Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Holit klín, či neholit? To řešily ženy i v jeskyních. Jak je to teď?

  • Video se připravuje ...
    22. července 2022 | 06:00

    Přemýšlela jste někdy o tom, jak asi upravovaly svůj klín ženy v dobách, kdy se muži ještě honili za mamuty? Možná si myslíte, že v té době na něco podobného ani nemyslely, ale to byste se divila. Představte si, že už v té době se používaly ostré kameny a mušle, kterými se chlupy škrábaly.

    Pravěké kresby dosvědčují, že k zbavování chloupků opravdu docházelo. Spíš než z estetických důvodů to ovšem pravěcí lidé prováděli z těch praktických. Chlupy drží vodu a v takových chladných oblastech to mohlo být otázkou života a smrti.

  • Egypt


    Staří Egypťané měli ve zvyku holit si ochlupení po celém těle. Herodotos, historik starého Řecka, zaznamenal ve svých záznamech, že Egypťané měli ve zvyku několikrát denně se koupat a ochlupení se zbavovali technikou, která se dodnes používá v salonech krásy. Je to depilace pomocí cukru.

    V minulosti se neměnil jen názor na holení přirození, ale také na to, proč máme klitoris:

    Video se připravuje ...
    Animovaný film o klitorisu odhalil to, co jste možná nevěděli. Podívejte se! • VIDEO: youtube

  • Řecko a Řím


    Praktičnost života bez chloupků se během čtvrtého století před Kristem dostala i do Řecka a Říma. V ochlupení se totiž mohla ukrývat všechna možná zvířátka a breberky, které člověku znepříjemňovaly život. V té době přišly na svět první „pinzety“. Některé byly ze zlata nebo stříbra a chloupky se pomocí nich odstraňovaly vytrháváním jeden po druhém.
    Video se připravuje ...
    Historie erotických hraček aneb Jak si to dělala Kleopatra • VIDEO: Womens' health

  • Středověk


    Královna Kateřina Medicejská prý zakázala holení, pravděpodobně z náboženských pohnutek, takže pubické chloupky v té době měly opět popularitu. Královna Alžběta dala Evropě nový trend, který spočíval ve vyholených vlasech na čele, tím se opticky zvyšovalo čelo samotné. A k tomu si ještě holila obočí. Spodní partie byly ovšem zcela netknuty. Mnoho obrazů z této doby ovšem dokazuje, že existovaly ženy, které si svůj klín i přesto upravovaly.



  • Viktoriánská éra


    V této době byly velice oblíbené příčesky a paruky, samozřejmě že na hlavě, ale dělaly se paruky také pubické. Mnoho dam dále pokračovalo v holení chloupků, protože řádily muňky. Aby dámy ovšem zachovaly dekorum, na svůj vyholený klín si přidělaly paruku a vše bylo v pořádku. V této době bylo populární rozdávání kudrn z pubických chloupků jako důkaz lásky a náklonnosti. Anglický král Karel IV. jich měl dokonce celou sbírku. Dokonce se dodnes zachovala a můžete ji vidět v muzeu St. Andrews ve Skotsku.



  • První polovina dvacátých let


    Pomalu, ale jistě přišla revoluce v úpravě klína. V roce 1915 spatřil světlo světa první holicí strojek od Gilette, který byl specializován právě pro potřeby žen. V šedesátých letech přišly bikiny a od té doby ženy dbají na to, aby právě v oblasti, která z bikin vykukuje, neměly chloupky. V období šedesátých let se většina žen holila nebo chloupky vytrhávala různými způsoby.



  • Hugh Hefner


    S nástupem časopisu Playboy přišel Hugh Hefner s termínem „válka pubických chloupků“. V Americe se do té doby mohly ukazovat – aby nebyly považovány za porno – jen nahé fotografie žen, kterým nebyly vidět pubické chloupky nebo pohlaví. Playboy postupně společně s Penthousem ukazoval víc a víc, až se v Playboyi nakonec objevila první modelka (Liv Lindel), která se ukázala přesně tak, jak ji příroda stvořila, a s chloupky!

    Podívejte se na video, které představuje nový trend vajazzling - ozdobné kamínky místo chloupků. Odbornice vysvětlí, jak zdobení probíhá:

    Video se připravuje ...
    Ozdobte svoji vaginu! Chloupky jsou out, frčí kamínky a obrazce • VIDEO: Adam Balažovič/bpž


  • Osmdesátky


    Během osmdesátých let přišel strašák jménem AIDS. To upoutalo pozornost na bezpečný sex, ale také s tím přišlo opětné holení, depilování a soustředění se na hygienu, která se zdála lépe udržitelná bez chloupků. Přitom před AIDS ochrání spíše kondom než hygiena. V televizi se také objevila spousta žen ve vysoko vystřižených bikinách – jako Pamela Anderson v Pobřežní hlídce a všechny ženy chtěly být jako ona.



  • Devadesátky


    V devadesátých letech se na vaginu hodně soustředilo. Přišla divadelní hra Monology vaginy, kde se depilace zatracuje jako degradace ženství. Přesto se náhle v druhé polovině devadesátých let objevil brazilský trend: všechno ochlupení dolů! Jakmile Gwyneth Paltrow prohlásila, že „brazilka“ pro ni znamenala životní záchranu, a v Sexu ve městě přišla legendární epizoda, ve které tuto úpravu zkouší Carrie, tak se holení chytnul celý Hollywood, a to už byl jen krůček k tomu, aby tento trend zaplavil celý svět.

  • Současnost


    Stejně tak, jak se v různých cyklech vrací všechny možné trendy, tak i zarostlý klín si našel svou cestičku. Našel si své příznivkyně a následovnice, které se snaží přesvědčit ostatní o tom, že to má své opodstatnění, proč nám chloupky rostou. V každém případě podle jistého dotazníku vyšlo najevo, že holení a neholení v oblasti klína je tak padesát na padesát! Nejdůležitější je, abyste se cítila dobře vy sama.



Diskuse ke článku
.