Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sex s expartnerem? Pozor na rizika!

28. května 2011 | 12:13

Vaše láska je definitivně v trapu, soud vám potvrdil konec manželství a vy jste pomalu smířená s tím, že tenhle vztah na celý život prostě nevyšel. Jenže místo posledního sbohem skončíte se svým ex v posteli.

Nejdřív ho nesnášíte, protože ze slz, které jste kvůli rozchodu vybrečela, by se dalo naplnit jezero, po lásce zůstala jen černá díra a on je příšerný chlap, se kterým se nedalo vydržet. Ale čas plyne a pomalu zapomínáte na hrůzy, které vám provedl, odpustila jste mu i flirtování s blondýnou z kanceláře, a říkáte si, že to byl vlastně docela milý a sexy mužský.

Odpouštím ti…

Není divu, i psychologové potvrzují, že máme zvláštní paměť, která nám dovoluje zapomenout nepříjemné a uchovat si vzpomínky na hezké chvíle. Právě díky selektivní paměti vyměníme rezolutní „nechci tě nikdy vidět“ za mnohem mírnější „možná bychom se mohli sejít na kus řeči“.
Bankovní úřednice Petra o tom ví své. „Rozvedli jsme se po sedmiletém manželství. Každodenní hádky a neshody se už nedaly vydržet, ale i po rozvodu jsme se kvůli dětem museli občas vídat. Nejdřív jsem si myslela, že mu nikdy neodpustím, ale za pár let zmizely starosti a zůstal společný smysl pro humor, takže se z nás postupně stali skoro „staří kamarádi“.

Nic než sex?

V hlavě máte jasno. Vztah je pryč a vy už byste ho zpátky nechtěla ani za nic – nemáte náladu poslouchat jeho mlaskání u večeře, výčitky, že jdete pozdě

Stereotyp a nuda v posteli může postihnout i vás, proto je dobré občas vyzkoušet nové praktiky
Autor: scom
z práce… Jenže muži, kteří se ve vašem životě objevili po něm, za moc nestáli, a mezi vámi a bývalým partnerem to ještě trochu eroticky jiskří. Tak proč to nevyzkoušet! Nemusíte řešit seznamování, vzájemné přibližování, oťukávání, objevování. Vyhnete se hrůze z toho, že vás uvidí nahou, váš ex vás přece viděl tisíckrát, žádný strach z toho, jestli si při milování budete vyhovovat, s ním to máte přece vyzkoušené.

Podobně uvažovala právě i sedmadvacetiletá Petra. „Další tři roky po rozchodu jsem neměla stálého partnera a díky své pracovní vytíženosti ani čas někoho hledat. Ale chyběl mi sex. Chtěla jsem někoho nezávazně, abych nemusela složitě řešit vážný vztah, ale zároveň se mi nechtělo „učit se“ určitému erotickému souladu, na který jsem byla zvyklá se svým bývalým manželem. Ten už měl sice novou partnerku, ale jak se mi jednou svěřil, v posteli jim to moc neklapalo. Zní to asi zvláštně, ale prostě jsme se domluvili a občas se scházíme. Ani jeden od toho nečekáme víc než příjemné sexuální zpestření."

Když se neubráníte

Do náruče bývalého partnera vás můžou vrhat i společné vzpomínky. I když jste se rozešli, určitě si pamatujete spoustu krásných chvil, a jestliže k nim patří i milování, je pokušení dvojnásobné. To potvrzuje i rozvedená zdravotní sestra Zuzana. „Vdala jsem se sice podruhé, ale vzpomínkám na sex s prvním mužem jsem se úplně neubránila. Jako člověk za moc nestál, ale v posteli nám to kdysi opravdu klapalo. Přesto mě samozřejmě asi ve snu nenapadlo, že bych to ještě měla zažít. Byli jsme rozvedení, tak jakýpak sex…

Téměř 29 % žen místo výmluv předstírá spánek, aby se vyhnuly sexu
Autor: scom
Jenže některé věci prostě člověk neplánuje. A můj ,úlet´ začal úplně nevinně. Potřebovala jsem si s bývalým partnerem promluvit o dětech, tak jsme se sešli v kavárně u sklenice vína. Nepoznávala jsem ho, najednou dokázal být milý. Asi jsem to s vínem trochu přehnala a skončila u něj v posteli. Milování bylo vášnivé a krásné, ale ráno jsem se probudila se strašnou morální kocovinou. Přísahala jsem, že už se nikdy nic takového nestane. Od té doby se mu raději vyhýbám,“ vypráví rozpačitě.

Tenký led!

I když jste přesvědčená, že občasný nezávazný sex s ex nikomu neublíží, může se stát, že se příjemné chvíle erotického „pohodlí“ zvrtnou v další sérii probrečených nocí. Riziko, že jeden z vás začne hledat v náhodných sexuálních chvílích začátek ztracené lásky a začne se víc trápit než si užívat, je příliš vysoké.

Jaká jsou rizika sexu s bývalým partnerem?

Jakub Hučín, psychoterapeut

Riziko je právě v té tak trochu nezávaznosti a lacinosti - sex s bývalým partnerem nebo partnerkou jsou intimním setkáním bez perspektivy, nemůžou nikam dál směřovat, rozvíjet se, obohacovat vztah... Je to hezká chvíle pro ten konkrétní okamžik, naplnění momentálního citového prázdna (třeba když zrovna teď nikoho jiného nemáme nebo si se současným partnerem či partnerkou nerozumíme). Je to takový intimní fastfood - nasytí mě pro tuto chvíli, ale o nějaké vztahové „výživě“ nemůže být řeč. Každý náš prožitek má začátek, potom nějakou dobu probíhá a pak také končí. Nemůžete pořád poslouchat jednu skladbu dokola, aniž by jednou skončila. Abychom mohly ve svém životě pokračovat dál, potřebujeme své prožitky i nějak ohraničit, ukončit. Abychom mohly poslouchat další skladbu, musí ta první skončit. A abychom mohly hledat nový vztah, musíme ten předchozí ukončit, a to se vším všudy, jinak se budeme motat stále dokola.

Autor: Majka Vinická, Kbak