Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Máte hnědé oči? Pak vás přitahují lidé s modrýma očima! Proč?

  • ...
    21. září 2016 | 06:00

    Při výběru partnera prý záleží na barvě očí. Ukazuje to výzkum brněnské Masarykovy univerzity, který odstartoval začátkem července ve spolupráci s časopisem Vesmír. Zatím se do projektu zapojilo přes devět set dobrovolníků z celé republiky. Budete-li chtít, můžete se do konce září nechat otestovat také.

  • Český projekt testuje populaci

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pozor, v Norsku si lidé hledají partnery častěji mezi lidmi, kteří mají stejnou barvu očí. Podle odborníků jde o tzv. pozitivní výběr partnera, kdy sňatky neodpovídají náhodě. Proč by měla být barva očí prospěšná právě při výběru partnera? Podle jedné z hypotéz jde o jev typický pro norskou populaci z toho důvodu, že v ní převládají modroocí lidé a modrookost signalizuje, že jedinec patří do téže populace. Průběžné výsledky v českém projektu ukazují, že zde se modroocí jedinci navzájem tak často nevyhledávají. Místo toho jsou k sobě statisticky přitahováni lidé zelenoocí. Ti, kdo mají jinou barvu očí, dávají přednost partnerům s odlišnou barvou duhovky, takže dělají výběr negativní.

  • Na barvě očí záleží

    ...
    Autor: Shutterstock

    S výše uvedenými informacemi souvisí zřejmě i rozšíření modrookosti v Evropě. Modrookost je totiž způsobena mutací, která má původ v oblasti kolem Černého moře, kde vznikla před méně než deseti tisíci lety. Odtud se rozšířila po Evropě. Jedna z hypotéz, které se snaží vysvětlit úspěch šíření modrých očí, tvrdí, že modroocí lidé byli pro tmavooké atraktivnější, takže si je častěji vybírali za partnery. V tomto případě tedy prováděli tzv. negativní výběr, čímž se zastoupení téhle mutace rychle zvyšovalo. Když v populaci převládali modroocí, dostal šanci výběr pozitivní (jako v Norsku).

  • Lidé s hnědýma očima si častěji vybírají modrooké partnery

    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle Pavla Lízala, který působí jako lektor na oddělení genetiky a molekulární biologie Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a jehož zájmem je populační genetika, je český projekt zaměřen na tři základní znaky české populace: barvu očí účastníka i jeho partnera, schopnost cítit hořkou chuť olíznutím papírku s látkou PTC (tzv. chutnačství) a schopnost prohnout jazyk do tzv. korýtka. Podle toho se dá prý o lidech zjistit spousta zajímavého.

  • Nechte se otestovat

    ...
    Autor: Shutterstock

    Chcete se zúčastnit populačně-genetického výzkumu? Až do konce září 2016 můžete na deseti místech republiky využít tuhle možnost a vyzvednout si testovací laboratorní lístky. Zároveň dostanete adresu anonymního internetového dotazníku, jehož vyplnění trvá asi pět minut. Tyto výsledky poslouží při vzdělávání budoucích genetiků na Masarykově univerzitě a také k porovnání české populace s výzkumy v cizině. Podívejte se také zde

Autor: aši
Diskuse ke článku
.