Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolik milenců je mnoho milenců: 10, 20, 50?

2. srpna 2010 | 15:23

Historie coby neodolatelné milovníky proslavila muže - Casanova, hollywoodský idol Warren Beatty. Teď se ale na seznam největších svůdců dostala žena. Novinářka a spisovatelka Lynn Barber se přiznala, že jen během dvou semestrů na univerzitě si užila s padesáti muži. Je to příliš?

Dnes již šestašedesátiletá spisovatelka, která je známá svým rázným přístupem k životu a břitkým humorem, vzpomíná, jak její touha po mužích začala. „První rok a půl na Oxfordu jsem měla jen jednoho přítele. Byla jsem spořádaná holka,“ vypráví. Pak se ale s partnerem rozešli. A Lynn se rozhodla, že nebude marnit čas.

„Rozhodla jsem se, že nejdřív s chlapem půjdu do postele a zjistím, jestli za něco stojí. Proč bych měla hrát tu společenskou hru, chodit na večeře, do kina a pak až zjistit, že stojí za nic?“ Evidentně měla na milence vysoké nároky, protože jich během pár měsíců stihla vystřídat padesát.

Barber věří teorii, kterou sama nazývá syndrom Elizabeth Taylor. Podle ní nezáleží na tom, s kolika muži se během života vyspíte, ale s jakým zůstanete. „Ženy si stále myslí, že muže, se kterým spí, by měly dostat i k oltáři. Pak se po čase rozvedou, najdou si nového milence a zas se za něj vdají. A tak dokola,“ tvrdí Lynn.

Sexuální emancipace

Svým způsobem má pravdu. Tento rozvodový trend se vyskytuje především v USA. Barber samotná se nakonec provdala za spolužáka, se kterým prožila celý život. Nikdy mu nebyla nevěrná. Nemusela. Už vyzkoušela vše, po čem toužila, a její manželství nebylo zatěžkáno chtíčem po jiných.

Přiznání spisovatelky budí ale přesto pobouření. Proč? Je žena. Zatímco mužům se promiskuita odpustila již dávno, zdá se, že pokud se žena i v jednadvacátém století přizná, že má pestrou sexuální minulost, způsobí poprask.

Ač žijeme ve světě, kde nejúspěšnější seriál pro něžné pohlaví je Sex ve městě, stále se soudí, že o počtu partnerů by se u dam mělo pomlčet. Specialisté tvrdí, že ve chvíli, kdy žena přizná počet milenců, vždy bude pro okolí číslo vysoké. Tedy pokud prožila milostné dobrodružství alespoň se dvěma muži.

Názor odborníka: Sexuolog Petr Weiss

Petr Weiss se rozpovídal o tom, co umí nejlépe. O sexu.
Autor: Michal Protivanský

"Podle výzkumu sexuálního chování obyvatel přiznávají čeští muži v průměru devět milostných partnerek a ženy pět a půl partnera. To je ale statisticky nesmysl. Počty by měly být stejné. Kde je příčina? Je to jednoduché. Muži i ženy lžou. Ovšem lžou opačnými směry. Páni své skóre nadhodnocují, zatímco ženy počet snižují.

Důvod tohoto chování je jasný. Dodnes se na obě pohlaví klade dvojí norma. Pokud má muž mnoho sexuálních partnerů, je ve společnosti oceňovaný. Je to samec. Zatímco žena s mnoha milenci je stále odsuzována.

Ale statistiky se v poslední době mění. Sledování trendu sexuálního chování naznačuje, že rozdíl v počtu partnerů se postupně vyrovnává. Svědčí to o překonávání této dvojí normy a emancipaci."

Co si myslíte vy? Je svět na sexuální otevřenost žen připravený? Nebo by taková dáma měla být veřejně odsouzena? Diskutujte!

Autor: amp