Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 signálů, že jste na pokraji sil: Co by vás mělo varovat?

  • ...
    12. října 2016 | 06:00

    Někdy stačí poslouchat své tělo a hned budete vědět, že toho máte až nad hlavu. Vyhořet může každá z nás, takže s tím udělejte něco dřív, než bude pozdě. A jaké signály byste neměla ignorovat?

  • Jíte moc cukru a sladkostí

    ...
    Autor: Shutterstock

    U žen jeden z prvních příznaků. Máte-li toho naloženo na bedrech až moc, obvykle se vrháte podvědomě na konzumaci sladkých věcí. A nemusí to být jen čokoláda, ale taky jiné rafinované sacharidy, jaké jsou v bílém pečivu, rýži a podobně. Tyto typy cukrů rychle strávíte, což vede k poklesu hladiny cukru v krvi a také zvýšené únavě.

  • Konzumujete moc kofeinu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ať už je to plechovka coca-coly nebo pět hrnků kávy za den, obvykle je to signál, že nemáte energii a toužíte ji nabrat zpátky. Kofein povzbuzuje, ovšem všeho moc škodí. Když ho budete mít příliš, místo energie přijde bušení srdce a nevrlost. No a v noci se vám pak bude hůře usínat. Místo kofeinu si dopřejte radši minerálku nebo bylinkový čaj.

  • Do ničeho se vám nechce

    ...
    Autor: Shutterstock

    I když byste stokrát chtěla, prostě to nejde. Ráno vstanete s vypětím všech sil, vypijete kávu a při představě, že byste měla třeba uklízet, vařit nebo prát, se vám protáčejí panenky. A co je nejhorší, nechce se vám ani se osprchovat nebo nalíčit či obléknout, takže celý den byste nejraději proležela v teplákách.

  • Špatně spíte nebo se často budíte

    ...
    Autor: Shutterstock

    První příznaky deprese nebo vyhoření se poznají i podle kvality spánku. Jste-li na pokraji sil, pak zřejmě budete hodně špatně spát. Kvalita spánku je jedním z nejdůležitějších aspektů zdraví. Jakmile svůj problém neřešíte, může se z nárazového problému vytvořit chronická nespavost.

  • Jste pořád nemocná

    ...
    Autor: Shutterstock

    Infekce a různé „drobné“ nemoci jsou také známkou vyčerpání a toho, že padáte ke dnu. Taky si připadáte ošklivá a k ničemu, což vede k oslabení imunity. Nepodceňujte symptomy, kterými vám vaše tělo něco sděluje, stačí opar, bolest v krku, častá rýma nebo zánět dásní – a je jasné, že na tom nejste dobře především psychicky.

  • Lidi kolem vám lezou na nervy

    ...
    Autor: Shutterstock

    My ženy si obvykle rády pokecáme s kamarádkami o všem možném. Esemeskujeme, skypujeme, píšeme si přes Facebook. Jenže když je nám těžko na duši, může se stát, že nám i nejlepší kamarádka leze krkem, takže jí nevoláme, nepíšeme, a když zavolá ona, raději to nezvedneme, nebo to dokonce típneme. A když to náhodou zvedneme, jsme protivné a utrhujeme se na ni.

  • Máte depresivní a negativní myšlenky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile začnete každý den přemítat o smyslu života, pláčete a do hlavy se vám neustále vkrádají černé myšlenky, které vás nepřetržitě pronásledují, pak je na čase s tím něco dělat. Zvláště nebezpečné jsou myšlenky typu "dopadne to určitě špatně", "jsem úplně nemožná", "nikdo mě nemá rád" nebo "všechno zkazím".

  • Nebaví vás sex

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestli jste byla ještě nedávno sexuální dračice, která to chtěla každý den aspoň dvakrát, a najednou nemáte na sex ani pomyšlení, je to červená kontrolka, abyste se nad svým životem zamyslela. Totéž platí i o nechuti dotýkat se svého partnera, líbat se s ním nebo se jen tak mazlit.

  • Příliš často říkáte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Neumíte se zastavit a neustále si říkáte, že když tohle neuděláte, zboří se svět? Musíte udělat tohle a tamto, dodělat úkol, který už máte rozpracovaný týden, ale pořád se nemůžete dokopat do finále... Pozor, to je varovný příznak toho, že se blížíte k okraji propasti. Zpomalte, jinak fakt spadnete!

     

  • Příliš často kritizujete

    ...
    Autor: Shutterstock

    I to je známka přepracování či blížícího se vyhoření. Jestli od rána neděláte nic jiného, než že kritizujete druhé a pomlouváte všechny, kteří se kolem vás mihnou, je to s vámi špatné. A pokud si neodpustíte ani kritiku celebrit a známých osobností, které se objeví na internetu, pak raději počítač vypněte a vezměte si na pár dnů dovolenou.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Klíčová slova:  vztahy, vyhoření, syndrom vyhoření, deprese
Diskuse ke článku
.