Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukradené spermie

Dítě
27. října 2008 | 14:40

Žena touží po dítěti, ale její partner ho nechce. Jak se žena zachová, aby porodila svého vytouženého potomka? Co dělat, když chybí potenciální otec?

Největším přáním a celoživotním cílem většiny žen je přivést na svět dítě. Touha po vlastním potomkovi může u některých z nich přerůst až v posedlost, v jediný smysl života. V takových případech jsou na vedlejší kolej odsunuti všichni a všechno. Někdy se stává, že ženina posedlost rozvrátí její dosud pevný partnerský svazek. Partner to neunese, a vztah se rozpadá.

Po rozchodu žena přichází o pevnou půdu pod nohama. S partnerem totiž ztratila potenciálního otce, někoho, s kým mohla dítě zplodit. Co teď? Může se stát, že se uchýlí k řešení, které by ji za normálních okolností vůbec nenapadlo.

Každý desátý muž nevědomky vychovává dítě, s nímž ho nepojí žádné genetické pouto.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

JANA (38)

Ze vztahu zbyly trosky

Paní Jana se vdávala jako pětadvacetiletá absolventka vysoké školy. Mladí manželé tehdy uzavřeli nepsanou dohodu – že nejdříve se postaví na vlastní nohy, pak bude dítě. Jinými slovy, oba si nejdříve chtěli vybudovat kariéru a děti plánovali až na dobu, kdy budou pořádně zajištěni.

"Byly to bláznivé plány. Nechápu, jak jsem jen mohla věřit, že všechno půjde jako po másle," říká Jana. Oba pevně věřili, že se jim všechno splní, ale... Práce je naprosto pohltila. "Říkám to úplně na rovinu. Kariéra a možnost pracovního postupu mě uchvátila natolik, že jsem nebyla schopná myslet téměř na nic jiného," vzpomíná.

Takto prožili několik let. Jana je strávila většinou v práci, její manžel také. Asi po třech letech začal manžel Josef mluvit o daětech. V té době však o nich Jana nechtěla ani slyšet. Práce byla pro ni důležitější. Bála se pokazit si slibně se rozvíjející kariéru ve velké firmě. V manželství to začalo poprvé více skřípat.

Neshody po několika měsících utichly a Josef už se k tomuto tématu nijak nevyjadřoval. Jana pomalu zapomněla a dále se věnovala své práci.

"Asi o dva roky později jsem cítila, že mi začínají "tikat biologické hodiny". Kamarádky kolem mě rodily většinou už druhé dítě a já jsem měla při každém pohledu na miminko pocit, že mi něco chybí. Záviděla jsem jim a chtěla jsem také takový uzlíček. Bála jsem se však, že to nezvládnu, a strach bohužel zvítězil," říká smutně.

V prvním pololetí letošního roku v porodnicích poprvé zakřičelo o 3300 více dětí než loni ve stejném období.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

I přes silné nutkání mít dítě se Jana lekla povinností, které jsou s tím spojené, a kapitulovala. Ale jenom na několik málo měsíců. Kdesi uvnitř v ní stále přežívala touha po miminku. Aniž by to manželovi řekla, vysadila po nějaké době antikoncepci, a nechala věcem volný průběh. Neotěhotněla.

O několik měsíců později se Josefovi svěřila, ale ten žádné velké nadšení neprojevil. Brzy se dozvěděla důvod. Během let, kdy se věnovala kariéře, si vůbec neuvědomovala, jak se vzájemně odcizují. Josefovi to však neuniklo, a tak hledal útěchu jinde... Snažila se ho přesvědčit, aby zůstal, ale nezlomila ho. Nakonec se rozešli.

"Po rozvodu jsem byla jako šílená. Neměla jsem manžela a musela jsem se vzdát naděje na dítě. To jsem nechtěla. Byla jsem schopná udělat pro to cokoliv!" vysvětluje. Zavolala tedy svému bývalému muži, že si v bytě zapomněl nějaké věci, a řekla mu, ať si pro ně přijede. "Věděla jsem, co dělám, a celé jsem to naplánovala. Strašně jsem to dítě chtěla."

Když Josef přijel, mluvili spolu jako staří známí. Jana se snažila navodit co nejpříjemnější atmosféru. "Připravila jsem věci, které si měl odvézt, ale přemluvila jsem ho, ať si se mnou dá sklenku vína. Nezůstalo jenom u jedné. Po dvou láhvích už byl pořádně přiopilý a já jsem ho svedla," popisuje Jana "získání spermie".

Druhý den si Josef jen matně vybavoval, co se tu noc stalo, a hned po probuzení odešel. Jana za několik týdnů zjistila, že je těhotná. Bývalému manželovi nic neřekla. "Jeho se to netýkalo. Byla jsem schopná postarat se o dítě sama. Nemusel to vědět."

Ještě těhotná Jana se odstěhovala a snažila se, aby se její bývalý nedozvěděl, že je otcem. Ani svým rodičům neřekla, s kým dítě čeká. Narodila se jí holčička, kterou vychovává spolu se svými rodiči. Josef dodnes neví, že má s Janou dceru.

Během praxe jsem zažila příběhy veselé i smutné.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

JAN (32)

Odmítl jsem

Několik let strávil Jan v zahraničí. K návratu domů se rozhodl, protože už toužil po klidu. Pracovně hodně cestoval, ale toulavý život ho už omrzel a pomýšlel na založení rodiny. Pár týdnů po návratu se seznámil se ženou mladší o pět let. Velmi si rozuměli a začali spolu chodit.

"Byl jsem spokojený a nic mi nechybělo," popisuje Jan. O několik měsíců později se setkal s jednou starou známou. "Hrozně dlouho jsme se neviděli. Vždy jsme byli jen přátelé a setkání po tak dlouhé době mi udělalo radost," vzpomíná na setkání s Hankou. O týden později mu Hanka zavolala a chtěla si s ním vážně promluvit.

"Setkali jsme se v malé kavárně. To, co na mě vychrlila, mi úplně vyrazilo dech," říká. Známá ho žádala o "laskavost". Nesmírně toužila po dítěti. Neměla však žádnou známost, nikoho, kdo by se mohl stát potenciálním otcem. "Řekla mi, že mě zná a že jsem naprosto ideální adept. Brala jako samozřejmost, že budu souhlasit, ale mýlila se." Po této schůzce Janovi ještě několikrát volala, ale marně.

Ke všemu odhodlaná Hanka se nezastavila před ničím. Dokonce zavolala Janově přítelkyni, že ji s ní Jan podvedl. "Moje přítelkyně tomu uvěřila. Pokoušel jsem se říct jí pravdu, ale nemohl jsem jí vysvětlit, že Hanka lže a mstí se mi." Janova přítelkyně nevěřila, že by byl někdo takového podrazu schopen. Vztah zkrachoval. "Víc jak půl roku mám přítelkyni a doufám, že tentokrát to vyjde. Co vím, tak Hanka zatím těhotná není, ale od známých jsem se dozvěděl, že je dítětem doslova posedlá," uzavírá Jan své vyprávění.

Z POHLEDU PSYCHOLOGA

Mgr. Jitka Herlesová, psycholožka

Po několikaletém vztahu si začne většina párů přát potomka. Zajímavostí však je, že první impulz nepřichází vždy od ženy, přestože by to ostatní očekávali. Reprodukční schopnosti ztrácejí ženy dříve než muži. Umělé oplodnění a zmrazení vajíček pro ženy představuje posunutí hranice této schopnosti.

Řeší-li dvojice "téma dítě", může se stát, že jeden partner si potomka přeje, a druhý zatím ještě ne. V tom případě je podle psycholožky Jitky Herlesové zapotřebí, aby si upřímně probrali a klidně i sepsali, jaké jsou jejich skutečné důvody "pro" a "proti". Zda oba zvážili všechno, co těhotenství a dítě přináší. Zda chtějí s potomkem počkat, nebo zda ho vůbec někdy budou chtít. Jestli si uvědomují, jaké rodičovské radosti i starosti je čekají a zda je chtějí prožívat se svým současným partnerem či partnerkou. Je opravdu nutné nejdříve postavit dům, nebo bude stačit rodině byt? Budou mít v partnerovi či v partnerce dostatečnou citovou, praktickou i finanční oporu? Také je důležité zvážit, zda za přáním mít dítě není jen snaha udržet vzájemný vztah. Dítě totiž toto přání nesplní.

Kromě toho je nutné brát v potaz i všechny ostatní aspekty rodičovství: právní hledisko a – například v případě umělého oplodnění – také hledisko etické. Žena, která se rozhodne porodit a vychovávat dítě bez partnera, musí přijmout veškeré následky, které pro ni z této volby jako pro samoživitelku vyplynou.

Hledá se táta
"Hnědé oči i vlasy, drobná postava." I tak se dá eventuálně zjistit, jestli někde ve světě neběhá nevlastní sourozenec, se kterým má určité dítě jedno společné – otce, anonymního dárce spermií.

Před pěti lety založila jistá žena z amerického Colorada pro svého syna internetovou stránku www.donorisblingregistry.com. Jejího syna Ryana zajímal jeho skutečný původ. Do září se na těchto stránkách zaregistrovalo neuvěřitelných 22 300 lidí, kteří hledají své biologické příbuzné. Právě na internetu mohou totiž lidé porovnat dostupné údaje a zjistit hodně informací. Stačí jen znát číslo dárce.

Fanklub
Potomci anonymního muže, Dárce 66, dokonce vytvořili klub, který po něm pojmenovali. Ze shromážděných údajů zjistili, že šlo pravděpodobně o studenta medicíny, který podle všeho pracuje jako asistent na chirurgii v Denveru. Podle genetických dispozic potomků má zřejmě modré oči a světlé vlasy. Šest potomků Dárce 66 se několikrát do roka schází i s rodiči. Dokonce i vědí, kde v USA žije jejich dalších šest sourozenců. Toto je i důkaz toho, že takovíto sourozenci si k sobě vytvoří pozitivní intenzivní vztah.

Dítě
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Mateřství s překážkami

CELEBRITY

Elizabeth Hurleyová (43)
Britská herečka a modelka nezažila problémy s otěhotněním, ale problémům se stejně nevyhnula. V dubnu 2002 porodila syna. Za otce označila v té době již bývalého přítele multimilionáře Stephena Binga. Movitý pán však otcovství popřel a tvrdil, že dítě není jeho. Až testy DNA potvrdily, že herečka mluví pravdu...

Michaela Mauerová (29)
Mladá herečka a její přítel Milan Kožíšek se o početí miminka pokoušeli několik let. Michaelina touha byla natolik silná a velká, že podstoupila umělé oplodnění. Přání se jí splnilo a otěhotněla hned napoprvé. V současné době nečeká usměvavá brunetka jedno miminko, ale dokonce dvě!

Brooke Shieldsová (43)
Dlouhé roky se známá herečka léčila kvůli neplodnosti. Ve čtyřiceti letech počala své druhé dítě přirozenou cestou, ale s prvním potomkem to zdaleka neměla tak snadné. Starší dítě, dcera Rowan, se narodila po dlouhých sedmi pokusech o umělé oplodnění. Teprve po osmé byl zákrok úspěšný.

Jodie Fosterová (45)
Oscarová herečka Jodie Fosterová je nejen krásná žena, ale i talentovaná herečka a také skvělá matka. Má dva syny a oba se jí narodili po umělém oplodnění. Syn Charles se narodil v roce 1998 a Kit je o tři roky mladší. Letos po čtrnácti letech se Jodie rozešla se svou partnerkou Sydney Bernardovou.

NEPROPÁSNĚTE!

SOUKROMÉ PASTI

29. října od 20 hodin na TV Nova

Ukradená spermie
Kristýně je už třicet a se svým přítelem Markem se snaží otěhotnět, ale nedaří se jim to. Mladá žena je naštěstí embryoložka a umělé oplodnění jí nedělá žádné problémy. Marek, na jehož straně je chyba, se však cítí stále více ponížený. Po dítěti netouží zdaleka tolik jako Kristýna, a proto vzniklou situaci řeší rozchodem. Žena se však nedokáže vzdát naděje na dítě s Markem. Rozhodne se proto několik měsíců po rozchodu, že použije embryo, které nechali zmrazit ještě před rozchodem. Marek se tak stává obětí nové formy "znásilnění". Žena, se kterou už nechce žít, čeká jeho dítě, a on se ani nepodílel na početí.

Dívejte se na Soukromé pasti.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Milada Fialová
Související články