Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tip na italský večer plný romantiky se zmrzlinou Carte d’Or

28. května 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Lorenzo Bolognini, Ital, žijící v České republice již 6 let se nám svěřil se svým názorem na pojetí romantiky v Čechách a v Itálii. Připojil i skvělý tip na romantický večer s lahodnou zmrzlinou Carte d’Or Tiramisù.

Jsou více romantičtí Italové nebo Češi?

Lorenzo Bolognini: Já bych hádal, že jak Češi, tak Italové jsou romantičtí, ale Italové jsou dychtivější to vyjádřit. Na druhou stranu co se týče hádek, Italové jsou mnohem dramatičtější, zatímco Češi mají tendenci držet emoce v sobě. Vzhledem
k tomu, že jsem muž, domnívám se, že moje přítelkyně je romantičtější než já a ráda navozuje domácí atmosféru zapalováním svíček a tak dále. Na druhou stranu já jsem si zvykl jí čas od času kupovat květiny, vždy z nich má radost. Dělá to ze
mě romantika?

Jaké italské rysy nebo zvyky nejvíce v České republice postrádáte?

Lorenzo Bolognini: Myslím, že to je jasné sluneční světlo. Slunce v Itálii svítí jinak. Jako se v České republice vše zastaví během mrazivých zimních dnů, tak je to stejné v Itálii během těch horkých letních. Pamatuji si, že jsem jako dítě v létě chodil
po obědě ven, zatímco ostatní pospávali. Kolem čtvrté odpoledne začalo město zase žít a lidé se vrátili k normálnímu životu. Někdy se mi stýská po pomalejším tempu maloměsta, vůni moře a přírody, kterou nenajdete, když žijete ve městě. Většina lidí se diví, že se mi nestýská po jídle, ale v dnešní době jsou v Praze celkem bez potíží k dostání italské suroviny a já jsem se za ta léta naučil obstojně vařit; kromě těstovin umím rizoto a grilované maso a vždy mám po ruce lahev dobrého italského vína.

Jakým jazykem mluvíte s partnerkou v romantických chvílích?

Lorenzo Bolognini: Mluvíme anglicky, ale často se nazýváme směšnými italskými přezdívkami.

Co vás v České republice okouzlilo?

Lorenzo Bolognini: Jsou dny, kdy slunce při západu osvítí pražské červené střechy tak, že nehybné budovy vyzařují jakousi energii. Jiné dny zase zvedneš oči k chrličům na fasádách starých budov, díváš se na ně a ony na tebe, jakoby ti chtěly něco říct. Většinou mám na spěch a krásu města nevnímám, proto když takové dny přijdou, vnímám je jako dar. Existuje fantastická kniha od autora Angela Marii Ripellina nazvaná Magická Praha, je to vlastně milostný dopis Praze, ve kterém se mu podařilo na okamžik zachytit duši města. Mým přáním by bylo žít za časů Haška, popít s ním pivo v nějaké hospůdce, poslouchat ho, jak diskutuje, a následovat ho na cestě domů tmavou a tichou zimní nocí!

Autor: Carte d'Or


Mezitím v Itálii…

Když jste v Itálii, je těžké si nevšimnout, že Italové se nejraději oddávají třem činnostem: pití kávy, energické konverzaci a… flirtování. Kolikrát jsme už na ulici slyšeli někoho křičet za dívkami, ale i za ženami „ciao bella“. Muži nevidí žádný důvod bránit se tomu, ženy zas nemají žádný důvod zlobit se kvůli takovému chování. Není proto divu, že jeden z nejpopulárnějších italských dezertů tiramisu
znamená ve volném překladu „sbal mě“. Můžeme to jistě chápat dvěma způsoby – na jedné straně to může znamenat výzvu k flirtu, na druhé straně to také může poukazovat na stimulační účinky tiramisu. Jednou z hlavních ingrediencí tohoto dezertu je přece piškotové těsto velmi silně nasáklé kávou espreso, přičemž se vždy podává velmi vychlazené, což přináší další stimulační účinek.

Itálie u vás doma

Jak připravit italský večer doma? Potřebujeme na to především hudbu. Co říkáte na operu? Budete překvapeni, jak se váš domov naplní italskou atmosférou, jakmile vznešená hudba zazní z reproduktorů. Zadruhé svíčky, které musí být všude, nejen na stole. Na poličkách, na okně a na podlaze. Světlo samozřejmě tlumené. Zatřetí italské jídlo. Těstoviny, pizza, mořské plody? Vše si můžete připravit sami nebo objednat. K pití Chianti, a když je horko, osvěžující Prosecco. Nezapomeňte na dezert. Zmrzlina Carte d’Or Tiramisu bude vynikajícím doplněním italského večera ve vaší domácnosti. Skvělým dovětkem k zmrzlině Carte d’Or bude několik doplňků, které najdete v našem receptu.

 
Autor: Carte d'Or

Inspirace na dnešní večer

Zmrzlina Tiramisù

Ingredience:
zmrzlina Carte d’Or Tiramisù
1 polévková lžíce hnědého cukru
150 ml čerstvě uvařené kávy
40 ml brandy
polovina tabulky bílé čokolády
italské sušenky Amaretto
čerstvé jahody a mátové lístky
kakao

Návod na přípravu:
1. V hrnci rozpustíme cukr, zalijeme ho kávou a počkáme, až se vše důkladně spojí. Přidáme brandy, a opět uvedeme k varu a následně necháme vychladnout.
2. Dobře vychlazenou omáčku nalijeme na dno sklenice, přidáme zmrzlinu Carte d’Or Tiramisù a jednu sušenku.
3. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni, na pergamen naneseme lžící její odměřené množství a rozetřeme po okrajích. Dekoraci na chvíli vložíme do lednice.
4. Dezert posypeme kakaem a rozdrcenými kousky sušenek a ozdobíme jahodami, ozdobou z čokolády a lístkem máty.

Více informací na www.cartedor.cz.