Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sex na pracovišti si užila třetina z nás

11. dubna 2011 | 14:57

Sexuální románek na pracovišti si podle nejnovější statistiky »střihlo« 31,2 procenta všech zaměstnanců. Statistika se už ale nezmiňuje o tom, jak dokáže sex v zaměstnání zkomplikovat kariéru a zničit osobní život. To, co zezačátku vypadá jako příjemné dobrodružství, často končí zklamáním, hádkami nebo výpovědí.

Začátky jsou nádherné. Člověk se najednou těší do práce, je sebevědomý, práce mu jde od ruky a na každého se usmívá. Mezi ním a jeho láskou to eroticky jiskří. Pokud vztah před kolegy tají, kouzlo se ještě zvětšuje. Ale jen do chvíle, kdy si kolegové vztahu všimnou. A že si všimnou, je téměř jisté.

„Následky mohou být nemilé, a to hlavně v případě, že jeden z páru je vedoucí pracovník,“ říká psycholožka Hana Kyrianová. Podřízení hned přemýšlí o protekci a svého nadřízeného si méně váží. „Také je tam riziko poklesu pracovní morálky. Tým řeší, co se děje, místo aby se soustředil na práci, a hraje roli i myšlenka: on/ona se asi taky moc nepředře…“ vysvětluje psycholožka.

Co je v domě, není pro mě

Jakmile se rozjede firemní šuškanda, musí se dvojice rozhodnout, zda svůj vztah odtajní, či ne. Podle psychologů je v téhle chvíli nutné si uvědomit, co vlastně chceme. Opravdu toužíme po tom, být s objektem své touhy téměř nepřetržitě? Veselá bohémka, která má v práci všechno a všechny »na háku«, se může doma rázem změnit v nepořádnou fuchtli. A ten precizní pan inženýr, na kterém si vážíte toho, jak je pořád jako ze škatulky, vás bude prudit svým puntičkářstvím.

Problémy nastávají i v případě rozchodu. „Z původně milované osoby se stane někdo, koho nenávidíte. Vzedmuté emoce navíc zasáhnou i kolegy, kteří jsou v blízkosti,“ popisuje psycholožka Kyrianová. Nejjednodušším řešením je pak pro jednoho z dvojice změna zaměstnání. „Myslím, že tohle všechno jsou dobré důvody řídit se heslem: Co je v domě, není pro mě,“ dodává psycholožka.

Jak poznat lásku v práci

* Muži jsou milejší, častěji se usmívají.

* Ženy přestanou chodit na obědy s kolegyněmi a podezřele se začnou stranit kolektivu.

* Oba občas »náhodou« přijdou společně do práce.

* Zamilovaným mužům a ženám jde práce rychleji od ruky, všechno stihnou, srší sebevědomím.

Sex v práci není důvod k výpovědi

Načapal vás šéf, jak si s kolegyní užíváte v pracovní době? Důtce nebo pokárání se asi nevyhnete, ale výpovědi se bát nemusíte. „Sex v zaměstnání by neměl vést k ukončení pracovního poměru,“ uklidňuje zamilované pražský advokát Tomáš Mužík. „Když si zadovádíte s kolegyní místo oběda, je to vaše věc,“ vysvětluje advokát. „Pokud tak učiníte v pracovní době, tak se již jistého porušení povinností vyplývajících z pracovního poměru dopouštíte, přesto ani toto až na výjimky nebude k ukončení pracovního poměru stačit,“ dodává.

Zákoník práce ve známém »padákovém« paragrafu 55 dává šéfovi právo okamžitě zrušit pracovní poměr v případě, že zaměstnanec poruší své povinnosti. „Nicméně vždy vyžaduje, aby šlo o porušení povinností zvlášť hrubým způsobem,“ říká advokát Mužík. A sexem v práci poruší hrubě své povinnosti jen málokdo. A třeba kopírku zničenou při bouřlivém sexu bude šéf spíš chtít zaplatit, než že by trval na vašem vyhazovu.

Kolik z nás zažilo sex na pracovišti?

Třetina lidí v dotazníku uvedla, že měla sexuální poměr na pracovišti. Podle sexuologa Petra Weisse je toto množství ovlivněno tím, že se zřejmě někteří styděli přiznat. Reálný počet bude pravděpodobně vyšší. Sexuální zážitek v práci mělo o něco více mužů než žen (o 4,6 %). Nikdy neokusilo adrenalin sexuálního poměru na pracovišti 70,1 % žen a 65,3 % mužů.
S kým provozujeme sex na pracovišti?

Kolik z nás zažilo sex na pracovišti?
Autor: infografika Blesk

Ti, co zakázané ovoce v podobě poměru na pracovišti zažili, většinou skončili v náručí kolegyně/kolegy. Tedy stejně postavených pracovníků. Celých 6 % žen ale sahá výše – po svém nadřízeném. Otázka je, do jaké míry souvisí vztah s nadřízeným se strachem ze ztráty zaměstnání. Ženy totiž mívají tyto obavy větší…

S kým provozujeme sex na pracovišti?
Autor: infografika Blesk

Mají přesčasy vliv na problémy s erekcí?

Nejnovější maďarský průzkum prověřil souvislost přesčasů s erekcí. Asi není překvapením, že mezi muži, kteří uvedli, že pracují víc než 12 hodin denně, je 1,5krát víc těch, co mají problémy s erekcí, než u mužů, kteří uvedli, že pracují méně hodin. U nás by to ale bylo ještě zajímavější. Češi a Češky totiž stráví v práci víc hodin než kterýkoli jiný evropský národ…

Mají přesčasy vliv na problémy s erekcí?
Autor: infografika Blesk

Vidí muži souvislost mezi stresem v práci a poruchou erekce?

V kolika procentech je stres odpovědný za poruchu erekce? Tak na to se ptal unikátní maďarský výzkum pracujících mužů, kteří se s tímto problémem v posledním roce setkali. Stres a poruchu erekce dává do souvislosti 78 % z nich. Nejvíce (18 %) z dotázaných si myslí, že na erekci má pracovní vytížení vliv až z 30 %. Jen o procento méně dotázaných si myslí, že je to dokonce »vina« zaměstnání až z 50 %.

Autor: Radka Růžičková, Jitka Pekařová