Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když se rozhádáte se sourozencem: Jak se udobřit a proč to někdy nejde?

  • 30. prosince 2016 | 06:00

    Máte špatné vztahy se svou sestrou nebo bratrem? Už roky spolu nemluvíte vůbec nebo jen z donucení a chladně? Příčinou vašeho odcizení byla nějaká hloupost, ale vaše hrdost vám nedovoluje podat ruku na usmířenou jako první? Udělejte to. Jednou si možná budete vyčítat, že jste byli paličatí, a každého dne, který jste ztratili, budete litovat. Důvody sourozeneckých rozepří bývají různé.

  • Hádka o chalupu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Alena a Jiří dostali od svého otce chalupu. V kraji, kde se oba narodili a ke kterému cítili sentimentální pouto. Nutné opravy, a že jich nebylo málo, platili rovným dílem. Alena žije ve 170 kilometrů vzdálené Praze, Jiří bydlí v Pardubicích a na chalupu to má jen čtyřicet kilometrů. Pro Alenu začalo být dojíždění komplikované poté, co se rozvedla a přišla o možnost jezdit autem. Po dlouhém a bolestivém rozhodování nabídla bratrovi svou polovinu k odkoupení. Jiří souhlasil a šlo se k notáři. V tom okamžiku začaly problémy.

     

    Rozdílné názory na cenu byly tou nejvážnější překážkou obchodu. Sourozenci si začali vzájemně vyčítat, kolik kdo dal do rekonstrukce, kdo jí věnoval víc energie a času… Nakonec se hádali i o to, kdo častěji nakupoval, vařil a jedl. Jiří od Aleny nakonec její půlku koupil. Za méně, než chtěla ona, ale za víc, než chtěl on. Nespokojení byli oba. Od nepovedeného obchodu uplynulo 25 let. A celé čtvrtstoletí spolu Alena a Jiří nepromluvili. Se dvěma výjimkami – komunikovali spolu jen kvůli pohřbům svých rodičů. Ale ani jejich smrt je nesmířila. A celou dobu jeden druhému moc chybí. Co s tím?

     

  • Nejtěžší boj

    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle psycholožky Anity Michajlukové nás nejvíc svazuje představa, že s příbuznými musíme vycházet dobře. To by sice asi bylo hezké, ale často jsme úplně jiní než naši sourozenci a zkrátka a dobře si nerozumíme. „Není nutné případné spory okamžitě uhladit, obětovat se a jednat i proti svému přesvědčení, jen abychom měli hezký vztah. Je realita, že leckdy prostě ve sporu jsme a nějakou dobu budeme, protože se nám nedaří najít kompromis a uspokojivé řešení pro všechny strany. Takže já nejsem zastánce toho se přemoct, za každou cenu se usmířit a skřípat u toho zuby,“ dodává Anita Michajluková.

  • Kdo udělá první krok?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jenže případů, kdy jde o princip, moc není, většinou se hádáme kvůli penězům, a to za ztrátu sourozence opravdu nestojí. Ano, spory mezi sourozenci jsou poměrně běžné. Ruku na srdce – můžete říct, že byste (pokud bratra nebo sestru máte) vždycky souhlasili s tím, co dělal/a? Že byste se nikdy nedostali do rozepře (počínaje rozdupanými bábovičkami a konče tím, že se bratr opil na vaší svatbě a podpálil hospodu)? Pokud ale spory přerostou v dlouhodobější dusno a vy se s tím obtížně vyrovnáváte, zkuste podat ruku ke smíru. „První krok ale nedělejte za každou cenu a ani kvůli tomu, že by se to mělo, ale jen ve chvíli, kdy se udobřit opravdu chcete,“ říká psycholožka. A neměli bychom být zklamaní, když naše podaná ruka nebude přijata na první dobrou. Myslete na to, že trpělivost přináší růže.

     

  • Stojí to za to?

    Autor: Shutterstock

    Opravdu jsou spory o majetek, dávné křivdy, výhrady k partnerům a (více či méně zásadní) spory tak podstatné, abyste si otravovali vzduch? „Díky sporu můžu přijít o blízký vztah. Což je škoda, blízkých vztahů člověk většinou nemá moc a dá práci je vybudovat,“ varuje Anita Michajluková. Obecně platí, že bychom si měli spíš dělat radost než si navzájem přidělávat starosti. Nikdy nevíte, co se může stát. A možná si budete celý život vyčítat, že jste si jeho část otrávili malichernostmi.

  • Slavní a rozhádaní

    Helena Vondráčková a Jiří Vondráček.
    Autor: archiv Blesku

    HELENA (69) A JIŘÍ (65) VONDRÁČKOVI

    Jiřímu se prý vůbec nelíbil sňatek Heleny s podnikatelem Martinem Michalem, kterého považuje za podvodníka. Bojí se, že kariéru jeho sestry ničí a přiživuje se na ní. Rozpory nezůstaly jen mezi sourozenci, ale narušily prý vztahy v celé rodině.

    JANA (76) A HANA (69) BREJCHOVY

    Sestry se měly rozejít už před půlstoletím. Důvodem prý bylo to, že Jana, v té době provdaná za režiséra Miloše Formana (84), těžce nesla obsazení své sestry Hany do filmu Lásky jedné plavovlásky, který její muž režíroval. Janu a Hanu neusmířila ani závažná nemoc starší ze sester.

    PETR (74) A SLÁVEK (64) JANDOVI

    Mezi bratry Jandovými zničil vztahy majetek. Petr, Slávek a Jiří získali v restituci činžák v Praze. Nejmladší Slávek se nabídl, že se postará o formality, ale bratrům za zády údajně nechal přepsat celý dům jen na sebe. Petr mu tenhle „podraz“ nikdy neodpustil.

     

Autor: Hana Vítková
Klíčová slova:  láska a vztahy, sourozenci, rozepře, hádky, smír
Diskuse ke článku
.