Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skvělý tip: 5 vět, které zaženou hádku už v zárodku

  • Naučte se pár kouzelných vět, díky kterým se vzájemně s partnerem smrtelně neurazíte ve vyhroceném sporu
    22. ledna 2015 | 06:00

    Všichni je nesnášíme, ale v žádném vztahu se jim nevyhnete. Hádky zkrátka k lásce patří, ale ne vždy musí přerůst v konflikt, ze kterého obvykle vítězně nevyjde ani jeden. Jestli si chcete ušetřit slzy a zbytečné šrámy, zkuste vyslovit alespoň jednu z následujících vět dříve, než se hádka naplno rozhoří. Možná budete překvapená, jak dokážou změnit situaci k lepšímu.

  • Omlouvám se

    Jeho omluvy nebývají upřímné.
    Autor: shutterstoclk

    Většina hádek totiž vznikne právě proto, že ani jedna strana není s to se omluvit. Přitom prosté “promiň” dokáže úplné zázraky. Jistě, není úplně snadné se omluvit, obzvláště ve chvíli, kdy s vámi lomcuje vztek a jste skálopevně přesvědčena, že jsou právo a pravda na vaší straně. Omluvou za to, že vás dotyčná věc tak rozčílila, ale získáte oddechový čas. Ostatně pokud máte pravdu vy, časem se to ukáže. Pozor, neomluvejte se ironicky, to by hádku ještě více rozhořelo. 

  • Můžu to nějak napravit?

    Sexuální frustrace může mít různé důvody.
    Autor: shutterstock

    Tahle věta, pokud ji řeknete opravdu upřímně, dává prostor k dalšímu vyjednávání. Její výhodou je, že pokud druhá strana na hru přistoupí, v podstatě vám osvětlí, proč spor vznikl. Což je to, co potřebujete vědět. Ale dejte si pozor, abyste ji nevyslovila podrážděně nebo ironicky. Pak má zcela opačný účinek.

  • Jsi úžasný/úžasná… (zkrátka kompliment)

    Každý občas vypustí z úst něco, co toho druhého naštve, nebo minimálně hodně mrzí.
    Autor: Shutterstock.com

    Cože? Skládat kompliment někomu, kdo vás právě vytočil? Ano, ano, ano. Najdete-li na partnerovi nějaké pozitivum, ujistíte ho tím, že ho stále milujete, respektujete a vážíte si ho, a to i přes to, že se na něčem neshodnete. Scénář vznikající hádky pak může vzít snadno konstruktivní obrat, neboť dáváte protistraně možnost zachovat si tvář. Uznáte-li jeho kvality a navážete problémem, který vás trápí, je z kritiky diskuse.

  • Nechci se hádat a nechci tě nijak ranit, jen potřebuji vyřešit tento problém

    Autor: profimedia.cz

    Hádky často nevznikají proto, že potřebujete vyřešit problém, ale proto, že chcete, aby se ten druhý cítil stejně špatně jako vy. Zkrátka máte potřebu vrátit pomyslnou ránu, kterou vám druhý nějakým svým činem zasadil. Když ale už na začátku z diskuse vyloučíte výčitky a křik, snáze dojdete k racionálnímu řešení problému.

  • Miluji tě

    Valentýn je příležitostí, jak ukázat své lásce, že vám na ní záleží. Pokud ale váš partner či partnerka nejsou svátku nakloněni, nenuťte je, ať den nakonec neskončí hádkou...
    Autor: profimedia.cz

    Není snadné si uvědomit, že člověk, který na vás teď nepěkně zvyšuje hlas a nadává vám, je ten samý, kterého milujete. Byla to láska, co vás svedlo dohromady, a bude to zase jen láska, co vás pohromadě udrží. Vyznáním lásky možná svému protějšku v takové situaci vyrazíte dech, ale také mu připomenete, proč spolu vy dva vlastně něco řešíte. Spolu jste totiž jen proto, že se milujete, a tudíž byste si to měli dávat najevo něčím jiným než hádkami a nadávkami.

Diskuse ke článku
.