Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podvedl vás? Zachovejte si tvář i po odhalení nevěry

  • Důležité je zachovat si dekorum, protože až odezní první intenzivní emoce, budete na celou situaci hledět zcela jinak.
    24. října 2013 | 07:00

    Všichni chceme, aby nám naše drahá polovička zůstala věrná až do konce života. Realita je bohužel často jiná a čím dál větší počet párů se potýká s nevěrou. Co dělat, když i vašemu vztahu zasadí ránu nevítaný host? Důležité je zachovat si dekorum, protože až odezní první intenzivní emoce, budete na celou situaci hledět zcela jinak. 

  • Zachovejte chladnou hlavu

    Nevěra
    Autor: Shutterstock.com
    Pozdní příchody domů v rozjařeném stavu, neustálé hlídání mobilu, kupování nových a nových košil nebo neobvykle dlouhý čas před zrcadlem. Vše najednou začalo mít své opodstatnění. Nechcete si to připustit, ale už i vy víte, že se jedná o nevěru. Chce se vám okamžitě zvednout telefonu a ve velkém křiku vše skoncovat. Zahltit dotyčnou osobu spoustou sprostých slov a hned poté dát vědět celému světu, s jakou bezpáteřní bytostí jste sdílela lože.

    „V afektu nás napadne spousta věcí, kterých bychom mohly později litovat. Proto je v tuto chvíli nejlepší pokusit se zachovat klid a ovládnout své city. Je důležité a zároveň nesmírně těžké si uvědomit, že mince má dvě strany. Pokud tedy chcete od partnera zpětnou vazbu, dejte mu příležitost a nezažeňte ho do kouta, z kterého již nebude cesty zpět,“ vysvětluje Martina Horáková ze seznamovacího portálu Leyter.com.

  • Přijměte skutečnost


    Nevěra
    Autor: profimedia.cz
    Říkáte si, proč zrovna vy? Vyčítáte si, že vás manžel podvedl kvůli vašim chybám? Nedělejte to. Pro nikoho z nás není jednoduché připustit, že patříme do skupiny podvedených. Pro vaši vlastní rovnováhu je ale nutné se s tím smířit. „V hlavě můžete mít spoustu otazníků, důležité je však nepátrat po detailech. Ty by vás mohly akorát zranit,“ upozorňuje odbornice z internetové seznamky.

    Nevyvíjejte detektivní činnost. Nechtějte vědět jméno osoby, číslo jejích bot, kolikrát vás s ní podvedl ani jména hotelů, ve kterých se sešli. Přemýšlejte, jestli váš vztah stojí za záchranu a při rozhodování se snažte být objektivní. Zrekapitulujte dosavadní vývoj partnerství a v žádném případě nedovolte, aby nevěra byla to jediné, na co si vaše mysl vzpomene.

  • Komunikujte


    Nevěrný
    Autor: Shutterstock.com
    „Problémem podvedených bývá velmi často utápění v pocitech zrady. Pokud stojíte o to, aby váš vztah zálety překonal, je na místě potlačit lítost a s partnerem si o všem rozvážně promluvit,“
    doporučuje Martina Horáková a dodává: „Věřte, že muž ocení, když situaci zvládnete v klidu a bez hysterických výbuchů. V jeho očích stoupnete a svou chybu si tak snáze uvědomí.“

    Dejte partnerovi prostor pro vyjádření a zdůvodnění. Je možné, že uslyšíte něco nepříjemného, ale pokud máte ve vztahu pokračovat, je nezbytné získat podněty pro vlastní zlepšení.  Dejte si však pozor a nestavte se do zcela submisivní role. Partner by toho mohl ve vašem novém začátku začít zneužívat – nezapomeňte, je to stále on, kdo zradil.

  • Trpělivost přináší růže


    Stále se konejším tím, že nikde není nic ideálního, a snažím se myšlenky na nevěru oddálit, ale sama si nejsem jistá, jak dlouho mi tohle chlácholení vydrží.
    Autor: profimedia.cz
    V případě, že s protějškem naleznete společné východisko, buďte trpělivé. Věřte v to, že si partner svoji chybu uvědomil. V opačném případě se nad vaším vztahem bude stále vznášet obláček výčitek a bolesti z minulosti. Pomalu nalézejte ztracenou důvěru. Snažte se manželovi neupírat sex a sobě z něj nečinit negativní zážitek. Nahrávaly byste tak útěkům k někomu jinému.

    „Pečujte o vlastní sebevědomí, ale pouze zdravou cestou. Navštivte kosmetický salón, oblíbeného kadeřníka, stýkejte se zajímavými lidmi, ale rozhodně neplánujte odplatu. Měla by velmi krátkodobý efekt a ve finále byste se mohla sama sobě znechutit. Buďte lepší a věřte v zúročení své vlastní velkorysosti,“ uzavírá Martina Horáková

Klíčová slova:  vztah, nevěra
Diskuse ke článku
.