Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Probuďte v něm valentinskou vášeň. Tady jsou zaručená afrodiziaka!

8. února 2012 | 06:07

Láska prochází žaludkem, praví jedno známé přísloví. Přírodní afrodiziaka lidstvo používalo už odpradávna v nejrůznějších pokrmech, aby zvýšilo svůj sexuální apetit. Prozradíme vám, čím nacpat ledničku těsně před svátkem všech zamilovaných, abyste svého partnera správně nažhavila…

Afrodiziaka nesou svůj název po bohyni lásky Afrodité. Legendy tvrdí, že i ona sama připravovala svým milencům lahodné pochutiny, po kterých jí žádný muž neodolal.

V dřívějších dobách se zase tvrdilo, že nejlepšími afrodiziaky jsou usušené rohy buvolů, jednorožců, kaše z paroží jelenů, popřípadě pohlavní orgány velkých zvířat. Naštěstí dnešní trh nabízí více způsobů, jak probudit skomírající vášeň.

I když jsou k dostání nejrůznější povzbuzující kapičky, vůně a další látky, je dobré vědět, že velmi účinné můžou být i potraviny a rostliny, které mimo jiné podporují žlázy s vnitřní sekrecí, důležité pro naši sexualitu.

Přírodní povzbuzovadla mají vědecky prokázaný vliv na lidské zdraví, pozitivně ovlivňují myšlení a psychiku, podporují erekci a zvyšují tělesnou výkonnost. V konzumentovi probouzejí fantazii, které dodávají sexuální náboj, a hlavně zvyšují zájem o sex.

7 nejznámějších přírodních afrodiziak:

Celer – zvyšuje chuť na sex

Řapíkatý celer
Autor: profimedia.cz

Často se mluví o jeho silných afrodiziakálních účincích, zejména na muže. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a dalších, velice zdravých látek. Působí antibakteriálně, podporuje imunitu, léčí klouby a snižuje hladinu krevního cukru.

Granátové jablko

Bohyně Afrodité byla často spojována právě s granátovými jablky. Je to velice chutné ovoce, které se hodně využívá i v čínské medicíně pro své blahodárné zdravotní účinky. Po rozkrojení najdete v jablku velké množství červených kuliček, které se skrývají ve šťavnaté dužině. Obsahují mnoho užitečných výživových látek, včetně vitaminů, cukrů a minerálů.

Granátové jablko
Autor: profimedia.cz

Sexy ústřice

Patří mezi nejznámější afrodiziaka a pro gurmány je to jedinečná pochoutka. Ústřice jedlá je mlž, který se většinou podává živý a čerstvý na drceném ledu s kapkou citronu. Afrodiziakální účinky se připisují nejen výrazné chuti, ale také vzhledu, nápadně totiž připomíná ženské pohlavní orgány. Kromě toho obsahuje řadu vitaminů, minerálů a bílkovin. Mezi afrodiziaka patří i další plody moře a mořské plody, krevety, humři, mušle a langusty.

Čokoláda je skvělé afrodiziakum
Autor: profimedia.cz
Smyslná čokoláda

Je známo, že čokoláda uvolňuje endorfiny, tedy hormony štěstí, a také látky, které povzbuzují chuť na sex. Funguje i jako antidepresivum, ovšem pozor, může být návyková. Pokud plánujete svého partnera svést, nezapomeňte na malý čokoládový dezert.

Zázračný chřest

Chřest
Autor: shuterstock.com

Je považovaný za poměrně silné afrodiziakum. V minulosti, zejména ve starém Římě, byl určený pouze na stoly bohatých, kteří si ho pro vysokou cenu mohli dovolit. Má mnoho dalších blahodárných účinků na organismus, pomáhá snižovat krevní tlak a tepovou frekvenci, doporučuje se při obezitě, cukrovce a kožních onemocněních. Naopak není vhodný pro pacienty trpící dnou a chorobami žlučníku.

Ženšen – dar bohů

Ženšenovému kořenu se říká elixír života, zlepšuje funkci pohlavních orgánů a zvyšuje libido. Horší je to s jeho dostupností, u nás ho seženete spíše v potravinových doplňcích než v přírodní podobě pravého kořene. Tvrdí se o něm, že je to všelék, který pomáhá udržovat radostný sexuální život. Doporučuje se i onkologicky nemocným, alergikům, astmatikům nebo diabetikům.

Žěnšen
Autor: profimedia.cz

Muškátový oříšek

Byl dokonce považovaný za ještě silnější afrodiziakum než víno. Zvyšuje sexuální libido a prokrvuje sexuální orgány. Další koření, které probudí vaše smysly: vanilka, hřebíček, šalvěj, skořice, zázvor, fenykl, bazalka, libeček, chilli.

Autor: Jana Šlegrová/ Blesk zdraví, Kbak