Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

17 tajemství párů, kterým to vydrželo celý život

  • Chcete znát tajemství vztahů, které vydrží?
    23. ledna 2015 | 06:00

    Není těžké zamilovat se. Umění je vztah udržet nejen pár měsíců, ale i roky nebo desítky let. Manželství, potažmo partnerský vztah je během na dlouhou trať. Každý pár, který v něm vydržel až do podzimu života, vám potvrdí, že to dá práci. Aby vám láska neuvadla, potřebujete hlavně hodně respektu a laskavosti. Bez nich nemáte šanci.

  • Nikdy se nezapomínejte zeptat, jak se váš partner dnes měl

    Muž a žena
    Autor: Shutterstock.com

    Dělat pro druhého hezké věci nepřestane být hezké, i když se to stane rutinou. Věnovat jeden druhému alespoň pár minut bezvýhradné pozornosti a popovídat si o tom, jaký jste měli den, je to nejmenší, co pro sebe můžete udělat. Je dobré vědět, že ačkoli si někdy připadáte bezvýznamní, bezradní, neúspěšní, je tu někdo, koho zajímá, jak jste se dnes měli, a chce znát detaily.

  • Hádky jsou jen hádky, ne důvody k rozchodu

    žena, muž, souboj, box, pěsti, hádka
    Autor: Shutterstock

    Kdykoli se pohádáte, připomeňte si, že ten člověk, který vás dohání k tomu, abyste mu říkali ošklivé věci, je ten samý člověk, s nímž se navzájem milujete. Hádky jsou eskalované problémy, neznamenají konec vztahu. Ostatně je vždy na vás, zda zvolíte konec, nebo pokračování.

  • Se vztahem přicházejí povinnosti. Jinak to nejde!

    Pokud mu svolíte pomoci s večeří, má vyhráno - nejen že budete u něj doma, ale ještě mu uvaříte
    Autor: Shutterstock.com

    Musíte se smířit s tím, že se vztahem přicházejí povinnosti, které se vám nemusí zamlouvat. A zdaleka nejde jen o společnou péči o domácnost, ale také o společenské události, rodinné akce, vaše koníčky a tak dále. Pokud je nepřijmete a nebudete je navzájem plnit, vztah vám dlouho nevydrží.

  • Nemusíte sdílet vše

    Vánoční pohoda může mít skutečně vysokou "energetickou hodnotu".
    Autor: Shutterstock.com

    Na druhé straně je nutné nechat si i v dlouhodobém vztahu nějaký prostor sám pro sebe. Zatímco na oslavě tchánových narozenin byste chybět neměla, na MS ve fotbale s jeho kamarády koukat nemusíte a klidně si můžete vyrazit s kamarádkami.

  • Malá překvapení dokážou zázraky

    žena, dárek
    Autor: Shutterstock

    Tím, že čas od času cestou z práce koupíte vašemu partnerovi nějakou maličkost, třeba dobrotu, která ho potěší, mu dáváte najevo, že na něj myslíte, i když nejste spolu. A to je přece dobré vědět.

  • Nesnažte se skamarádit všechny své přátele

    silvestr, party, pár, žena, muž
    Autor: Shutterstock

    Není podmínkou, že si vaši přátelé musí padnout do oka stejně jako vy dva. Musíte otestovat, s kterými si rozumíte oba, a bude tedy skvělé trávit čas společně, a které si naopak raději necháte každý zvlášť.

  • Vždy se polibte na uvítanou i na rozloučenou

    Muž a žena
    Autor: Shutterstock.com

    Je tak milé, když musí jeden vstávat kvůli práci extra brzy, ale i tak vás, spící, nezapomene něžně políbit. Polibkem si dáváte najevo, že vám na sobě záleží, a připomínáte si chvíle intimity, které vás sbližují.

  • Někdy musíte říct práci a přátelům ne, abyste mohli být spolu

    Balení na domácího mazlíčka cílí na vaši zvědavost a lásku ke zvářatům
    Autor: Shutterstock.com

    Život je honička a stihnout pracovní, rodinné a přátelské povinnosti dá zabrat. Nezapomínejte si však udělat pravidelně čas, který strávíte jen spolu. Váš vztah je totiž vlastně to nejdůležitější, co máte na práci.

  • Pečujte o jeho rodinu jako o svou

    rodina, oběd, modlitba
    Autor: Shutterstock

    Každý se cítí rád součástí rodiny. Váš partner bude šťastný, budete-li brát jeho rodinu jako svou vlastní. Čas od času si s jeho příbuznými napíšete, zavoláte nebo zajdete na kus řeči, i když on u toho není.

  • Říkejte “Miluji tě”

    Valentýn je příložitostí, jak ukázat své lásce, že vám na ní záleží. Pokud ale váš partner či partnerka nejsu svátku nakloněni, nenuťte je, ať den nakonec neskončí hádkou...
    Autor: profimedia.cz

    Tohle slovní spojení se nikdy neomrzí. Zkuste se k němu přimět, i když máte pocit, že to ten druhý přece ví, a proto je zbytečné ho opakovat. Není. 

  • Pečujte o druhého, když je nemocný

    Rýma a kašel se nejlépe přenášejí v hromadné dopravě a pak taky doma v rodině.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná budete muset zrušit rande s kamarádkami, nebo dokonce pracovní schůzku, ale pokud vašemu partnerovi není dobře, měly byste udělat vše pro to, abyste mu mohly být nablízku. A je jedno, že jde o obyčejnou chřipku. V nemoci potřebuje každý trochu péče, která sama o sobě léčí a říká za vás, že vám na partnerovi záleží.

  • Přiložte ruku k dílu, když druhý nestíhá

    Občas musíme být na svého muže megery, pokud se chová jak doma u maminky.
    Autor: Shutterstock.com

    Neznám nikoho, koho by bavilo mýt nádobí, luxovat, utírat prach, vynášet odpadky nebo mýt okna. Ale je to třeba a podílet se na domácích pracích musí celá rodina. Tedy pokud si na to neplatí personál. Má-li váš partner momentálně honičku, převezměte některé z jeho povinností. Nebude pak muset ukrajovat z vašeho společného času tolik a zvládnete si i přes nabitý program užít jeden druhého.

  • Nedělejte si legraci na jeho účet

    žena, muž, usmiřování
    Autor: Shutterstock

    Chovejte se k partnerovi s úctou a zvažte, zda je nutné vyprávět u večeře s přáteli tu sice ohromně vtipnou, ale trochu ponižující historku o tom, jak posledně cestou na chalupu zabloudil. Něco jiného je dobírat si jeden druhého v soukromí, něco jiného na na veřejnosti. Nechte tedy na něm, zda se o svůj poklesek podělit chce či ne.

  • Nenechávejte na sebe čekat

    Partner nepřišel na schůzku ve smluvený čas? Dejte mu maximálně 15 minut!
    Autor: profimedia.cz

    Dochvilnost není jen výsadou králů. Necháváte-li své blízké čekat, dáváte jim najevo, že si nevážíte jejich času. Chodíte-li domů pravidelně pozdě, ačkoli jste slíbila, že dorazíte v určitou hodinu, jako byste partnerovi říkala, že pro vás není tak důležitý. Stejně tak, necháváte-li partnera čekat, než se vypravíte do společnosti. Co když je jeho šéf puntičkář a je pro něj důležité, aby na firemní večírek dorazil včas?

  • Zastaňte se svého partnera

    muž, galantní, květiny, žena, pár, romantický
    Autor: Shutterstock

    Kdykoli někdo o vaší lásce nemluví v dobrém, musíte se jí zastat. A je jedno, zda u toho je, či nikoli. A dokonce i tehdy, když je kritika založená na pravdě. Stát při sobě v dobrém i zlém je základem úspěchu.

  • Probírejte spolu své plány

    ...
    Autor: Shutterstock

    Chystáte se stavit po práci na skleničku s kamarádkou? Fajn, ale nezapomeňte dát svému drahému vědět, co máte v plánu. Za prvé proto, aby o vás neměl strach, a za druhé proto, aby neměl pocit, že děláte něco za jeho zády. Nežádáte tím o dovolení, ale dáváte mu najevo, že před ním nemáte tajnosti. A navíc si může udělat svůj program místo toho, aby vás nervózně vyhlížel. To samozřejmě platí i naopak.

  • Buďte spontánní

    Odhadněte už na schůzce jaký bude milenec.
    Autor: shutterstock.com

    Udělejte neplánovaně rezervaci ve vaší oblíbené restauraci nebo vyrazte nazdařbůh a najezte se třeba na ulici. Užijte si ranního sexu, překvapte ho lístky na fotbal nebo koncert – zkrátka nezapomeňte každodenní rutinu kořenit spontaneitou. Protože ačkoli je vztah dvou lidí také o povinnostech, musí pro vás být především radostí, jinak nevydrží.

     

     

Diskuse ke článku
.