Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 věcí, které by matka (ne)měla vyčítat své dceři

  • Každou z nás dokáže máma rozhodit jednou dobře mířenou větou. Jaká je ta vaše?
    14. srpna 2014 | 06:00

    Vztah mezi matkou a dcerou může být ten nejkrásnější, ale zároveň i nejbolestivější. Záleží, jak silné pouto si mezi sebou dvě ženy vytvoří a s čím k sobě navzájem přistupují. I když se z nich během let stanou nejlepší přítelkyně, napořád budou mámou a dcerou. Proto bychom si měly občas odpustit řeči, které k našim drahým matinkám máme (jako třeba že mám velký zadek jen kvůli ní), stejně jako ony by občas mohly přestat být trochu méně mateřské vůči nám. I když, jaká matka, taká Katka, jednou ve vztahu k našim dětem nebudeme nejspíš jiné...

  • My s tatínkem máme vysokou školu a ty ne.

    To, že jsem nešla studovat vysokou školu neznamená, že v životě nechci nic dokázat. Klíč k životnímu štěstí přeci netkví v tom, jestli budu mít před jménem nebo zajménem pár písmenek navíc. Jsou přeci povolání, ke kterým nepotřebuji diplom, nýbrž talent.

     

    Raději mě prosím podporuj v tom, co dělám, co mě baví. Protože tak budu šťasná.Vzpomeň si, že od mala jsem si psala krátké dětské povídky, které sice neměly hlavu ani patu, ale bavilo mě to. Teď mě psaní živí a myslím, že s diplomem by mi to o moc lépe nešlo.

    ......
    Autor: Shutterstock.com
  • Ty mi nevoláš denně a já nevím, co se s tebou děje.

    žena telefonuje
    Autor: Shutterstock.com
    Maminko neboj, kdyby se něco dělo, ty budeš první člověk, kterému to povím! Ale vždyť to sama znáš... Člověk má přes den občas tolik práce, že zapomíná pomalu i jíst, natož pak volat rodičům. To, že ti jeden den nezavolám ještě neznamená, že je něco v nepořádku.

     

    Spíš bys měla být nervózní, pokud bych ti volala několikrát denně a bavila se s tebou vlastně o ničem. V tom případě se se mnou asi bude něco dít, jen nebudu vědět, jak ti to mám říct.  

  • Já se snad nikdy nedočkám vnoučat...

    Kdyby to bylo tak jednoduché, jak si myslíš. Ačkoliv ty budeš bezvadná babička, o tom žádná, musím nejprve sama sebe přesvědčit o tom, že já budu dobrá matka a můj muž dobrý otec. Chci své potomky přivést do pohody, klidu, zařízeného a spokojeného doma. A to v dnešní době není jednoduché. Vydrž, ještě chvíli a vnoučata budou!

     

    Mami, tuhle větu si ale prosím odpusť ve chvíli, kdy budu sama bez partnera, se kterým bych děti mohla mít. V tu chvíli po nich totiž budu pravděpodobně toužit úplně nejvíce. A bude pro mě bolestné nejen to, že nemám děti, ale že je nemám ani s kym mít.

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Proč nejsi víc jako Andula od vedle?

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    „Podívej se na tu sousedovic Andulu. Ta má stálou práci, dobré peníze, manžela, čekají spolu dítě a teď si ještě budou brát hypotéku na rekonstrukci baráčku. A ty furt akorát někde cestuješ a užíváš si!"

     

    Mami, otevři oči. Andula má sotva výuční list, anglicky umí pouze „Helou, maj nejm is Andula end ájm from ček republik," a pracuje na úřadě bez jakýchkoliv vyhlídek pracovního růstu. Její manžel jí akorát tak přivedl do jiného stavu, jinak doma skoro pořád není a hypotéku budou splácet dalších třicet let. Opravdu bys chtěla, abych byla jako ona? 

  • Ty doma manželovi vůbec nevaříš.

    „To já jsem tátovi vařila denně, je to přeci chlap a potřebuje dostatek jídla!“ Mami ano, ale můj partner chodí v práci na obědy a doma už pak žádné teplé jídlo výslovně nechce. Rozhodně se mnou nestrádá. Nebo si myslíš, že to břicho, co mu roste, je pouze nafouklé hladem? Neboj, lednice u nás prázdnotou rozhodně nezeje. O víkendu samozřejmě k plotně stoupnu a něco dobrého uvařím.
    Muži si dikáží jídlo vychutnat hlavně u televize.
    Autor: profimedia.cz
  • „Ty dokáže utratit výplatu i v temném lese!“

    Ano, to je pravda. Na to ti asi nemám co říct. Ale mami, já se opravdu snažím šetřit si nějaké peníze. Jenže ono to tak nějak nejde, protože ty botičky a šatičky jsou tak krásné a já je opravdu potřebuji. Neboj se, neutrácím všechno, to se ti jen zdá. Mám skryté rezervy.

     

    ...a navíc. Pořád čekám na toho prince na bílém koni, co se o mě bude starat do konce života. A toho přeci bez krásných botiček neokouzlím, ne? 

    Žena nákupy
    Autor: Shutterstock.com

  • Nejsi na něj až moc držkatá? Takhle ti uteče.

    Občas musíme být na svého muže megery, pokud se chová jak doma u maminky.
    Autor: Shutterstock.com

    Slyšíš akorát to, co chceš. To není pravda, já jsem na něj hodná, ale pokud sedí jak pecka a kouká, jak my dvě spolu taháme těžký stůl, uznej, že to nemůžu přejít jen tak bez komentáře. Znáš ho pouze jako svého budoucího zetě, kdy se k tobě chová galantně, nosí ti kytky a usmívá se na všechny kolem.

     

    Nežiješ s námi a nevíš, jak to mezi námi funguje. I když se milujeme, občas musíme říct i něco nepříjemného. A věř mi, že se mnou se opravdu nemá zle. Ostatně, některé věci jsou dědičné, vzpomeň jsi, jak na tátu vždy vylítneš když si neuklidí boty do botníku...

     

    Navíc, kdo mě to učil, že zatímco na ženské nesmí zaschnout krev, na chlapovi pot?

  • Nejen, že mi bereš oblečení, ale vypadáš v něm lépe!

    Dobře, uznávám, že tohle je poměrně oprávněná výtka... Ale vem si, že to je pro tebe hned dvojnásobný kompliment. Nejen, že s tebou sdílím tvůj vkus na oblečení, ale také to znamená, že pokud sluší mně, musí slušet i tobě. Je to jen jako kdyby ses dívala do zrdcadla na sebe o dvacet let mladší. 

     

    Příště, až mi zase budeš vyčítat, že na naši schůzku přijdu v tvém oblečení, pojďme rovnou raději na nákupy a pořiďme si některé kousky stejné. Pak se už nikdy nestane, že by ti ty nejlepší úlovky ze skříně zmizely.

    Matka s dcerou ve stejném oblečení.
    Autor: Shutterstock.com
  • Už ti zase táhne na záda!

    Ano mami, táhne mi na záda, ale venku je 30 stupňů a mně se mezi tílkem a sukní odrhnul asi tak půlcentimetrový proužek. Já vím, že máš strach o mé zdraví, to je samozřejmě z tvé pozice naprosto legitimní, ale už jsem dospělá a vím, jak se oblékat. 

     

    Tuhle větu jsem nesnášla už když jsem byla malá a tys mi denně kontrolovala, v čem jdu ven. Dnes tomu není jinak a chlupy na rukou mi z ní stávají mnohem více, než z těch holých zad. 

    Matky rády poučují své dcery v tom, co by měly nosit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Ty vůbec nejíš! Snad ti mé jídlo nechutná?

    Mami, už mi není deset let, kdy mi můj metabolismus šlapal jak hodinky a já mohla sníst na posezení knedlíčkovou polévku, svíčkovou s knedlíky a na závěr do sebe nasoukat ještě pořádný kus bábovky. 

     

    Samozřejmě, že mi tvé jídlo chutná, a moc! Ale je dost možné, že během života mi v hlavě něco přeskočí a najednou se dám na raw stravu, nebo na vegetariánství. A od tebe budu čekat, že místo abys mi podsouvala koláč, budeš mě v tom podporovat. I když jsou tato životní období spíše přechodná a brzy mě přejdou...

    Jíst pouze jen zdravé jídlo nemusí být úplně zdravé
    Autor: profimedia.cz
     

Diskuse ke článku
.