Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rady na lepší sex vás můžou dovést až k rozvodu

Experimentujete v sexu? To ještě neznamená, že jste sadomasochistka.
11. února 2013 | 11:26

Červené prádlo, nová sexuální poloha, hra na sestřičku a doktora. Všechno funguje, jen si musíte vybrat kdy, jak a které rady se hodí právě pro vás. Jinak vám víc ublíží, než pomůžou. Říká psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

Je sex opravdu tak důležitý?
Pro někoho téměř vůbec, pro jiného naprosto. Láska, milování a sex je součástí našich životů, ale míru důležitosti ji přikládá každý sám, podle sebe a svých potřeb.


O sexu se mluví horem dolem, až má člověk pocit, že když neprožívá ob den úžasný orgasmus, je divný…
Ono to tak bylo vždy, ale spíše v soukromí či myšlenkách. Dnes se hovory o sexu dostávají stále více do veřejného prostoru, dveře se otevírají, až nezbývá místo pro vlastní intimitu. Víme o mediálních hvězdách, jaký zažily sex, víme, jak máme uspokojit sebe, jak partnera. Zamyslete se však nad tím, kolik z těchto informací pochází od seriozních odborníků.

Neklape vám to v posteli? Možná za vše může porno!
Autor: profimedia.cz
Můžou neodborné rady opravdu ublížit?
Řeknu vám praktický příklad. Kdekdo ženě, která má nižší potřebu sexu, než partner radí, aby se víc snažila. Jenže když to udělá, a půjde takzvaně proti sobě, časem se u ní může vytvořit odpor nejen k sexu, ale i k partnerovi, což může vézt až k rozpadu vztahu. Nestačí říct: snažte se. Je třeba najít důvod sexuální disharmonie a pak i řešení. Ale s tím může pomoci jen odborník, který problému rozumí. A dnes se psychologie a sexuologie dostává do rukou koučů, kteří vás vedou k „sebezdokonalení“ formou dosažení výkonů. Skutečná osvěta, která přichází v ten správný čas a je určena konkrétnímu adresátovi, chybí.

Žena
Autor: Shutterstock.com
Mluvíte o konkrétní zkušenosti?
Přišla za mnou nešťastná žena, které samozvaný odborník řekl, že je sadomasochistka. Trvalo ji nějaký čas, než se s touto myšlenkou smířila, pak navštívila sadomaso klub a zkušenosti z něj ji psychicky poškodily. Do ordinace přišla vystrašená a nejistá, o tom, že náhodný sexuální experiment ještě neznamená stanovení diagnozy sexuální deviace, nevěděla. Jiný klient si mohl ušetřit zbytečné zdravotní komplikace, kdyby se se svou erektilní dysfunkcí svěřil lékaři. Zaměření na výkon totiž neřeší příčiny eventuálního problému, které mohou mít zásadní dopad na zdraví člověka.
Domnívám se, že má-li člověk skutečný psychický, vztahový či sexuální problém měl by hledat pomoc u lidí, kteří daný obor přinejmenším vystudovali . Jinak je to stejné, jako když se řidič sanitky z filmu Jak básníci přicházejí o iluze, stal léčitelem.

Autor: MAJ