesátka klepe na dveře, nezbývá než jí slušně otevřít. Udělala jste ale všechno, co jste chtěla udělat, nebo jste se na spoustu věcí vykašlala?

    Pokud to jen trochu jde a máte ještě čas to změnit, zamyslete se nad naším seznamem a pokuste se ho začít plnit. Možná si tím život neprodloužíte, ale určitě se budete cítit líp.

  • Cestujte, pokud můžete

    ...
    Autor: Shutterstock

    Bylo prokázáno, že lidé, kteří utrácejí peníze za zkušenosti a cestovní zážitky, jsou šťastnější než ti, kteří je utrácejí za hmotné věci. Poznávejte svět! Teď hned. Pokud žijete na jihu, jeďte se podívat na sever. Pokud žijete na západě, zamiřte na východ. Pokud jste dobrodružná duše, navštěvujte cizí exotické země. Já například nikdy nebudu litovat, že jsem došla až k ruinám legendárního inckého města Machu Picchu a snídala s kondory vysoko v Andách.

  • Pečujte o svou pokožku

    ...
    Autor: Shutterstock

    Může to znít směšně, zvláště pokud vám je teprve třicet, ale za dalších dvacet let si na tohle vzpomenete a budete možná litovat, že jste to nedělala. Když začnete pečovat o pleť v mládí, zajistíte si zdravější kůži v pozdějším věku. Jistě, geny neoblafnete, ale i v tomhle případě platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Bez debat. Neznamená to, že si budete kupovat nejdražší kosmetiku, znamená to třeba to, že nikdy nezapomenete na ochranný krém s UV faktorem a že se vždycky večer odlíčíte!

  • Naučte se cizí jazyk a taky něco nového

    ...
    Autor: Shutterstock

    Stimuluje to váš mozek, a navíc to působí i přitažlivě na ostatní, třeba na děti a vnoučata. Navíc nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Já se například začala kdysi učit sama španělštinu, protože se mi prostě moc líbila. Je zvukomalebná a temperamentní. A jak se mi to hodilo, když jsem letěla do Bolívie, kde bych s angličtinou moc nepochodila! No a pokud jde o to, abyste se naučila něco nového, pak využijte každou příležitost k tomu, abyste to udělala. Kurz vaření, kurz kreslení pravou hemisférou, keramika nebo si poprvé stoupnout na běžky. Prostě to udělejte, dokud vás nebolí kolena!

  • Zvykněte si na pohyb

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud patříte k milovnicím kaváren, pak pro vás tohle doporučení asi nebude to pravé ořechové. Nicméně věřte tomu, že když se naučíte pravidelně „týrat“ své tělo už v raném věku, nebude to v padesáti takový problém. Cvičení je navíc osvědčená metoda, jak snižovat krevní tlak, udržet si stálou hladinu cukru v krvi a posilovat kosti. Chápu, že v pětadvaceti jen stěží myslíte na cukrovku a osteoporózu, ale vím, o čem mluvím. 

  • Zbavte se toxických situací a vztahů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestli to pro vás neplatí, pak je to skvělé, že to dokážete. Ale spousta z nás to nedokáže a setrvává v negativních situacích, nefunkčních vztazích a otřesných pracovních pozicích déle, než je nutné. Vymlouvat se na to, že to JEŠTĚ nejde nebo že to POŘÁD nejde, je nesmysl. Nežijeme věčně, a pokud to jde, udělejte ten krok a smažte ve svém životě to, co vás neuspokojuje. Ať jsou to práce, partnerský vztah – prostě to změňte.

  • Přestaňte se starat o to, co si o vás myslí ostatní

    ...
    Autor: Shutterstock

    Víte, jaká to byla slast, když jsem si poprvé řekla, že mi je srdečně fuk, co si o mně myslí ostatní? Trvalo to tedy sakra dlouho, ale nakonec se to povedlo. Ano, jste jedinečná, a jestli vás někdo kritizuje, je to jeho problém, ne váš. Nesledujte tedy to, co o vás druzí říkají, jak o vás smýšlejí, a užívejte si života. Naplno. Aniž byste musela někomu vysvětlovat, proč děláte to nebo tamto. Čím dřív na to přijdete, tím se budete cítit líp.

  • Přestaňte se bát

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mít čas od času strach je normální, ale pokud se znepokojujete často a téměř každý den, přináší vám to pouze stres navíc. Proč se strachovat a bát ještě předtím, než TO uskutečníte? Vždyť ani nevíte, jak to bude probíhat, tak se nechte překvapit a teprve pak se bojte. Nebojte se být šťastná, není to nic, na co byste neměla nárok.

  • Pomáhejte jiným

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ať už je to ve škole, kam chodí vaše dítě, nebo jde o občasnou výpomoc v kuchyni nějaké charitativní organizace či v nemocnici, tahle činnost vás může změnit. Není nic lepšího než vidět, že život může vypadat i jinak, než si většina z nás myslí, a není nic příjemnějšího než dát ze sebe kus navíc někomu, kdo to potřebuje. Není to ale aktivita pro každého, nicméně to můžete zkusit, vezměte s sebou třeba děti nebo vnoučata...

  • Slibte si, že budete pracovat méně

    ...
    Autor: Shutterstock

    Už jste někdy někoho slyšela, že by říkal: "Páni, kéž bych byl pracoval víc!" Ale spousta lidí na konci života říká: "Kéž bych strávil víc času s rodinou, kéž bych více času strávil se svými koníčky a s těmi, které mám rád." Možná vám to přijde jako naprosto nerealizovatelné, ale i tohle lze změnit. Najděte způsob, jak pracovat méně, a přitom stále efektivně. Není přece nutné pracovat na 300 %, pokud ovšem nechcete skončit se syndromem vyhoření. Práce by měla být vždy až na druhém místě – vy jste na tom prvním.

  • Naučte se využít každou příležitost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nemusí to být nic obrovského, jako třeba zachránit svět před ekologickou katastrofou, ale třeba jen vidět svou oblíbenou kapelu, o které sníte už deset let, film, který jste nikdy neviděla v kině na velkém plátně, cokoliv. Když se stanete mistrem drobných příležitostí, budete připravena chytnout i velkou příležitost, když poletí kolem vás. A pamatujte, že příležitost může být jen jedna, někdy se už stejná nemusí vrátit.

Autor: aši
Klíčová slova:  láska a vztahy, žena, střední věk, život
Diskuse ke článku
.