Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 vět, které rozvedenému člověku nikdy neříkejte!

  • 19. června 2014 | 06:00

    Rozvod, jen při vyslovení tohohle slůvka se mnohdy člověku zježí všechny chloupky na těle, protože většinou neskrývá nic hezkého. Lidé, kteří si tímto procesem museli projít, jsou mnohdy v opravdu zoufalém stavu a potřebují citlivý přístup. Jsou jisté věci, které pokud vyslovíte, mohou spustit lavinu slz nebo vztek. Tohle je několik věcí, které rozhodně není radno vykládat člověku, který se čerstvě rozvedl.

  • „Vždyť jste vypadali tak šťastně!“


    Jsou lidé, kteří svoje problémy nemají potřebu filtrovat před zraky ostatních a veškeré spory se řeší za zavřenými dveřmi. Občas prostě lidé přijdou na to, že už spolu nemohou být a je to jen jejich věc, tak proč prát špinavé prádlo na veřejnosti. Když tohle právě rozvedenému nebo rozvádějícímu se člověku řeknete, bude mít potřebu se nějak obhajovat a vysvětlovat, že věci nebyly tak skvělé a v podstatě se okamžitě dostává do pozice, kdy má potřebu se nějak bránit. Vypadá to, že mu vyčítáte, že udělal strašnou chybu. Mnohem lepší je, když vás něčí rozvod překvapí říct: „To je mi líto, vůbec jsem netušila.“
    Autor: Shutterstock.com

  • „Zkusili jste manželskou poradnu?“


    Pokud se zeptáte na společnou terapii v manželské poradně nebo jiného odborníka, nebo na to, jestli nejdřív třeba nevyzkoušeli dovolenou bez dětí nebo si jen tak nevyšli na rande, zní to v hlavě dané osoby akorát, jako kdybyste říkali: Málo ses snažila! Moc jsi to uspěchala! Jestli do něčeho lidé spěchají, tak jsou to spíš občas svatby, s rozvodem je to komplikovanější a lidé se snaží přijít na způsob, jak spolu zůstat. Především, pokud jsou v manželství děti. Někdy vám ale dojde, že to slepit nejde, s terapií nebo ber.
    Autor: Shutterstock.com


  • „Doufám, že jsi měla dobrého právníka.“


    V dnešní době, je tahle otázka úplně běžná, stejně tak jako při svatbě už nikoho zcela nezarazí předmanželská smlouva. Pokud se rozvedeného takto zeptá člen rodiny, a nebo nejbližší kamarád, je to v pořádku. Pokud je to jen známý, je to docela drzé, protože to zavání tím, že sonduje pikantní detaily o jejich finanční situaci, výši alimentů a podobně a to není úplně na místě.
    Autor: shutterstock.com

  • „Vždycky jsem věděla, že pro tebe není dost dobrý.“


    Je pochopitelné, že chcete podpořit, ale tímto výrokem akorát vyvoláte dojem, že dotyčná měla vědět, protož vy jste to věděla dávno, že se něco podobného stane. Toho co si na sebe člověk po rozvodu hází, a za co všechno se obviňuje, je už tolik, že opravdu nepotřebuje slyšet ještě to, že si za to všechno vlastně může sám, protože to měl dávno tušit. Takže pokud chcete své přítelkyni dát najevo, že udělala dobře, řekněte raději: „Myslím, že to byl dobrý krok.“
    Autor: Shutterstock.com


  • „Nemohla bys mi poradit, naše manželství taky není poslední dobou v pořádku.“


    Když se člověk rozvede, najednou zjistí, kolik je kolem něho nespokojených lidí, kteří by potřebovali poradit. Nebo poradit, spíš potřebují požehnání, které jim zákonitě nemůže dát nikdo jiný, než jejich vlastní svědomí. Rozvod není nikdy hezký, možná se může člověku ulevit, ale v podstatě je to smutná záležitost a mnohokrát se ocitnete v situaci, kdy se budete dotazovat, zda to byl správný krok. Pokud jste k tomu měli pádný argument předtím, než jste se rozhodli, pravděpodobně budete vědět, že to jinak nešlo, ale musíte sami zjistit a zvážit veškeré pro a proti, abyste potom nelitovali. To vám ale nikdo jiný poradit nemůže!
    Autor: Shutterstock.com


Klíčová slova:  láska a vztahy, rozvod, neříkat, věty
Diskuse ke článku
.