Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co nás v sexu rozpálí?

Předehra. Něco úžasného a krásného, co předchází něčemu ještě úžasnějšímu a krásnějšímu.
4. února 2009 | 10:53

Předehra. Něco úžasného a krásného, co předchází něčemu ještě úžasnějšímu a krásnějšímu. Je to způsob, jak dodat vztahu opět šťávu.

"Co blbneš? Koukám na fotbal?" ozve se z úst vašeho partnera, když se pokoušíte o intimnější sblížení. Po tolika letech vztahu se nedivte. "Ach jo," povzdychnete si, natáhnete teplé ponožky, flanelové pyžamo a ulehnete sama do postele. Jedinou společnost vám dělá oblíbený román. Zamilovaný příběh, kde jsou ženy s útlým pasem stále krásné, mužům s ostře řezanými rysy jsou pod košilí vidět dokonale vypracované svaly a jejich sexuální život je plný nejen romantiky, ale také spalující vášně.

Předehra. Něco úžasného a krásného, co předchází něčemu ještě úžasnějšímu a krásnějšímu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postěžujte si
Komu se s "postelovými zádrhely" svěřit? Komu jinému než tomu, kdo to také zná a je ve stejné nebo podobné situaci jako vy. Kamarádkám. Jakým směrem se většinou zvrhne téma rozhovoru s nimi? Klasicky od dětí k partnerům a pomalu, ale jistě k sexu. "Už mě to prostě nebaví, je to pořád stejné," nebo "Něco tomu chybí." To jsou věty, které slýcháte nebo možná i sama někdy ve společnosti svých kamarádek vyslovíte. Nemáte se za co stydět. Nikdo snad nemůže být dokonalá sexuální mašina.
Nejen vy, ale i váš partner nemusí mít náladu. "Nechce mě, nemá mě rád, už ho nepřitahuju..." postesknete si družkám u kafíčka. Nemusí to tak být. Pokuste se do sexuálního života vnést něco jiného. Potřebnou šťávu, která vašeho muže přiměje k činu a on nedá přednost fotbalu před něžnostmi. Rozpalte ho masáží nebo vyzkoušejte striptýz za svitu svíček. Vražte klín do běžné rutiny vašeho milování.

Co nás patřičně naladí:

-> Masáže

-> Šeptání milostných slůvek do ouška

-> Žužlání ušního lalůčku

-> Společná sprcha

-> Mazlení a laskání

Předehra není pro ženy důležitá tak jako mazlení po sexu!
Autor: Famous

Co nás otráví:

-> Nahatý muž v ponožkách

-> Negativní komentář vůči vaší osobě (postavě)

-> Divné mužské zvuky

-> Když muž fňuká

Tak kolik?
Všimla jste si někdy, kolik času trvá sexuální předehra a kolik vlastní akt? Že ne? Vědci to udělali za vás. Jak dlouho se tedy s mužem mazlíte před samotným sexem? Podle průzkumu něco málo přes 15 minut. Krásná čtvrthodinka.
Jen o celou minutu déle trvá průměrná soulož. Přiznejte si, zda patříte k podprůměru, průměru nebo nadprůměru… Ale nebojte se, ať je to, jak chce, jsme na tom lépe než v Americe, kde podle průzkumů trvá soulož v průměru sedm minut.

Naše čtenářky
Paní Milena, Dana a Karla se nám svěřily se svými příběhy. Jedna řešila nefungující sexuální život tím nejhorším způsobem. Nevěrou. Milena, matka dvou dětí, si začala s mladším mužem, protože ji milování s manželem neuspokojovalo.
Paní Dana měla za sebou dlouhý vztah a těžký rozchod. Vůbec se nechtěla seznamovat s někým novým. Osud jí ale do cesty přivedl Jakuba, který jí pomohl poznat další krásy milování.
Nejstarší z našich čtenářek, paní Karla, si připadala ve svém věku už odepsaná. Vše na ni "padalo". Vrásky, špíčky, věk,… to a ještě něco navíc a byla z ní troska. To se odrazilo v jejím sexuálním životě s manželem. Jak jste na tom vy?

MILENA (32)

"Vyspala jsem se s jiným mužem."

"Poprvé jsem mírnou nechuť k sexu s manželem pocítila po prvním porodu," vypráví Milena o počátečních příznacích svých problémů. Naštěstí se jí "chuť" po čase vrátila a ona si užívala manželského sexu stejně jako před narozením potomka. Pak však otěhotněla podruhé…
Po druhém porodu dodržela Milena šestinedělí a na "první" noc s manželem se už velice těšila. "Se sexem jsme nikdy problémy neměli, a proto jsem v tom neviděla problém." Bohužel se jí ale první milování nelíbilo a nelíbilo se jí ani druhé a třetí… "Samotný akt mi nebyl nepříjemný, jako mi spíš nic neříkal. Něco tomu chybělo. Ke každému dalšímu milování jsem pak už přistupovala jako ke splnění manželské povinnosti. Vůči manželovi mě to moc mrzelo, ale nemohla jsem si pomoct," popisuje tehdejší situaci matka dvou dětí.
Tento stav trval skoro rok. Pak si Milena zařídila na jeden jediný večer hlídání a odstartovala tím doslova lavinu, která málem pohltila celé její manželství. Vyrazila s kamarádkami ven. Obešly několik podniků, a nakonec skončily na diskotéce. Zde se seznámila s o sedm let mladším mužem, a ještě tu noc se s ním pomilovala.

'Řešila jsem to nevěrou.'
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Cítila jsem se strašně, ale v tu chvíli jsem to moc potřebovala. Navíc to byl po tolika letech jiný muž, a tím pádem úplně jiné milování, které se mi navíc bohužel i velmi líbilo." S mladíkem si vyměnili telefonní čísla a začali se stýkat pravidelněji. Ani jeden z nich od tohoto vztahu nic nečekal.
"Po nějaké době mi ale poměr s mladším mužem začal přerůstat přes hlavu. Nemilovala jsem ho a ani on nemiloval mě, ale sex s ním byl perfektní a já jsem nemohla odolat a volala jsem mu stále častěji, abychom se opět sešli. Věděla jsem, že to s ním musím ukončit," vypráví Milena, která se v té době se svým manželem už téměř nespala.
S mimomanželským vztahem se svěřila kamarádce, která tím byla naprosto šokovaná. Pak jí ale poradila erotické masáže, které by mohly její sex s manželem zlepšit. Paní Milena si radu vzala k srdci a okamžitě nakoupila masážní olejíčky a svíčky k navození atmosféry. "Ten večer jsem všechno dokonale připravila. Byla jsem nervózní a nevěděla jsem, jak bude manžel reagovat, protože nikdy svíčky, olejíčky a podobné věci nemusel. Doufala jsem však, že ten večer dokáže vrátit náš manželský život k normálu."
Naštěstí se podařilo. Předehra v podobě masáže zase vnesla do jejich vztahu jiskru. Ozvláštnila jejich intimní život něčím nepoznaným a úplně novým. "Musím říct, že mi to zachránilo manželství. Lituji jen, že jsme to s manželem nevyzkoušeli dřív."

DANA (28)

"Dnes jsem spokojená."

Vztah slečny Dany byl úplně v troskách. Bohužel ho nic nezachránilo. "S přítelem jsme byli dlouho. V jednu chvíli jsme dokonce uvažovali o svatbě a o dítěti. Jak se mi ale nedařilo otěhotnět, řítil se náš vztah do záhuby. Nakonec jsme se rozešli."

'Bez předehry si už sex nedovedu představit.'
Autor: ilustrační foto, SHUTTERSTOCK.COM

Rozchod po tolika letech byl pro Danu těžký a bolestivý i přesto, že to ke konci neklapalo. Několik měsíců neměla chuť ani náladu na jakékoliv seznamování či navázání hlubšího vztahu. Pak ji přátele pozvali na posezení do baru, kde se seznámila se svým současným přítelem.
"Jakub mi ukázal něco, co jsem dosud nepoznala. Dlouhé předehry, které byly naprosto úžasné a milování je s nimi daleko lepší." Dana s přítelem začínali s erotickými masážemi, pak vyzkoušeli masáže nohou a tantrické masáže. Nejoblíbenějším a největším afrodiziakem je pro Danu spousta svíček a společná koupel. Její přítel zase upřednostňuje masáže nohou. "Myslím si, že sexuální život má velký vliv na vztah. Já i partner jsme úplně spokojení a je to také díky našemu intimnímu životu," říká Dana s úsměvem na tváři.

KARLA (41)

"Připadala jsem si stará a zbytečná..."

"S manželem jsem už dvacet let," začíná své vyprávění paní Karla. Po tak dlouhé době jí připadalo, že z jejich manželství zmizela jiskra, která tam dříve byla. "Vím, že na zchladnutí našeho vztahu jsem měla velký podíl viny já. V jednačtyřiceti letech jsem se cítila stará. Připadalo mi, že mám všechno za sebou. Děti byly dospělé a už mě nepotřebovaly. Na svém obličeji jsem viděla vrásky, měla jsem celulitidu a kila navíc. To vše jsem nenáviděla," svěřuje se Karla.

'Vinila jsem sebe.'
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Není tedy divu, že ji soulož s manželem nenaplňovala. Představa, jak je "stará a ošklivá" jí v tom bránila. Z intimního života nic neměla a vinu dávala sobě a svému věku. "Byla jsem na dně. Úplně nepoužitelná. Z tohoto stavu mě dostala až kamarádka, se kterou jsem si o všem promluvila. Kdysi prožívala v manželství to samé. Pak jí nějaký odborník poradil, ať vyzkouší sexuální předehru." A proto ji zkusila i paní Dana.
První večer jejího manžela velmi překvapil. Bylo to ale milé překvapení. "Naše milování nabylo od té doby úplně jiných rozměrů," říká šťastně Dana.

NÁZOR ODBORNÍKA

Sexuoložka MUDr. Hana Fifková,
klimentska@sex-poradna.cz

MUDr. Hana Fifková
Autor: archiv

1. Jak důležité jsou sexuální předehry v intimním životě?
Obecně platí, že navození erotické atmosféry, vzrušení a vyladění je samozřejmě důležité. Možná více pro ženskou sexualitu, která bývá náročnější na čas a podmínky.

2. Upřednostňují předehry více ženy nebo muži?
Roli hrají faktory vázané na typ sexuality (muži jsou většinou rychlejší, vzrušivější než ženy), ale také charakteristiky osobnostní (nezávislé na pohlaví). Je to stejné jako s jídlem. Někdo potřebuje labužnicky pomalu ochutnávat a potěšení odkládat, jiný upřednostňuje vášnivé zhltnutí.

3. Co to vlastně je sexuální předehra?
Předehra může být cokoli, co slouží k navození vzrušení (mazlení, oční kontakt, striptýz, koupel, ale i vlastní styk apod.). Stejně jako hlavní dějství může být cokoli, co slouží k dosažení sexuálního uspokojení.
Název sexuální nebo milostná předehra považuji za nešťastný a nevhodný. Navozuje představu, že za tzv.předehrou následuje hlavní dějství, tedy soulož. V tomto ohledu je tedy vnímána jako něco méně hodnotného než to, co přijde po ní.

4. Může sexuální předehra upevnit vztah mezi partnery nebo zlepšit jejich sexuální život?
K upevnění vztahu mezi partnery a zlepšení sexuálního života slouží cokoli, co se oběma líbí a na čem se domluví.

Autor: Milada Fialová