Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Příliš romantiky škodí! Princ z pohádky nepřijde, a to je dobře!

  • 25. prosince 2016 | 06:00

    Čím víc se budeme koukat na ubrečené slaďáky, tím méně se pak prý spokojíme s tím, co je dostupné. Hledáme „lepší“ a ještě lepší, až se nakonec může stát, že přebereme. Přesto se na romantické filmy díváme pořád, brečíme u scény z Titaniku, Pretty Woman či Hříšného tance a nedáme si poručit. Proč to vlastně děláme?

    Láska nebeská
    Autor: Profimedia

    Lásku nebeskou fakt miluji. Je skvělá kdykoli v roce, nejen na Vánoce. Nejkrásnější příběhy lidí, kteří prožívají láskyplné vztahy uprostřed vánočních svátků, mě dokážou pokaždé dojmout k slzám. Sedím pak na gauči v obýváku, dívám se zvlhlýma očima na svého muže, který mi najednou připadá poněkud nudný a obyčejný. Obvykle se vybrečím a několik hodin s ním nemluvím, protože prostě není Hugh Grant ani Colin Firth. No a další den si říkám: Už se na to nikdy nebudu koukat! Jenže se zase dívám.

     

  • Láska nebeská a spol.

    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč se na ně tak rádi (no, hlavně rády) díváme? Vždyť přece moc dobře víme, že v reálném životě jen těžko akceptujeme, kdyby si náš syn přivedl domů holku z E55. Stejně snad už proboha nevěříme, že se do nás na první pohled zamiluje britský premiér (nebo nedejbože český). Ne, netoužím po tom, aby mi nadbíhali premiéři, protože žádný z nich nebude vypadat jako on, Hugh Grant. Ovšem i Kate Middleton se podařilo ulovit prince, a taky v ní nekoluje královská krev. Podle odborníků je touha po romantice naprosto v pořádku. Toužíme i po patnácti letech po kytce, polibku nebo romantickém gestu. Jenže – čím víc se na ty dojáky díváme, tím jsme frustrovanější.

     

  • Proč je máme tak rádi?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Kde jinde můžeme najít gentlemany, rytíře a skutečné chlapy, kteří nás bez remcání přenesou přes kaluž vody, přeskočí nejednu překážku a neustále nám dávají najevo, že jim za to stojíme? V reálném životě to prostě nedostáváme. Nebo málo. Romantika ve filmech je pro nás únikem z trapné a nudné reality, je to příslib něčeho, po čem pořád toužíme. Díváme se na ně, protože se našich emocí dotýkají víc, než si dokážeme přiznat. Přitom je to „jen“ film a jde v něm o nadšení, které by ve skutečnosti velmi rychle zhaslo. Žádné happy endy, žádné uragány emocí. Normální život – a tohle zjištění v nás může vyvolat pořádnou depku.

     

  • Romantické filmy? Jsou jen příslibem

    ...
    Autor: Shutterstock

    Bohužel, přemíra romantiky může vážně ohrozit i vztah, který máte se svým partnerem. Spousta žen se totiž domnívá, že partner hned uhodne, co si přejí, a když to neuhodne, jsou zklamané. To jen ve filmu umí muž číst z myšlenek. V reálu to nefunguje. Podle průzkumů nespočet párů ukončilo svůj vztah poté, co společně zhlédly romantickou slaďárnu. Když totiž vidíme na plátně ideální vztahy a ideální bytosti, jsme potom kritičtější ve skutečném životě. No ano, nikdy nebudu vypadat jako Julia Roberts a můj manžel nikdy nebude Richard Gere.

  • Romantika, filmy a partnerské vztahy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Takže: nekoukejte se moc na romantické filmy, občas je to sice fajn, ale brečet můžete i u nějakého dramatu. Očekávat, že pro vás ten váš přijede v úžasném fáru a vy pak sejdete po schodech ze svého chudého bytečku a on vás odveze do luxusního střešního bytu s osobním tajemníkem, je vstupenka do klubu osamělých. Skutečný vztah je fuška a skutečná láska je víc než devadesát minut fňukání při sledování Notting Hill.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.