Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sex a kvasinková infekce: Stačí použít kondom, nebo je lepší celibát?

3. července 2018 | 06:00

Letní měsíce mohou vedle hezkého počasí na koupání v plavkách přinést i s tím spojenou noční můru všech žen – kvasinkovou infekci. Té totiž mokré plavky poskytují ideální podmínky. Svědění a pálení je nepříjemné – a co je horší, nemůžete mít pak ani sex. Nebo snad ano? Jak to tedy je? Položme si předtím raději několik důležitých otázek.

Může se sexem infekce zhoršit?

Je to možné. Kvasinková infekce je totiž způsobena přemnožením kvasinek, které normálně ve vagině existují, ale bakterie, jež je drží pod kontrolou, toho v jistý okamžik přestanou být schopny. Citlivost na sperma nebo na latex kondomu může situaci ještě zhoršit. Pokud máte podezření, že jeden z těchto faktorů by mohl být původcem vašich problémů už od začátku, dejte si se sexem pauzu. Dojděte si k doktorovi a promluvte si s ním o možných alergiích a řešení problému.

Je infekce nakažlivá?

Je to možné, ale je tu velice malá pravděpodobnost, že byste mohla nakazit partnera. Statistiky tvrdí, že patnáct procent mužů bude mít po sexu s ženou trpící infekcí vyrážku na penisu. Také muž potom musí podstoupit léčbu. Přestože pravděpodobnost je nízká, měla byste toto s partnerem probrat a zjistit, zda chce riziko podstoupit, či nikoli. Můžete samozřejmě použít kondom, ale pozor: některé léky k léčbě infekce mohou narušovat kondom, a ten pak bude náchylnější k prasknutí.

Co dělat, když infekci dostanu?

Symptomy kvasinkové infekce jsou podobné symptomům mnoha dalších sexuálně přenosných chorob, proto je nutné nechat si diagnózu potvrdit u doktora. I v případě, že na tyto obtíže trpíte, je vždy lepší vyhledat odbornou pomoc. Přece jenom je dobré vědět, s jakou infekcí se potýkáte a jestli nejde o něco závažného, čím byste ohrožovala nejen své zdraví, ale i zdraví svých sexuálních partnerů.

Jak dlouho se léčí?

Běžně trvá léčba asi osmačtyřicet hodin. Chronické infekce mohou trvat i déle, ale máte-li tyto problémy třeba čtyřikrát do roka, tak to není normální. Měla byste rozhodně se svým doktorem najít řešení, které vám pomůže.

Podívejte se na video, kde odborník vysvětluje vliv sexu na naše zdraví:

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jak špatný sex ovlivňuje naše zdraví • VIDEO: Adam Balažovič


Jak infekci předcházet?

Jezte víc čerstvých potravin a vyhýbejte se fast foodům a předem připraveným jídlům. Doplňovat probiotika může také přivést situaci do rovnováhy. Poslouchejte své tělo, zjistěte, co vaše problémy vždy odstartuje, a snažte se těmto situacím poté vyhnout. Mějte dvoje plavky a vždy se po koupání převlékněte do suchých. Pobývat dlouhou dobu ve vlhkých plavkách nebo zpoceném prádle po cvičení se rozhodně nedoporučuje! Také omezte sladké potraviny, které kvasinkové infekce výrazně zhoršují.