Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ANKETA: Kamarádství mezi mužem a ženou, fikce nebo skutečnost

Kamarádka nebo přítelkyně? Přátelství mezi mužem a ženou bývá často zatracováno. Najdou se však výjimky potvrzující pravidlo!
7. prosince 2010 | 05:30

Nesmysl, nebo realita? Zeptejte se kohokoli, jestli existuje čisté přátelství mezi mužem a ženou. Nejspíš rozjedete debatu, která se potáhne několik hodin. My na tuto otázku známe odpověď.

Na úvod musím říct, že já kamaráda mám. Jmenuje se Václav a spolu s ním a kamarádkou Irenou tvoříme nerozlučné trio. Někdy mu říkáme kamarádka Václav, ale z toho on nadšený není. Chceme tím říct, že k němu máme skoro takový vztah, jako by byl holka. Přesto některé věci, které sdílíme spolu s Irenou, mu neříkáme. Tloustnutí a hubnutí, nákupy, sex (s detaily), návštěvy u gynekologa ani jiná ryze holčičí témata s ním prostě probírat nebudeme.

Kamarádi? Ano, ale…

Takže minimálně já jsem důkaz, že přátelství mezi mužem a ženou funguje. „Za jistých okolností to opravdu možné je, ale skutečně funkčních přátelství mezi opačným pohlavím je jen malé procento,“ vyvádí mě z omylu psychoterapeutka Lenka Černá ze serveru mujvztah.cz. Podle ní je riziko sexuální přitažlivosti u dvou lidí, kteří si opravdu rozumějí, příliš vysoké. Dřív nebo později mezi vámi a kamarádem zkrátka zafunguje chemie, zajiskří to a vy se zamilujete, nebo s ním skončíte v posteli. A to je jasný začátek milostného vztahu a konec přátelství.

„Ostatně většina vztahů začíná přátelstvím, které časem přeroste v lásku. Je to naprosto logický vývoj,“ říká Lenka Černá. I ten nejnevinnější kamarád, se kterým sjíždíte řeku, tlacháte o počasí a tancujete až do rána, je zkrátka na nejlepší cestě stát se vaším partnerem nebo se do vás alespoň zamilovat.

Co na to řekne váš přítel?

Pokud trávíte s kamarádem spoustu času, je jasné, že váš přítel nebo manžel z toho dvakrát nadšený není. V jeho teritoriu se motá „cizí kohout“, který ohrožuje jeho výsostné postavení. Ale jestliže vás to k „jen kámošovi“ táhne víc, než je zvykem, mělo by vám začít blikat výstražné světlo. „Ptejte se sama sebe, proč jste radši se svým známým než s manželem, co vás na něm tak přitahuje a u partnera chybí a co se s tím dá dělat,“ radí psychoterapeutka.

Přehnaná potřeba stýkat se s jiným mužem je zkrátka jasný signál, že vám ve vztahu něco chybí a hledáte to jinde. Když přijdete na to, kde máte doma mezery, tak můžete začít bojovat o to, aby vám je zaplnil váš přítel nebo manžel, ne jiný muž. „Tvrdím, že partneři by měli být hlavně nejlepší přátelé, mezi nimiž navíc funguje sexuální přitažlivost,“ říká Lenka Černá.

Kamarádka nebo milenka?

„Když jsem začala žít se svým mužem, na jeho kamarádky jsem dost žárlila. On to nechápal a říkal, že zbytečně vyvádím, ale vždycky se nakonec ukázalo, že úplně bezpečné jeho vztahy nebyly. Jedna do něj byla tajně zamilovaná, druhá se s ním přestala stýkat ve chvíli, kdy jsem se objevila na scéně, třetí s ním měla poměr,“ vyprávěla mi čtyřicetiletá Patricie svou zkušenost. Nakonec dospěla k tomu, že nemá cenu mu kamarádky zakazovat, a místo toho se soustředila na budování a upevňování svého vztahu. Vyplatilo se jí to.

„Nevím, čím to je, ale všechny nerozlučné přítelkyně tak nějak samy z jeho života vyprchaly,“ uzavírá Patricie a Lenka Černá ji za to chválí. „Ve vztahu by měla být určitá svoboda, ale pokud partner často poletuje za svými kamarádkami, je na čase se ptát, proč to dělá, co mu doma chybí a jak se to dá změnit,“ říká. Můžete manželovu kamarádku brát jako zrcadlo, ve kterém se odráží slabé místo vašeho vztahu. Když se jím začnete inspirovat a obrátíte ho ve svůj prospěch, bude vaše láska ještě dokonalejší.

Jak to vidíte vy?

Veronika (31)
Možná takových případů není moc, ale já opravdu kamaráda mám. Jsem přesvědčená, že ani on, ani já k sobě necítíme žádné milostné nebo erotické pnutí. Alespoň v to doufám.

Alice (42)
Ať si probírám své mužské kamarády, jak chci, vždycky se to nějak zvrtlo. Buď jsem se zamilovala já, on, nebo to bylo vzájemné. Takže na žádné „nezávazné“ vztahy opravdu nevěřím.

Markéta (44)
Se svým kamarádem spolu můžeme ležet v posteli, mluvit o sexu, vaření, prostě o čemkoli. Mám ho opravdu moc ráda, a přesto mezi námi nic není. P.S.: Malé přiznání nakonec – můj nejlepší přítel je homosexuál.

Výjimky potvrzující pravidlo

Přesto i skeptická psychoterapeutka připouští, že za určitých okolností můžeme být s chlapem nerozlučná kamarádská dvojka. „Jestliže mají oba vztah, ve kterém jsou spokojení, pokud jsou oba emočně velmi rozumní a mají nastavené mantinely, které nikdy nepřekročí, pak to může vyjít,“ vyjmenovává podmínky, bez kterých to nikdy dlouho nebude fungovat. Naopak nejvíc rizikové vidí přátelství, kdy jeden z dvojice je zadaný a druhý svobodný. V takovém případě je téměř stoprocentní šance, že se jim kamarádství nakonec vymkne z rukou.

Názor muže:
Psycholog Petr Šmolka
„Na přátelství mezi mužem a ženou věřím, a dokonce pár kamarádek mám. Pokud půjde o ženu a muže, dobře ve svých vztazích zakotvené, které spojuje společný zájem a vzájemný respekt, pak může být takové přátelství obohacující.

VÝZVA PRO ČTENÁŘE!

Zažili jste někdy podobnou situaci? Máte mezi svými přátely skutečně dobrého kamaráda opačného pohlaví? Nebo jste se naopak do svého kamaráda zamilovala, nebo on do vás? A jak to celé dopadlo? Napište nám svůj příběh na prozeny@blesk.cz!

Anketa
Je podle vás možné, aby mezi mužem a ženou vzniklo skutečné nevinné přátelství?
ANO
99 %
NE
1 %
Hlasovalo: 991 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

Autor: Majka Vinická, NBrk, Krvs