Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

50 valentýnských rad, jak pěstovat lásku

S Bleskem se budete cítit zamilovaně každý den
14. února 2012 | 15:56

Láska kvete v každém věku, ale je potřeba o ni neustále pečovat, aby nezvadla. Ať už jste čerstvě zamilovaní, nebo se vedle druhé polovičky probouzíte desítky let, Blesk vám přináší tipy, jak si uchovat romantický vztah a nesklouznout do hlubin partnerského stereotypu.

1. Nebuďte příliš upřímní. Naprostá upřímnost je ve vztahu synonymem naprostého hulvátství. I nepříjemné věci se dají říct taktně.

2. Nemluvte o předchozích partnerech v superlativech ani v negativech, a hlavně ne často.

3. Nesrovnávejte sexuální výkon svého současného partnera s předchozími milenci. Vynechejte slova jako dřevo, leklá ryba, chcípáček.

4. Nepředhazujte partnerce kuchařské umění své skvělé maminky. Urazí ji to.

5. Nekomentujte partnerčina/partnerova kila navíc. Slovo „tlustá/tlustý“ je naprosto zakázané!

6. „Bude krásné po tobě a chytré po mně.“ Tahle věta uráží obousměrně. Nikdo nechce být sice krásný, ale hloupý a naopak.

7. Nekritizujte vnady partnerky nebo partnerovo náčiní ani nenavrhujte plastické operace.

8.Nezmiňujte počet předchozích sexuálních partnerů ani se na toto číslo neptejte svého druha/družky. Pro někoho, kdo měl před vámi jen jednoho partnera, jsou i tři moc. Pro jiného je to zase zoufale málo.

9. Chlap opravdu nemusí smrdět potem. A když píšou na deodorantech, že účinkují 24 hodin, nevěřte jim.

10. Neurážejte práci ani výdělek partnera, i když není nijak závratný. Když vás to štve, motivujte ho k hledání lepšího zaměstnání.

11. Pokud zastáváte teorii, že člověk není stavěný na monogamii, nechte si to pro sebe. Partner váš názor sdílet nemusí.

12. Nepředhazujte svému partnerovi krásu a úspěch jiných. Pepa jednou taky bude mít pleš a břicho a Marii přibudou vrásky a povolí stehna.

13. Jsou věci, které sice vypadají, že patří do koše, ale pro partnera mohou mít sentimentální význam. Ptejte se, než skončí v popelnici.

14. Nekritizujte partnerovy kamarády. Můžete si myslet, že je to banda paviánů nebo slepic, ale říkáte mu/jí tím, že je jím/jí taky.

15. Potřebujte se o lásce druhého ujišťovat každý den otázkou Miluješ mě? Hned toho nechte! I kdyby jen na truc, jednou řekne ne.

16. Nechce se vám do sexu? Řekněte to! Migréna, únava a jiné výmluvy partnera degradují na úroveň škemrajícího psa.

17. A ještě jednou: Nechce se vám do sexu? Nedělejte ho! Počítat pavučiny v koutech pokoje a čekat, až bude po všem, nepomůže vám ani partnerovi.

18. Otázky: Kde jsi, s kým jsi, co tam děláš a kdy přijdeš? Žárlivost nebo jen přehnaná starost? Obojí vztahu nesvědčí.

19. Řízení – kapitola sama o sobě. Dámy, nebrzděte je. Pánové, netlačte jim nohu na plyn. Vztek za volantem je horší než první nebo druhá varianta.

20. Nežehlete okatě! Máte špatné svědomí a partner/ka nic netuší? Buďte milí, ale nepřehánějte to. Nasadíte jí/jemu jen brouka do hlavy.

21. Jsi stejná jako tvoje matka/tvůj otec! Tak při této větě se otvírá kudla v kapse i tomu největšímu kliďasovi a nejněžnějšímu stvoření. Ve vztahu zakázaná věta.

22. Po třech hodinách v koupelně partnerce neříkejte, že se vám stejně nejvíc líbí nenalíčená. Tohle si můžete dovolit jen po ránu. Stejně tak partnerovi, který se čerstvě ostříhá a oholí, neříkejte, že vypadá stejně jako předtím.

23. To nevadí, že to nejde, to se stává každému. Další zakázaná věta pro ženy! Váš partner se v posteli nechce cítit jako každý, navíc ve chvíli, kdy měl být nadsamcem.

24. Uchovejte si své soukromí. Opravdu o všechno se dělit nemusíte. Stejně jako jeden kartáček je víc než projev romantické duše spíš  projev velmi nízkého citu pro hygienu.

25. Seriál, nebo fotbal? Jeden z nejhloupějších důvodů k hádce. Řešte to danými pravidly. Vy víte, že přes seriál v osm nejede vlak, ona zase, že kdykoli jindy musí překousnout fotbal.

26. Zase nové boty? Zase piješ pivo? Zkuste si to říct bez slovíčka zase. Že to zní hned lépe? »Zase« je zbytečná provokace v dlouhodobém vztahu. Tam totiž logicky už všechno nejméně jednou bylo.

27. Páreček, myšpulínek, mušlička, frndička. Opravdu se vám tyhle přezdívky zdají sexy? Vymyslete si jiné pojmenování genitálií, které vaši lásku rozpálí a navodí tu správnou atmosféru k milování.

28. Martiny manžel vydělává mnohem víc a koupil jí kožich, Olda dostal od manželky k narozeninám foťák, a já jen blbou košili. Na tyhle věty pozor! Partner vás nejspíš nezahrnuje dary, protože na ně nemá. A po takových výčitkách se bude cítit pod psa.

29. Zjistili jste, že se přítel rád dívá na videa pro dospělé? Rozhodně mu je nezakazujte ani nedělejte zesměšňující poznámky. Každý má právo masturbovat si, jak se mu zlíbí.

30. Představujete si ve svých fantaziích sex s více muži/ hrátky se sousedkou či kolegyní? Nechte si to pro sebe. Vaši polovičku to určitě nenavnadí, spíš naopak.

31. Jistě se doma chcete cítit pohodlně, ale pokud chodíte před partnerem pouze ve vytahaných teplácích a zašpiněném triku, přitahovat ho/ji nebudete.

32. Čas od času partnera překvapte originálním nápadem, který dodá vztahu jiskru. Zajděte si na bobovou dráhu, zamluvte hodinu v privátní vířivce, jděte si na stadion zabruslit nebo naplánujte víkend plný turistiky.  

33. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. I pánové by proto čas od času měli pro svou polovičku přichystat chutnou večeři.

34. Nikdy ho/ji nepomlouvejte před jeho/jejími kamarády, ani když máte zrovna vztek. Stejně tak si nestěžujte tchyni, jak je její potomek neschopný. Nadělalo by to víc škody než užitku.

35. Jdete se bavit sami? Jestli slíbíte, že přijdete do půlnoci, dodržte to. A pokud zůstanete déle, vždy partnerovi zavolejte nebo alespoň napište SMS. Jednak se o vás partner nebude strachovat, jednak tím posílíte důvěru, a pak také ukážete, že je na vás spolehnutí.

36. Nesnižujte se k tomu, abyste svému miláčkovi kontrolovali e-maily nebo mobil. Mohli byste najít něco, co vyvolá žárlivou scénu, i když jde třeba o nevinnou věc.

37. Věnujete veškerý společný čas dětem? Pak to změňte, než se ze vztahu vytratí všechna romantika. Alespoň jednou za 14 dní si udělejte večer jen sami pro sebe.

38. Nezapomínejte se líbat, a to v každém věku. Líbání partnery sbližuje, navozuje příjemné pocity a je ideální předehrou k milování.  

39. Smějte se spolu. Život umí být občas velmi těžký, proto každá chvíle, kdy se spolu smějete, je důležitá. Najděte si způsob společné zábavy, ať je to šimrání, spontánní polštářová bitva nebo sledování dobré komedie.

40. Když vám váš partner něco říká, neskákejte mu do řeči, pozorně jej vyslechněte a dejte najevo, že se o něj i o to, co právě řeší či prožívá, opravdu zajímáte.

41. Nesnažte se svého miláčka předělávat. Z kopretiny stejně růži neuděláte. Partnera mějte rádi takového, jaký je. Važte si jeho kladů a zároveň respektujte záporné vlastnosti.

42. Nebuďte jeho matkou/jejím otcem. Přestaňte za partnera dělat věci, které by měl vykonávat sám. Nenoste mu oblečení až pod nos/nepodlehněte pokušení zachraňovat (ho) ji v každé situaci.

43. Nevyšilujte, když s vámi přítel/přítelkyně nechce mít sex. Neznamená to, že je vám nevěrný/nevěrná nebo že už ho/ji nepřitahujete. Každý je občas unavený a kvůli starostem v práci či domácnosti na sex nemá pomyšlení.

44. Nejhorší pohled je prý na opilou ženu. Jestli chcete zůstat pro partnera pořád okouzlující a žádoucí, měla byste se vyvarovat toho, aby vás viděl namol. Skleničku vína si s ním ale klidně dejte.

45. Nedělejte v posteli nic, co vám není příjemné. Jestli přistoupíte na praktiky, které vzrušují partnera, ale vám nic neříkají, může se vám společné milování zprotivit.

46. Jedním z nejčastějších důvodů hádek je péče o společnou domácnost. O tu by se měli dělit partneři stejným dílem (pokud oba pracují). Vztah, v němž se žena nestíhá otáčet kolem úklidu a vaření, zatímco muž se povaluje na gauči, není šťastný.

47. Nepřemlouvejte se navzájem k něčemu, co druhý nechce. Jestliže kouříte, respektujte, že partner je nekuřák. Pokud jste vášnivý lyžař, ale partnerka má k zimním sportům odpor, nenuťte ji do toho.

48. Zaběhnuté každodenní soužití sice vytváří domácí pohodu, ale pozor, abyste nesklouzli do nudného stereotypu. Pečujte o vztah tím, že se budete společně věnovat aktivitám, které vás oba baví.

49. Mluvte spolu. Komunikace je základ spokojeného vztahu. Jestli vás na partnerovi něco štve, nenechte si to pro sebe. Sdělujte si svoje přání a pocity.

50. Mluvte pravdu. Zatloukání se většinou nevyplatí. I kdyby vám partner na lež nepřišel, vy můžete mít výčitky, že jste nebyli upřímní, a na vztahu se to odrazí.

Autor: Eva Fraňková, Kjos