Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kolik přátel potřebujeme ke štěstí? Ideální počet je pět!

  • ...
    2. září 2016 | 06:00

    Průměrný uživatel Facebooku má na svém účtu asi 338 přátel, což je poměrně vysoké číslo. Jsou to však skutečně přátelé, nebo jen lidé, kteří se našimi životy jen mihnou? Kolik přátel v reálném životě máte vy a jaký počet je podle vás tak akorát?

     

  • Kamarádky: klíč ke štěstí

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jaký by byl asi svět bez kamarádů a přátel? No, hodně smutný. Podle nedávného průzkumu by přes polovina žen dala radši kopačky svému příteli, než aby se vzdaly svých šminek. Já osobně bych raději oželela šminky, než kamarádky. Jsou totiž klíčem ke štěstí – a tvrdí to i odborníci! Přátelé mají v rukách naše životy, určují naši přítomnost a nastolují směr, kterým se ubíráme. Existuje spousta výhod přátelství: potěší naši duši, díky nim poznáváme sami sebe, inspirují nás, pomáhají definovat priority. A vybíráme si takové kamarády, kteří jsou nám podobní.

     

  • Přátelství je důležité pro zdraví

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dalším zajímavým bonusem přátelství, zejména mezi ženami, je zdravotní přínos. Podle řady studií se ukazuje, že čím víc přátel žena má, tím je zdravější. Je to jasné, když jsme s kamarádkami a řešíme kdeco, cítíme se lépe, padá z nás stres a jsme radostnější. Ano, je to tak, kamarádky jsou katalyzátorem při zvládání stresu. Ženy prý v kontaktu s jinými ženami vylučují více oxytocinu, který pomáhá zvládat stres. A proč tomu tak je? Vyvinuli jsme se, abychom žili ve skupinách – vždy jsme potřebovali jiné lidi pro své přežití. Prostě to máme v genech.

  • Čím víc přátel, tím lépe?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Kladete si otázku, kolik přátel je tak „akorát“, abychom byli šťastní a spokojení? Odpovídáte-li neustále na nabídku přátelství na sociálních sítích, a přitom toho druhého vůbec neznáte, pak byste měli zabrzdit. I když se zdá, že čím víc přátel máme, tím lépe, není to tak docela pravda. Díky moderním technologiím můžeme být v kontaktu s více lidmi než kdysi, a navíc mnohem snadněji. Jenže tak ty skutečné přátele nenajdeme. Nutné je rozlišovat mezi přáteli, kamarády a kolegy z práce. I když velmi často vznikají přátelské vztahy i mezi kolegy.

     

  • Kolik blízkých přátel máte?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Antropolog Robin Dunbar v roce 1992 navrhl počet přátel, které jsme schopni udržet – je to 150. Rozhodně ale nejde o opravdové přátele. I když jich můžete znát ještě víc, jen stěží můžete říct: Ano, to jsou ti, kteří nám pomůžou i ve tři hodiny ráno. Blízký přítel je ten, který je k dispozici vždy, když potřebujete, a nevymlouvá se, že nemá čas. Blízký kamarád je ten, se kterým se necítíte sami, kdo vás nenudí a s kým zažíváte pocit soudržnosti. A je to taky člověk, který vám řekne pravdu s láskou, i když to může bolet. Kolik takových lidí skutečně máme? Podle odborníků je to 5 osob, se kterými můžeme udržovat blízké přátelství.

     

  • Dbejte na kvalitu, nikoli na kvantitu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Být obklopen partou lidí na párty je sice fajn, ale je to skutečně tak podstatné? Pokud si kladete otázku, jestli byste neměli náhodou rozšířit počet svých přátel, raději se soustřeďte na kvalitu, nikoli na kvantitu. Raději méně přátel kvalitních než stovky těch, kteří vás nepodrží, když to budete potřebovat. Navíc čím více kamarádů budeme mít, tím hůře budou naše mozky schopné uložit množství informací, které dostávají. Mít tedy na Facebooku stovky „přátel“ není nic špatného, ale není nad „skutečný“ život a skutečné kontakty.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.