Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co na vás prozradí vaše tělo, i když mlčíte?

  • 15. prosince 2021 | 06:00

    Víte, že většina komunikace mezi lidmi se odehrává beze slov? To, jak se někdo tváří, pohybuje, dívá, o něm prozradí spoustu důležitých věcí. Jakých?

  • Naučte se neverbální komunikaci – řeč těla

    Stalo se vám někdy, že jste s někým mluvila a najednou jste se vůbec necítila dobře? Když ovládnete alespoň základy neverbální komunikace, tedy „řeči těla“, možná pochopíte proč. Zdánlivé maličkosti dokážou divy. To, že při rozhovoru přestanete mrkat a upřeně se na svého partnera zadíváte, ho znejistí, aniž byste řekla jedno jediné slovo. Něco se prostě změnilo, ten, s kým mluvíte, není úplně schopen pojmenovat co přesně, ale cítí, že je něco jinak. Máte podezření, že vám někteří kolegové nebo třeba partner lžou? Zkuste se pozorněji soustředit na to, jak se při rozhovoru chovají, a speciálně se zaměřte na několik důležitých maličkostí.

     

  • Chytáte si nos

    Když si ten, koho podezíráte, často sahá na nos, zpozorněte! Není úplně důležité, jak přesně to vypadá – někdy si lhář nos tiskne hřbetem ruky nebo prstem přejíždí tam a zpátky, případně se za nos chytá (už chápete, proč se říká, že se někdo chytil za nos, viďte). Je to jasný signál, že k vám podezřelá osoba není upřímná.

  • Saháte si na pusu

    Když si přejíždíte dlaní po spodní části obličeje, podvědomě tím ukazujete, že něco nechcete říct. A když se dokonce chytíte za pusu, je vymalováno. Každý pozná, že vám vyklouzlo něco, co vyklouznout nemělo… Obzvlášt pokud u toho ještě vytřeštíte hrůzou oči.

  • Mnete si oči

    Vysíláte tím jasný signál, že se stalo, děje nebo stane něco, co nechcete vidět. Jinými slovy, že je ve vašem okolí něco nekalého, vy o tom víte a nechcete nebo nemůžete to prozradit či vyřešit. V podstatě tím dáváte najevo, že se nechcete dívat ostatním (a hlavně pravdě) do očí.

  • Ustupujete

    V případě, že před tím, kdo s vámi mluví, začnete couvat, dáváte mu jasně najevo, že jste v defenzivě, že je vám jeho přítomnost nebo to, co říká, nepříjemné a že získává převahu. Pokud vás ten, s kým mluvíte, nechce dostat do úzkých, je minimálně velmi necitlivý, protože nepoznal, kde je vaše „bublina“, a bezohledně narušuje váš osobní prostor. Bránit se můžete tím, že uděláte prudce krok jeho směrem.

  • Jak sedíte?

    Také z toho, jak sedíte, se dá hodně vyčíst. Nakloníte-li se k posluchači a opřete se o kolena nebo stůl, je jasné, že máte zájem o to, co říká. Pokud máte ruce založené na prsou, vytváříte si před sebou jakousi bariéru, za kterou se snažíte schovat. Když uvidíte, že ten, s kým mluvíte, je na židli zakloněný a má založené ruce, věřte, že s vámi vůbec nesouhlasí a vůbec ho nezajímáte. A když se třeba rozhodnete flirtovat, prozradíte se tím, že dáte nohu přes nohu a začnete s ní pohupovat. A pokud si u toho ještě budete zouvat botu a necháte ji jen volně viset na špičce nohy, případně si budete ještě navíc pohrávat s vlasy, nikdo nebude mít pochybnost, o co vám jde.

     

  • Jaký je váš postoj?

    Když se o něco ležérně opíráte, takzvaně se „klackujete“, svět kolem vás cítí, že jste uvolněná, ale také trochu bez zájmu o ostatní. Založíte-li si ruce v bok nebo zatnete-li pěsti, měli by se před vámi mít všichni na pozoru, protože jste právě pěkně naštvaná. Když si při debatě s ostatními strčíte ruce do kapes, nejspíš si o vás pomyslí, že jste drzá a neuctivá. A pokud budete přešlapovat na místě, asi se zrovna cítíte nejistě.

  • Na porady pozor

    Jsou viditelné projevy nezájmu, kterých by si mohl váš šéf všimnout, a rychle by tak mohl pochopit, co si o něm a jeho proslovech myslíte. Například čmárání do bloku říká: nuda, nuda, nuda. Když budete poklepávat prsty, pohrávat si s tužkou nebo jinými drobnými předměty, prozradíte na sebe, že jste nervózní a netrpělivá. Pokud si naopak nasadíte brýle, signalizujete, že vás porada konečně začala zajímat. A když brýle zase odložíte, je jasné, že vás téma právě přestalo bavit a že s obsahem toho, co slyšíte, nesouhlasíte.

  • Druhy pohledů

    * VYHÝBAVÝ – znak nejistoty * TĚKAVÝ – nervozita * PŘIVŘENÝ – někoho hodnotíte * NEPŘÍTOMNÝ – dívání se skrze druhého

    ODKLONY POHLEDŮ: * DOLŮ – submisivita, vina, pocit méněcennosti * DO BOKU – nezávislost, odolnost * NAHORU – vzpomínáme, jsme zasnění

     

Autor: red
Klíčová slova:  láska a vztahy, mlčení, TĚLO, mimika těla
Diskuse ke článku
.