Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Děsivý pohled do budoucnosti. Takhle budeme možná milovat

  • Jaká n ás čeká ve vztazích budoucnot? No není to moc růžové!
    7. června 2014 | 06:00

    Bydlení v oddělených bytech, návštěvy párové terapie a ještě víc rozvodů než kdykoli jindy? Takhle prý můžou vypadat vztahy za pár let.
    Za sebe musím říct, že vyznávám klasiku. Muž a žena spolu bydlí, milují se, mají spolu děti a žijí šťastně (i s občasnými výkyvy), dokud to jde. Jenže podle nejnovější studie eDarlingu to vypadá, že naše děti nebo vnoučata pojedou podle naprosto jiného modelu.
    Konec manželství v Čechách
    Přestože si 71 % dotázaných přálo najít partnera na zbytek života, jen 28 % si myslí, že jim to tak dlouho vydrží. Jak to vypadá, rozvodovost bude do budoucna ještě vyšší, než je teď. Tedy pokud se lidi vůbec budou vdávat a ženit. Očekává se totiž, že nám mnohem víc půjde o kvalitu vztahů a zároveň o nezávislost. „Manželství z donucení jsou u nás minulostí; současné vztahy jsou o svobodném, emancipovaném společenství,“ říká profesor Reinold Popp, který se na výzkumu podílel, a psycholožka Wiebke Neberichová ho doplňuje o malé proroctví. „Vztahy na celý život se možná stanou minulostí a v budoucnu bude běžné mít několik krátkodobějších vztahů.“ Tady je 9 vztahových trendů budoucnosti.

  • Vztah, nebo seberealizace


    Čím dál víc lidí bude zvažovat, jestli je pro ně důležitější stabilní vztah, nebo individuální cíle (kariéra, nezávislost, cestování…). Pro spoustu lidí tak bude lepší volba žít si po svém a sám.
    Autor: Shutterstock

  • Skončí vztahy z nutnosti


    Už dávno nikdo nebude spolu zůstávat kvůli penězům nebo proto, že by nepoplatil nájem a neuživil děti. Budeme na druhém čím dál nezávislejší.
    Autor: shutterstock.com


  • Od životních partnerů k dočasným společníkům


    Místo jednoho vztahu na celý život nás podle průzkumu čekají sice vážné, ale krátkodobé vztahy.
    Autor: shutterstock

  • Půjde o kvalitu


    Když už se někdo odhodlá jít do vztahu, bude od svého protějšku chtít, aby splňoval čím dál víc požadavků. Kompromis téměř zmizí ze vztahového slovníku.
    Autor: shutterstock


  • Singl ve všech věkových kategoriích


    Dnes je normální žít bez partnera mezi dvaceti a třiceti lety, v budoucnosti se to bude týkat i mnohem starších lidí a nikoho to dvakrát nezarazí.
    Autor: shutterstock


  • Užijeme si volnost


    Už teď si čím dál víc lidí užívá toho, že žijí život bez závazků a můžou si dělat, co je napadne. Časem volnomyšlenkářských požitkářů, kteří nespěchají do vztahu, přibude.
    Autor: profimedia.cz


  • Budeme chodit na terapie


    Pokud se už zavážeme pro vztah, budeme chtít, aby byl tak kvalitní, že to sami prostě nezvládneme. Očekává se nárůst párů, kteří vyhledají odbornou pomoc psychologů a terapeutů.
    Autor: profimedia.cz

  • Seznamování on-line pofrčí


    Tabu ohledně seznámení přes internet se bude zmenšovat, a většina z nás ho bude brát jako naprosto běžný způsob hledání protějšku.
    Autor: archiv


  • Budeme chtít čím dál víc


    Zatímco dnes si při výběru partnera nebo partnerky vybereme pár důležitých vlastností, které by měl mít, časem jejich seznam naroste na několikanásobek. Už nám nebude stačit, aby nás muž miloval, uživil, postaral se o děti, byl pozorný a věrný, ale budeme trvat na tom, aby skvěle hrál tenis, uměl připravit suši, rozeznal tyrkysovou od modré…
    Děsí vás trend, který předpovídají odborníci? Nakonec jen na vás záleží, jestli se trefí, nebo se naše vztahy budou vyvíjet úplně jinak. Třeba k větší toleranci, empatii a lásce.
    Autor: shutterstock


Autor: MAJ
Klíčová slova:  láska a vztahy, budoucnost, děsivé, milovat
Diskuse ke článku
.