Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 způsobů, jak být letos lepší kamarádkou: Tohoto se držte!

  • 6. ledna 2017 | 06:00

    Loni jsem několikrát zrušila naplánovaný víkend s kamarádkami, asi stokrát jsem jim nezvedla telefon. Protože jsem prostě měla dojem, že práce, kterou zrovna dělám, je důležitější. A milionkrát jsem si řekla, že jsem hrozná kámoška, která si vůbec neváží přátelství. Přitom moc dobře vím, že opravdové přátelství znamená hrozně moc a jedna skvělá kamarádka je někdy lepší než chlap. Takže, dámy, letos na to půjdeme jinak.

  • 1. Pravidelně své kamarádce volejte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Náhodný telefonát jednou za tři měsíce není dost. Jistě, když se máte rády, tak se máte rády pořád, i když se nevidíte každý den. Snad právě proto je ale fajn, když té druhé zavoláte opravdu pravidelně. Třeba jednou týdně v určitý čas, kdy víte, že to pravděpodobně zvedne, že právě nekoupe dítě, nemá důležitou poradu se šéfem nebo není někde v MHD. Pravidelný telefonát naznačuje, že se zajímáte o život své přítelkyně a že vám záleží na tom, jak se má.

  • 2. Buďte s ní, když prožívá těžké chvíle

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ano, někdy je to dost vyčerpávající, být po boku kamarádce, která se právě rozvádí, které onemocněla maminka nebo která se právě dozvěděla o nevěře svého partnera. Není snadné naslouchat a není jednoduché jejich těžkosti snášet. Ale věřte tomu, že právě v těch těžkých chvílích vás potřebují nejvíce. Nesnažte se jejich problémy ignorovat, nedělejte mrtvého brouka. Opravdoví přátelé jsou ti, kteří se zjeví jako andělé v těch nejobtížnějších situacích.

     

  • 3. Nerušte plány

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mnohokrát jsem už loni zrušila schůzku s kamarádkami, protože se mi prostě nechtělo nikam jít. Byla jsem unavená, měla jsem hodně práce, cítila jsem se na dně. Ok, kamarádka to samozřejmě pochopí, na druhou stranu platí, že když si něco s kamarádkou domluvíte, držte se toho. Není nic horšího než ztratit přítele jen kvůli tomu, že vás dnes bolí nohy, hlava a kdo ví co ještě. Jakmile se totiž začnete vymlouvat a rušit schůzky, začnou si ti druzí myslet, že nejsou vaší prioritou. A ve finále – s dobrou kamarádkou vás přejde bolest hlavy, a ještě se zasmějete!

  • 4. Buďte dobrou posluchačkou

    Autor: Shutterstock

    Pamatujte si, že přátelství je vždycky obousměrná ulice. Není to jen jednosměrka. Když kamarádka naslouchá vám a vašim problémům, musíte dokázat totéž i vy. Ujistěte se, že váš vzájemný vztah se nezaměřuje jen na jednu osobu, pokud to tak je, s vaším přátelstvím to není asi docela v pořádku.

     

  • 5. Přejte jí a oslavujte její úspěchy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Máte-li kamarádku, která dosáhla něčeho nádherného a úžasného, dejte jí to vědět! Pochvalte ji, uspořádejte pro ni nějaký večírek, cokoli. Není nic lepšího, než když kamarádka ví, že jste na ni pyšná a že ji ve všem podporujete. Jistě, když něco nevyjde, měla byste ji podpořit, aby nespadla až na dno.

  • 6. Nemějte mezi sebou tajemství

    ...
    Autor: Shutterstock

    Přátelé jsou od toho, aby slyšeli i to méně příjemné. Vytváření tajemství a bariér vytváří další problémy. Kamarádka je přece člověk, který dokáže vyslechnout cokoli a vytvořit si vlastní názor. Nemusíte s ním souhlasit, ale od toho je to přece vaše nejlepší kamarádka, ne?

  • 7. Akceptujte ji takovou, jaká je

    ...
    Autor: Shutterstock

    Naši přátelé jsou lidé se svými klady i zápory. Ani my nejsme dokonalost sama. Přesto je milujeme a jsme s nimi rádi. Proč chcete změnit svou kamarádku, proč ji nutíte číst stejnou literaturu nebo chodit na stejné filmy do kina? Proč vám tak vadí, že je tvrdohlavá, trochu namyšlená nebo cholerická? Je to vaše kamarádka, kterou máte ráda pro její další skvělé vlastnosti, které převažují nad těmi horšími. Jinak byste s ní asi nekamarádila, že? Mějte ráda její osobnost, mějte ráda to, jaká je – váš přátelský vztah bude mnohem zdravější.

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.