Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Antikoncepce: Bezpečná nebo pochybná ochrana?

Hormonální antikoncepce je jednou z nejspolehlivějších metod, jak zabránit nechtěnému otěhotnění
19. září 2010 | 05:01

Hormonální antikoncepce dělí ženy na dva tábory. Jeden tvoří její přívrženkyně, které s ní nikdy neměly problémy. Druhá skupina jsou ty, kterým přivodila řadu zdravotních problémů, jako je trombóza nebo problémy s otěhotněním. Kde je ale pravda?

Je hormonální antikoncepce ve skutečnosti bezpečná, nebo rizika spojená s jejím užíváním převýší všechny výhody?

PILULKA A ZÁNĚTY
Vedle žen s vysokým krevním tlakem, cholesterolem a s nadváhou by pilulky neměly užívat ani ženy trpící candidózou, kvasinkovými záněty. I to lze ovlivnit pokud možno co nejméně častým léčením antibiotiky, zařazením probiotických potravin do jídelníčku (např. zakysané mléčné výrobky) a omezení sladkého nebo alkoholu.

PILULKA A JEJÍ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINEK
Pilulka patří mezi nejspolehlivější ochrany před nechtěným početím. Nechrání už ale před pohlavními chorobami a řada dívek, které antikoncepci užívají, pak partnera nenutí použít kondom. Tohle stejně jako zapomenutá tabletka nejsou negativní vlivy pilulky jako takové, ta totiž z uživatelek nesnímá zodpovědnost za jejich chování.

PILULKA A JÁTRA
Obecně se traduje, že antikoncepční tabletka má zhoubný vliv na játra. Hepatolog Petr Urbánek má ale zcela jiný názor, než tradují tyto mýty. „V antikoncepční pilulce je tak minimální množství hormonů, že jejich vliv na játra je opravdu spíše teoretický,“ říká. Dokonce ani žloutenka nebo další onemocnění jater nemusí být nutně překážkou k jejímu užívání. „Vždy záleží na konkrétním stavu pacientky,“ dodává Urbánek.

PILULKA A KŘEČOVÉ ŽÍLY
Mezi nepříjemné vedlejší účinky při užívání pilulek patří nevolnost, tloustnutí nebo křečové žíly. Pokud se u vás tyto symptomy projeví, vše konzultujte s lékařem. Jestliže nebudete s jeho přístupem spokojena, lékaře změňte. Třeba jen potřebujete jiný druh antikoncepce. Co se křečových žil týká, pilulky opravdu zvyšují pravděpodobnost jejich vzniku. Tu zvyšuje také zaměstnání, kdy celý den stojíte či naopak sedíte, kouření a genetické dispozice.

PILULKA A LIBIDO
Často se také říká, že pilulky mohou způsobovat náladovost, deprese nebo změnu sexuálního chtíče žen. Stává se to ale jen výjimečně.

JAKÝ JE PRINCIP PILULKY?
Pilulka obsahuje syntetický estrogen. Ten mozku zjednodušeně tvrdí, že vaječníky už pracovaly dost, mozek je nepopohání k žádné práci a vajíčka nedozrávají. Druhý hormon je progesteron. Ten řídí cyklus, aby krvácení bylo pravidelné. Nyní na trh přichází také nová generace pilulek, které obsahují estradiol valerát, který se v organismu přemění na tělu vlastní estrogen (např. Qlaira). Jsou k tělu šetrnější a lépe odpovídají přirozenému cyklu ženského těla.

PILULKA A KOUŘENÍ
Kuřačky by pilulky užívat neměly, zejména pokud je jim nad 35 let. Pilulky totiž nepatrně zvyšují srážlivost krve, a mohou proto způsobit žilní trombózu nebo plicní embolii. Kouření zvyšuje krevní tlak, což může být smrtící kombinace! Ženy, které přirozeně trpí zvýšenou srážlivostí krve, by kombinovanou hormonální antikoncepci užívat neměly.

Autor: Jana Chmelíková, hto