Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Vědci odhalili, na co myslí muži při pohledu na erotický kalendář

Hanka Mašlíková v kalendáři na rok 2009
23. února 2009 | 12:23

Kalendáře plné nádherných, spoře oděných žen i obrázky polonahých modelek na titulních stránkách bulvárních časopisů způsobují, že muži na ženy opravdu často pohlížejí jako na pouhé objekty.

Zprávu o výzkumech, které to dokazují, přinesl internetový portál Mail online.

Když mužům ukazovali obrázky žen v bikinách, ta část mozku, kterou používají při přemýšlení o vybavení své dílny a dalších předmětech, se rozsvítila.

Skener mozku také ukázal, že v ten samý okamžik se oblast, kterou používají, když se chtějí naladit na myšlenky a pocity druhých, přestává fungovat.

Hanka Mašlíková v kalendáři na rok 2009
Autor: Foto pro Blesk - Jaroslav Urban

Z toho vyplývá: Erotické kalendáře na pracovišti způsobí, že muž se bude na ženu dívat spíše jen jako na pouhý objekt, než jako na rovnocennou bytost.

Výzkumná pracovnice Susan Fiske řekla: Stejnou reakci jsme zaznamenali jen tehdy, když byly lidem ukazovány fotografie bezdomovců a drogově závislých osob. Nikdo totiž nechce přemýšlet nad tím, co se při pohledu na ně děje v jeho mysli.

Díky svým pokusům také zjistila, že muži si daleko lépe pamatují poněkud méně oděné ženy, než ty oblečené.

Hanka Mašlíková v kalendáři na rok 2009
Autor: Foto pro Blesk - Jaroslav Urban

Na zakladě provedených výzkumů lze tedy konstatovat, že sexy obrázky způsobují, že muži ženy vnímají jako ‘méně lidské’.

Profesor Fiske z univerzity v americkém Princetonu prohlásil, že tento problém může vést od pouhého erotického kalendáře na zdi či obrázku ve skříňce, až k sexuálnímu obtěžování kolegyň v zaměstnání.

Sussan Fiske dále řekla: “Netvrdím, že takové obrázky musí být cenzurovány, ale lidé by měli vědět, co se jim ve skutečnosti honí hlavou.“

Když se jí zeptali, zda by si ženy také rády takto prohlížely polonahé muže, odpověděla, že ženy mají tendenci sledovat spíše mužův věk a stav jeho konta, než jeho vzhled.

Hanka Mašlíková v kalendáři na rok 2009
Autor: Foto pro Blesk - Jaroslav Urban

Autor: INT, lena