Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co dělá s muži testosteron? Samce, lenochy i plešouny!

Hladina testosteronu ovlivňuje, jak je muž v životě výkonný.
18. srpna 2014 | 06:00

Ani moc, ani málo. To je ideální poměr testosteronu v těle, který by muž měl mít. Proč, ptáte se?

Tenhle mužský důležitý pohlavní hormon způsobuje mnohem víc, než si myslíme. Včetně například toho, že váš muž zaviní autohavárii, že mu nevyjde důležitý obchod, nebo že se zkrátka neustále otáčí za jinými ženami. "Je to hormon, který v mužském životě hraje zásadní roli," říká sexuolog Petr Kopecký. Kromě toho, že má vliv na kvalitu kůže, růst vlasů, svalů, očí, zubů, sexualitu, ale hlavně chování. "Hladina testosteronu ovlivňuje, jak je muž v životě výkonný," dodává sexuolog.

Vysoká hladina testosteronu dělá z mužů samce

Ano, i ženy mají testosteron, ale pro ně zdaleka nehraje tak důležitou roli a hlavně jim tak nekomplikuje život. Muži prý produkují během normálního dne asi 30-50x více testosteronu než ženy. Testosteron z nich dělá "samce". Je dokázané, že testosteron muže ovlivňuje v práci. Vědci zjistili, že ti makléři na burze, kteří ráno měli nadprůměrnou hladinu testosteronu, dokázali být úspěšnější, líp obchodovali, než ti kolegové, které trápí nedostatek tohoto hormonu. Testosteron způsobuje větší aktivitu a ochotu riskovat.

Nedostatek testosteronu: méně vlasů, více tuku

Naopak nedostatek hormonu zapříčiňuje celou řadu nežádoucích příznaků. Dochází ke zvýšenému vypadávání vlasů, na břichu se začne hromadit tuk, začne odumírat svalová hmota, snižuje se vnímavost, naopak zvyšuje podrážděnost. Takže možná, když vám váš muž připadá jako velký morous, pravděpodobně ho trápí nedostatek testosteronu, co s tím?

Jak zvýšit hladinu testosteronu a jak ji snížit?

Ke zvýšení hladiny testosteronu dochází hlavně při pocitu moci, při sportovních aktivitách nebo na ryze pánských jízdách. Naopak jestli si myslíte, že mu zvýšíte hladinu tím, že si budete povídat a objímat se, jste na omylu. Takové jednání u muže vyvolá jen jednu věc - zvýšení hladinu oxytocinu. A ten způsobí, že začne být unavený, malátný a k sexu či jiné aktivitě ho jen těžko donutíte.

Co tedy s jeho hladinou testosteronu můžete udělat? Kromě toho, že ho začnete podporovat ve sportovních aktivitách, nebudete mu zakazovat pánské jízdy, ho můžete v jídelníčku zásobit zinkem, bílým jogurtem, česnekem nebo brokolicí. Naopak pokud máte pocit, že váš muž má testosteronu až přespříliš dopřejte mu relax jiným způsobem než na hřišti. Saunou, masáží, nebo romantickým večerem při svíčkách, kdy se budete držet za ruce a dlouze si povídat.

Testosteron a fakta

1. Za posledních dvacet let mužům testosteron výrazně ubývá. Vědci netuší proč.
2. Nedostatek testosteronu, který přichází po 40 roce, způsobuje takzvaný mužský přechod.
3. Nejvyšší hladina testosteronu bývá ráno. Proto mají muži ráno častěji chuť na sex než ženy.
4. Muži s vyšší hladinou testosteronu mají větší sklon k vypadávání vlasů.

Autor: Alice Rossi